kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD'nin İncirlik teklifine hayır
'Geniş amaçlı' üs isteğine ret

Hükümet İncirlik Üssü'nü anlaşma kapsamı dışı kullanmak isteyen ABD talebine sıcak bakmıyor

Genelkurmay 2. Başkanı Org. İlker Başbuğ ABD'nin İncirlik'in daha geniş kullanımı için resmen talepte bulunduğunu söyledi. Başbuğ "SEİA dışındaki talepler için siyasi irade kararı gerekir" dedi.

SICAK BAKMIYORUZ
Dışişleri Bakanı Gül de Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması kapsamı dışındaki taleplere sıcak bakmadıklarını açıkladı. Gül, ABD ile bu konuda müzakerelerin devam edeceğini söyledi.


***

ABD'nin İncirlik teklifine hayır

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ABD'nin Savunma Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) dışında İncirlik'in daha geniş kullanımını istediğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ABD'nin Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) kapsamı dışında, İncirlik'le ilgili "Parlamentonun kararına kadar gidebilecek" bazı taleplerinin olduğunu açıkladı. Org. Başbuğ, bununla ilgili kararın "siyasi iradeye ait olduğunu" söylerken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "ABD'nin SEİA dışı taleplerine sıcak bakmadıklarını" açıklayarak tartışmaya noktayı koydu. ABD'nin SEİA kapsamı dışında Türkiye'den istediğinin bazı üsleri, daha geniş amaçlı kullanmak olduğu öğrenildi. Bir yetkili, "İstedikleri eğitim kapsamını çok daha geniş bir şekle çevirip daha fazla imkanlar elde etmek" dedi. Bir gazetecinin, ABD'nin Türkiye'den bazı askeri talepleri bulunduğunu belirterek, İncirlik Üssü'nün bu kapsamda ABD tarafından kullanımının söz konusu olup olmayacağı sorusuna, Orgeneral Başbuğ şu karşılığı verdi:

EĞİTİM AMAÇLI
"ABD ile Türkiye arasında Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) var. Dolayısıyla İncirlik'in herhangi bir şekilde kullanılması da sadece yürürlükte olan SEİA çerçevesinde olur. Bazı konularda ABD'den bazı istekler aldık. Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bu isteklerin içinde SEİA çerçevesinde olanlarda bir sorun olmaz. SEİA çerçevesinde İncirlik'te bulunacak uçaklar sadece eğitim amaçlı kullanılır. NATO şemsiyesi vardır.'' İncirlik Üssü'nün Irak için kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya Org Başbuğ, şu karşılığı verdi: ''Irak konusu ayrı konu, tamamen SEİA dışında olan bir konudur. İstekler görüşülüyor, son noktasına gelindiğini söyleyemeyiz. SEİA dışına çıkan talepler tamamen ayrı bir konudur. Siyasi iradenin ve hatta parlamentonun kararına kadar gidebilecek hususlardır.'' Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin, "ABD'nin, SEİA'yı aşan Karadeniz ile ilgili talepleri olduğu söyleniyor'' sözlerini, ''Onlar ile ilgili şimdi konuşmamız uygun olmaz, görüşmeler zaten bitiyor. Zaten resmi görüşümüzü ilgili makamlara ileteceğiz'' diye yanıtladı. Orgeneral Başbuğ, SEİA ile ilgili olarak Meclis kararına gerek olmadığını vurguladı.

GÜL RESTİ ÇEKTİ
Org. Başbuğ'un açıklamasını Ankara'da SABAH muhabirinden öğrenen Başbakan Recep Tayip Erdoğan konu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Konuyu değerlendiriyoruz, daha müzakere etmedik" yanıtını vermekle yetindi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise NTV'de Murat Akgün'ün sorularını yanıtlarken, Türkiye ile ABD arasındaki Savunma ve Ekonomik İşbirliği anlaşması dışında kalan konulara sıcak bakmadıklarını açıkladı. Gül, şöyle dedi: "SEİA kapsamı içinde olmayan konulara sıcak bakmıyoruz. SEİA kapsamındaki müzakereler de daha sürer. ABD'den olağanüstü bir talep söz konusu da değil. SEİA içinde olursa aynı şekilde biz de devam ederiz. Yoksa, Karadeniz'den üs istenmesi, yeni bir alan, yeni bir üs söz konusu değil. ABD'nin eğitim uçuşları ile ilgili bazı talepleri var onları değerlendiriyoruz. Sivil ve askeri bürokrasiden yarım yamalak sızdırılan bilgiler var. General Başbuğ da yaptığı açıklama ile bizim gibi gereken yanıtı verdi." Bu arada ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin bir yetkilisi de "Resmi olarak bir talebin söz konusu olmadığını, müzakereler sırasında bazı taleplerin gündeme gelmiş olabileceğini" belirterek, "Biz sadece Konya'daki üs'te daha sık tatbikat yapma arzumuzu Türkiye'ye ilettik. Eğitim amaçlı uçuş istedik. Bunun ötesinde resmi olarak iletilmiş bir talebimiz yok" dedi.

ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Verheugen: Müzakere için tam uyum şart değil
 'Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu'ya barış gelmez'
 Okullarda iki yabancı dil zorunlu olacak
 Askeri savcıları eleştirince yandı
 AB elçisinden uyum gezisi
 Afganistan'a helikopter gönderdik
 Kıbrıs Cumhuriyeti davalık oldu
 Haluk Levent, borç yüzünden cezaevinde
 'Müzakere için tam uyum gerekli değil'
 Ekmekte kanserojen madde araştırılıyor
 Okullar da Avrupa Birliği'ne hazırlanıyor
 Serdar Denktaş'tan ABD'ye sert tepki
 AİHM'de Türkiye aleyhine beş karar
 İfade veren Çelik, polis koruması istedi
 Karma komitede görüş ayrılığı
MEHMET TEZKAN
Laiklik olmadan demokrasi olur mu?
Soru şu; Laiklik...
EMRE AKÖZ
Biz Porto'yu çok sevdik!
Porto'nun Monaco'yu...
UMUR TALU
Şebekenin Türkiye şubeleri hatırınızda...
El Kaide'nin ilkleri
El Kaide'nin ABD'ye bu yaz saldırı düzenleyeceğini açıklayan FBI, 7...
Berlusconi, evine sığınak yaptırıyor
İtalya Başbakanı Berlusconi, tüm dünyada esen küresel terör...
Mat edeceğiz
Mat edeceğiz
Pazar günkü kongre öncesi buluşan Keçeci, Kaynar, Orman ve Demirören...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.