kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nereden nereye!
Bugün olsa böyle ayıp yaşanmazdı

DEP'lilerin yaka paça götürüldüğü Meclis'in 25 üyesinin görüşü bu

DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığı 1994'teki Meclis'te görev yapanlardan 25'i bugün de milletvekili. Çoğu o gün ne oy verdiğini anımsamıyor.
Ama hepsinin ortak görüşü şu: Bugün varılan nokta demokrasiye daha çok yakışıyor ve bugün olsa böyle bir ayıp yaşanmaz, milletvekilleri öyle götürülemezdi.


***

Nereden nereye!

DEP'li eski vekillerin cezaevine girmelerinin yolunu açan dokunulmazlıkların kaldırıldığı Meclis'te yer alan 25 milletvekili, bugün özgürlüğe yol açan kararı alkışlıyor.

3 Mart 1994 tarihinde DEP vekillerine cezaevi yolunu açan dokunulmazlıkların kaldırılması oturumunda yer alan 25 milletvekili, bugün DEP'li vekillerin özgürlüklerine kavuşmasını alkışlıyor. Bu vekillerin 13'ü AKP'li ve dört tanesi bakan; 10'u CHP'li, ikisi ise bağımsız. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, o gün RP Kayseri Milletvekili olarak Meclis'teydi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de RP Sivas Milletvekili olarak tarihi oylamada hazır bulundu. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise ANAP Kastamonu Milletvekili olarak o gün Meclis'te oy kullandı. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, RP adına Bitlis Milletvekili olarak görev yapıyordu.

13'Ü AKP'DE
AK Parti'de bugün milletvekilliği yapan 9 kişi var. O tarihte Refah Partisi vekili olan ve bugün AKP'de bulunan isimler şunlar: Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Zeki Ergezen, Mustafa Baş, Salih Kapusuz, Mustafa Zeydan, Mustafa Ünaldı, Ali Er, Mehmet Elkatmış. O dönem DYP vekili bugün AKP'li olan isimler ise şöyle: Osman Seyfi, Kemalettin Göktaş, Köksal Toptan, Mustafa Başesgioğlu.

CHP'DE 10 İSİM
O dönemde SHP (8 milletvekili), DSP (1 milletvekili) ve ANAP'tan (1 milletvekili) seçilen ve DEP'lilerin oylamasına katılmış olan 10 vekil bugün CHP'de. Bugün Meclis'te olanlar: Deniz Baykal, Fuat Çay, Abdulkadir Ateş, Uğur Aksöz, Sinan Yerlikaya, Algan Hacaloğlu, Mehmet Sevigen, Ali Dinçer, Mustafa Yılmaz, Esat Canan 19. Dönemde ANAP Bayburt Milletvekili olan Bayburt Bağımsız Milletvekili Ülkü Güney ve aynı dönemde ANAP Bitlis Milletvekilliği yapan Bağımsız Bitlis Milletvekili Edip Safter Gaydalı.

'Vallahi Unuttum'
1994 Meclisi'ndeki sert tartışmalara katılan ya da en azından tanık olan milletvekilleri, bugün geçmişi adeta unuttu. İşte milletvekillerinin görüşleri:
Edip Safter Gaydalı: Çok zaman geçti üzerinden. Nasıl oy kullandığımı bile unuttum. Ama Orhan Doğan'ın dokunulmazlığı kaldırılmasın diye kulis yaptığımı anımsıyorum. Çünkü onu bu işlerle ilgisi olduğuna inanmıyorduk. Hacı adamdı.
Mehmet Elkatmış: O dönemde Meclis'teydim. Hiç hoş görüntüler değildi. Dönemin hükümeti seçim için böyle bir şey yaptı. Böyle olmamalıydı ama şimdi doğrusu yapılmıştır. 'Evet' vermediğimi hatırlıyorum. Belki de oylamaya katılmadım. Selim Sadak benim hacı arkadaşım.
Salih Kapusuz: O zaman, parti ne şahinleri oynadı ne de 'tam demokratikleşme' dedi. Nasıl oy kullandığımı hatırlamıyorum.
Mustafa Zeydan: Nasıl oy verdiğimi bilemiyorum. Niye kurcalıyorsunuz? İş bitmiş gitmiş. Türkiye'nin en büyük yarasına merhem sürmüş. Bu yarayı deşmenin anlamı var mı?
Mustafa Ünaldı: Ne yönde oy verdiğimi bilmiyorum. Uzun zaman geçti. Ancak, ben o zaman da Zana'ların, enik götürürcesine arabaya bindirilmelerine karşı çıkmıştım. Devlet babadır. Devlet en çok, kendisine karşı işlenen suçları affetmeli.

Zübeyir Kındıra / Osman Aydoğan / Hülya Karabağlı

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Çocuklarımı özledim'
 AB reformları neredeyse tamam'
 'AB hukukunu da dikkate aldık'
 DEP kararı siyasi değil
 Çiçek: Gündemde af yok
 '112 DGM kararı için ceza aldık'
 Marmara'daki fay tek parça halinde kırılacak
 Gül: Kahraman yarattık
 Tuzla'daki tersaneler Çin için 'full' çalışıyor
 Gelecek belirleyen soru 'cevapsız' çıktı
 ÖSS'ye 3 gün kala kitabı bir kenara atın
 'Pekiyi' notu 'iyi'ye indi
MEHMET TEZKAN
Gelecek demekle demokrasi gelmiyor
Irak'ta bundan sonra...
EMRE AKÖZ
Yabancılar neleri satın alamaz?
Geçen gün futbol...
UMUR TALU
Günaydın, dün gece nasıl uyudunuz!
Hafızasızlık,...
MUHARREM SARIKAYA
Zana Strasburg'ta ödülünü almalı
Eski DEP...
Türkiye'nin dediği oldu
G-8'den, "Arap-İsrail çatışmasına kalıcı çözüm bulunması" ve...
Saddam'ın silahları Türkiye'de mi?
Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin, savaş başladığında kitle imha...
Kurtuluş Formülü
Kurtuluş Formülü
Hedefler arasında, Florya'nın uzun süreli kiralanması, Riva...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.