kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üniversiteler başarılı öğrencilerin peşinde
Üniversiteler başarılı öğrencilerin peşinde
Boğaziçi Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
Rekabet kötü değil
Ödüllerimiz makûl

Şampiyon kapmaca

Türkiye'de yaz sezonunun gözdeleri sadece star futbolcular değil: Önde gelen üniversiteler de Öğrenci Seçme Sınavı'nda ilk bin dereceye girecek gençlerin ilk tercihi olabilmek için, cazip önerilerle yarışıyor.
İster yurtdışı bursu ister transfer ücreti
Bu cazip öneri ve olanaklar arasında neler var neler: Mezuniyet sonrası ücretsiz yurtdışı eğitim imkânı, tam burs, dizüstü bilgisayarlar, lojman ve kiralık ev... En ilginci, bir tür transfer ücreti niteliğindeki milyarlık "başarı ödülleri."

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI BİLE YAPTIRACAKLAR
BAZI üniversiteler ise kendilerini tercih edecek parlak öğrencilere özel sağlık sigortası ve mezuniyet sonrasında dolgun ücretle iş garantisi vaat ediyor.


***

Üniversiteler başarılı öğrencilerin peşinde

ÖSS'de dereceye girecek öğrenciler tarafından 'tercih edilebilmek' için üniversiteler adeta 'promosyon' başlattı. Starlara yapılan teklifleri anımsatan bu kampanyalarda yok yok.

ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
ODTÜ'yü tercih eden öğrenciler en az bir dönemlerini uluslararası değişim programları kapsamında yurt dışındaki bir üniversitede öğrenim görererek geçirecek. Üniversite bu öğrencilerin uçak biletlerini de karşılayacak. İlk 100'e giren tüm öğrenciler hazırlık da dahil olmak üzere ayda 225 milyon lira üstün başarı bursu alacak. Yine ilk 100'e giren tüm öğrenciler aylık ücreti 100 milyon lira olan Demiray yurtlarında dört kişilik odalarda ücretsiz konaklayacak. Ancak her öğrencinin ayrı çalışma odası olacak. Öğrenciler üniversitenin New York eyalet üniversitesi ile yaptığı anlaşma sonucunda çift diplomalı olarak mezun olacaklar.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Geçen yıl da ÖSS Sayısal birincisine bir yıl üniversitede okuduktan sonra mühendislik eğitiminde dünyanın en önde gelen okulu Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de öğrenimine devam etme teklifi sunan Bahçeşehir bu yıl da aynı teklifi birincilere yapacak. Bölüm şampiyonları ilk yıldan sonra isterse yurt dışındaki üniversitelerden birinde öğrenimini tamamlama olanağı bulacak. İlk bin içinde yer alan öğrencilere ise dizüstü bilgisayar ve yüzde yüz eğitim bursu verilecek. İlk 100 arasındaki öğrenciler aylık 500 milyon, 101-500 arasındakiler 400 milyon, 501-1000 arası 300 milyon, 1001-2000 derecesine sahipler de öğrenim sürelerince aylık 100 milyon lira burs alacak. İlk bine girenler aylık ücreti 300 milyon lira yurtta iki kişilik odalarda ücretsiz konaklarken, ilk 500 derecedeki tüm öğrencilere yemek bursu verilecek.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ
ÖSS'de ilk bin arasında yer alarak Koç'u tercih eden öğrenciler ortalama 12 bin dolar olan öğrenim ücretini ödemeyecek. Yıllık ücreti 2 bin 200 dolar olan yurtların iki kişilik odalarında da ücretsiz konaklayacak. Öğrenciler eğer yurtta kalmak istemezlerse 9 ay boyunca 100 dolar kira yardımı alacak. Aylık 150 dolar da başarı bursu da üniversitenin sağlayacağı olanaklar arasında yer alıyor.

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
ÖSS derecelerinden ilk üçe giren öğrenciler yıllık bedeli KDV dahil 3 bin 599 dolar olan yurdun tek kişilik odasında ücretsiz kalacak. 9 ay boyunca ayda 110 dolar burs alacak. Öğrenim ücreti yıllık KDV dahil 9 bin 145 dolar olan lisans programları için ücret ödemeyecek.

KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
ÖSS birincilerinden biri üniversiteyi tercih ederse ayda 750 milyon lira karşılıksız burs alacak ve bursu tüm öğrenim yılı süresince artarak devam edecek. İlk bin içindeki öğrenciler derecelerine göre aylık 750 milyon ile 250 milyon lira arasında dilimleri bulunan burstan yararlanabilecek. Yıllık ücreti 7 bin doların üzerindeki üniversitede öğrenciler öğrenim ücreti ödemeyecek. Ders kitaplarının karşılanması için de yılda bir kez bir milyar lira kitap yardımı yapılacak. Aylık bedeli 500 milyon lira olan internet bağlantılı özel yurtta konaklayacaklar.

ÜNİVERSİTE Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yarın yapılacak. Öğrenciler sınav için son hazırlıklarını yaparken, üniversiteler de sınavdan başarılı çıkacak öğrencileri bünyelerine alabilmek için büyük bir mücadele veriyor. Üniversiteler sınavda ilk yüze girecek öğrenciler için uzun bir vaatler listesi hazırladı. Bu listede özel sağlık sigortasından, aylık bursa, yurtdışında öğrenim ve stajdan, mezuniyet sonrası iş garantisine kadar birçok şey var. Vakıf Üniversiteleri'nin birkaç yıl önce başlattığı ve başı çektiği bu kampanyalardan devlet üniversiteleri de uzak kalamıyor. Onlar da olanaklarını zorlayarak, bu kampanyada yer alıyor. İşte üniversiteler ve şampiyonlara vaatleri:

PERVİN KAPLAN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 NATO'ya tankerle saldıracaklardı
 NATO'ya karşı büyük buluşma
 ÖSS için son uyarılar
 Minibüsçüler zirveye hazır
 İşkence Komitesi'nden Türkiye'ye 'iyi' not
 Başkan ve Anayasa arayışı
EMRE AKÖZ
Bütün kadınlar çikolatayı sever mi?
Güncel Psikoloji...
MEHMET ALTAN
Türkiye aktör olabilecek mi?
Türkiye'nin G-8...
Aysel 11 Eylül'ü önleyebilir miydi?
19 teröristten Ziyad Cerrah, diğerlerinden farklıydı. Gece hayatı...
Bir Irak Klasiği!
Yine Bağdat. Bu kez yer Ebu Garip hapishanesi değil...
Memo kalmalı
Memo kalmalı
NBA şampiyonu Detroit Pistons, şehirde taraftarlarıyla bütünleşti.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.