kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üçüncü yıldızın 20 yıllık öyküsü
Üçüncü yıldızın 20 yıllık öyküsü
Son şampiyonluk ikinci yarıda geldi

Üçüncü yıldızın kahramanları

Fenerbahçe formasındaki üçüncü yıldıza 1984 yılında başlayan uzun bir maratonun sonunda kavuştu. Üçüncü yıldızın gelişinde pek çok teknik adamın, yöneticinin ve futbolcunun emeği var. Beş şampiyonluğun da macerası ayrı. Şampiyonluk kimi zaman son dakika golüyle, kimi zaman açık ara puan farkıyla ve rekorlarla geldi. İşte 1984'den bu güne üçüncü yıldızın hikayesi.

***

Üçüncü yıldızın 20 yıllık öyküsü

Hikaye 1984 yılında başladı. Bu uzun maratonda pek çok teknik adamın, futbolcu ve yöneticinin emeği ile ter, gözyaşı ve sevinç var
Geçtiğimiz hafta görkemli bir kutlamayla üçüncü yıldızı Galatasaray'dan sonra formasına takmayı başaran Fenerbahçe bu yolda onlarca teknik adam, yüzlerce futbolcuyla mücadele etti. Kimi zaman son dakika golüyle şampiyonluğa ulaştı, kimi zaman açık ara şampiyon oldu. Ancak 3. yıldıza giden yolda bugün hayatta olmayan pek çok kişinin alın teri bulunuyor. Biz de Fenerbahçe Cumhuriyeti'nin 3. yıldız hikayesinde tüm emeği geçen beş şampiyon takımın hikayesini bu yazıda bir araya getirdik. Fenerbahçe'nin üçüncü yıldızı alabilmek için aldığı beş şampiyonluktan ilki 1984 - 85 sezonunda kazanılan şampiyonluktu.

Dönemin şimdi hayatta olmayan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Fikret Arıcan ile yine bugün hayatta olmayan dönemin Futbol Şubesi Sorumlusu Hüsnü Çil tarafından takımın başına Yugoslav antrenör Todor Veselinoviç getirildi. 50 puan toplayan Fenerbahçe aynı puandaki olan Beşiktaş'ı averaj farkıyla geçip şampiyon oldu. Kadroda Yaşar, İsmail, Erdoğan Arıca, Hasan, Cem, Onur, Abdülkerim, Önder, Müjdat, İlyas, Arif, Hüseyin, Selçuk vardı.

REKOR KIRDILAR

1988 - 89 sezonunda 4 yıl aradan sonra yeniden şampiyonluğa kavuşan Fenerbahçe sezon boyunca Beşiktaş ile şampiyonluk için yarıştı. O yıl Yugoslav teknik direktör Veselinoviç yeniden takımın başındaydı ve Tahsin Kaya kulüp başkanıydı. Bitime bir hafta kala Konyaspor karşısında aldığı galibiyetle şampiyonluğu garantileyen Fenerbahçe'nin 100. golünü Sarıyer maçında Turhan attı. Aykut Kocaman ise 29 golle sezonun gol kralı oldu. Ancak bu şampiyonluk yarışında yine şike dedikoduları alıp başını yürümüştü. Son haftaya girerken Fenerbahçe'nin Cimbom'u Avrupa'ya göndermemek için yenileceği konuşulurken Fenerbahçe Sarıyer'i 4-3 yenerek tüm bu dedikodulara son verdi. 1988 - 89 sezonu pek çok rekorun da kırıldığı bir yıl oldu.

Lig tarihinde ilk kez bir şampiyon takım en fazla galibiyeti aldı, 103 golle en fazla gol sayısına ve 93 puanla en yüksek şampiyonluk puanına da imza attı. O şampiyon takımın kadrosunu şu isimler oluşturuyordu. Schumacher, İsmail, Nezihi, Müjdat, K. Şenol, Turhan, Oğuz, B. Şenol, Serdar, Rıdvan, Hasan, Aykut. Fenerbahçe bu şampiyonluğunun ardından uzun dönem suskun kaldı. Fenerbahçe taraftarı şampiyonluğa o kadar susamıştı ki efsane başkan Ali Şen'in yeniden kulüp başkanlığına gelmesinin ardından yer gök "Ali Şen Başkan, Fenerbahçe Şampiyon" sloganıyla inledi. 1995- 96 futbol sezonuna dünyaca ünlü Brezilyalı teknik direktör Parerria ve Ali Şen'in aldığı 11 yeni futbolcuyla başlayan Fenerbahçe 7 yıldır hasret kaldığı şampiyonluğa ulaşmak için tıpkı bu yıl olduğu gibi Trabzonspor'la bitime iki hafta kalana kadar süren zorlu bir yarışa girdi.

Düğümü çözecek maç Avni Aker Stadı'nda Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanacaktı. Maçtaki ilk gol Trabzonspor'dan geldi ancak Oğuz ve Aykut'un golleri sezonun şampiyonunu ilan etti. Son maçını Vanspor ile yapan Fenerbahçe şampiyonluk kutlamalarına daha gidiş yolunda başlıyor ve Vanspor'u 3-0 yenerek akşam kendi stadında Fenerbahçe izleyicisiyle şampiyonluğu doyasıya yaşıyordu. 84 puanla ve sadece iki kez yenilerek şampiyon olan Fenerbahçe'nin şampiyonluk kutlamaları Ali Şen ile Fenerbahçe'nin simge futblcuları Aykut ve Oğuz arasındaki soğuklukla gölgelendi. Taraftarın tepkisine rağmen Ali Şen geri adım atmadı Oğuz ve Aykut ile yollarını ayırdı. Ligi 84 puanla şampiyon olarak kapatan kadro ise şu isimlerden oluşuyordu; Rüştü, İlker, Uche, Högh, Erol, Oğuz, Tayfun, Saffet, Boliç, Aykut, Kemalettin, Feyyaz, Atkinson, Aygün, Emre.

ALİ ŞEN BAŞKAN FENER ŞAMPİYON

Ali Şen ise o dönemdeki şampiyonluğu şöyle anlatıyor; "Şampiyonluğumuzun yanı sıra takımım Avrupa şampiyonlar liginde o zamana kadar hiç bir Türk takımınn elde edemediği başarıyı elde edip 7 puan topladı. Şampiyonluk yarışında en önemli maçımız Trabzonspor'la oynadığımız maçtır. O yıl Trabzonspor tarihindeki en iyi kadroya sahipti. İyi ki bu yıl Fenerbahçe şampiyonluk maçını Denizlispor'la oynadı. Yoksa son maç Trabzonspor'la Trabzon'da olsaydı taraftarın Ali Şen'e neden 'Büyük Başkan' dediği daha iyi anlaşılırdı. Oğuz ve Aykut'u gönderdiğim için hiç pişmanlık duymadım.Onların yerine gelen Okocha ve Boliç onlardan daha iyi futbolcuydu."

Bu şampiyonluğun ardından Fenerbahçe dünyanın en önemli yıldızlarını bünyesinde bulunduruyor, dünyanın en pahalı teknik direktörlerini transfer ediyor ancak bir türlü mutlu sona ulaşamıyordu. Şampiyonluğa hasret kalan Fenerbahçe taraftarı için Aziz Yıldırım başkanlığında ve Mustafa Denizli'nin teknik direktörlüğündeki 2000 2001 sezonu tahammül edebilecekleri son yıldı. Tüm bu baskılar altında yeni sezona başlayan Fenerbahçe sezonun ilk 5 haftasında sadece 2 galibiyet alabiliyordu. Tüm bu olumsuzlukların üzerine Mustafa Denizli'nin Beşiktaş karşısında 6 yabancıyı oynatması tepkilere neden oluyor Beşiktaş'a 3-0 yenilen takımın hükmen aynı skorla yenilmesi morak bozukluğu yaratıyordu. Bu olumsuzluklara rağmen ilk yarıyı Galatasaray'ın üç puan gerisinde kapatan Fenerbahçe ikinci yarı 17 maçlık galibiyet serisi yakaladı.

Sezonun en unutulmaz maçıysa Fenerbahçe'nin kendi sahasında oynadığı ve ilk yarıyı 3-0 yenik kapadığı Gaziantepspor maçı oldu. İkinci yarıda maçı 4-3 kazanan Fenerbahçe belki de şampiyonluğun ilk sinyalini de verdi. Son hafta Samsun'u 3- 1 yenen Fenerbahçe 76 puanla lig şampiyonu oldu. Bununla birlikte teknik direktör Mustafa Denizli ise Fenerbahçe'yi şampiyon yapmayı başaran ilk Türk teknik adam olarak spor tarihine geçti. Bu şampiyon takımın kadrosu; Rüştü, Mustafa Doğan, Mert Meriç, Mirkoviç, Uche, Serkan, Ogün, Johnson, Abdullah, Lazetiç, Revivo, Ali Güneş, Yusuf, Moshoeu, Andersson, Rapaiç, Baliç, Serhat Akın'dan oluşuyordu.

Dilek Sancılı

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İstanbul'a eğlenmeye gelecekler
 Onun silahı yalnızca fotoğraf makinesi
 Avrupa'nın göbeğinde anarşist cumhuriyet
 Dördüncü dünya savaşı yaşanıyor
 Mimariyle sanat buluşuyor
 6 Spastik çocuklar sokakta kalacak
 Psikiyatri literatürüne geçen ilk Türk doktor
 Boğa'ya fındıklı Akrep'e viskili
 Bipolar Bozukluk Nedir?
 Bodrum'da belgesel film festivali
 Doğulu kızların okuma çabası
 Çocuklar ölmesin artık
 Ortadoğu'da kanlı oyun
 Puroyla dünyayı fetheden aile
 Fiat son veliahtını da kaybetti
 Esnek bantlarla form tutun
 Gaziantep Hayvanat Bahçesi, AB'ye aday
 İstanbul festivale doymuyor
 Kadın sesi haram değildir
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bütün kadınlar moda dergisinden fırlamış...
MEHMET ALTAN
Köstebek derisi...
Küçük... Kazıcı... Kör... Avrasya'da...
ALİ POYRAZOĞLU
Filmlerin kanatlarında duvarların dışına...
ÖNCEL ÖZİÇER
Abidin'i kadınlar yaktı.
Artık insan olmanın mı, yoksa...
REFİK DURBAŞ
Şiir, ahlaklı mıdır?
Üzerinde tarihi yok, gazeteden...
ERGUN HİÇYILMAZ
"Baba"lar ve oğulları
Haluk'un Defteri'nde bir babanın...
Osmanlı Kudüs'teki kahveyi kontrol ediyordu
Açıkçası "Türk kahvesi" ilk uluslararası markamız. Hem biz yaratmışız, hem...
Bodrum'da tatil başkadır
Göltürkbükü'ndeki Divan Palmira, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.