kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
El Kaide'nin ilkleri
El Kaide'nin ilkleri

El Kaide'nin ABD'ye bu yaz saldırı düzenleyeceğini açıklayan FBI, 7 kişilik bir liste yayınladı Liste, dünyada 18 bin militanı olan El Kaide'nin gençleşip kabuk değiştirdiğini kanıtlıyor.

Örgütün ilk kadın militanı
Afganistan bombardımanı sonrası 60 ülkeye yayılan ve 18 bin militanı bulunan El Kaide terör örgütünün bu yaz ABD'ye saldıracağı belirtiliyor. ABD'nin 2 gündür yaptığı bu uyarı dahilinde El Kaide' nin 4 hedefi bulunuyor: Madison Square, 2 siyasi partinin Boston ve New York'taki kongreleri ve Georgia eyaletindeki G8 zirvesi... FBI dün bu saldırılara doğrudan ya da dolaylı olarak yardımcı olacağı düşünülen 7 kişilik bir liste yayınladı. Bu listedeki bir isim diğerlerinden farklıydı. Çünkü Pakistan asıllı Aafia Sıddıki, bir kadındı; El Kaide'nin ortaya çıkan ilk kadın militanı... 32 yaşındaki Sıddıki, Massachusetts Institute of Technology mezunu. Nöroloji üzerine doktora tezini 2001 yılında Brandeis Üniversitesi'nde veren Sıddıki, akıcı bir İngilizce konuşuyor. 11 Eylül saldırıları sonrası Pakistan'a eşi Ahmed Muhammedhan ile dönen Sıddıki'nin dönüşünde kapandığı tahmin ediliyor. Dini eğitimini şu an kayıplara karışan eşinden aldığı belirtiliyor...

Kellesi 25 milyon $
Fazıl Abdullah Muhammed:
EL Kaide'nin Doğu Afrika'daki hücresinin lideri. Kökeni Hint Okyanusu'ndaki Komor adaları... 1998 yılında Kenya ve Tanzaya'daki 231 kişinin öldüğü bombamalarda yer almakla suçlanıyor. O tarihten bu yana Kenya polisi tarafından aranıyor. Tüm polis merkezlerindeki duvarlarda afişleri var. Denizaşırı saldırılar düzenleme yeteneğine sahip. Saldırılar için gerekli parayı finanse ediyor. Muhammed'i yakalayan kişiye 25 milyon dolar ödül verilecek. Bilişimci olan Muhammed'in Kenya ya da Somali de saklandığı öne sürülüyor.

Uçak kaçıracaktı
Ömer El-Maati:
25 Mayıs 1963 Kuveyt doğumlu. El Kaide üyesi ve lisanslı bir pilot. Kanada vatandaşı. 11 Eylül saldırılarında kullanılacak uçakların nasıl kaçırılacağının planlandığı toplantılara katıldığı iddia ediliyor. Saldırıda kullanmak için Kanada'dan bir uçak kaçırmayı planladığı belirtiliyor. Afganistan'daki terör kamplarında eğitildi.

Kodadı: Pilot Cafer
Adnan G. El Şükrücuma:
Suudi Arabistan kökenli. Güney Florida'da yaşıyor. Suudi Arabistan, Kanada ve Trinidad pasaportlarını taşıyarak giriş-çıkış yapıyor. 15 yıldır ABD'de yaşıyordu, her yeri çok iyi biliyor, çok akıcı İngilizce konuşuyor ve sahte evrak düzenleme uzmanı. Ailesi Şükrücuma'nın Miami'yi Mayıs 2001' de terk ederek Fas'a gittiğini söylüyor. FBI, adını geçen yıl yakalanan El Kaide militanı Halid Şeyh Muhammed'in sorgusu sırasında ele geçirdi.

İlk uzun saçlı erkek militanı
FBI'ın dünkü basın toplantısında en çok dikkat çeken isimlerden biri de Adem Yahya Gadahn'dı... 25 yaşındaki Adem'in Müslümanlığa geçmeden önceki ismi Adam (İngilizce Adem) Pearlman'di. California eyaletine bağlı Garden Grove'da Hıristiyan olarak dünyaya geldi. El Kaide'nin bugüne kadar ortaya çıkan ilk uzun saçlı erkek militanı. 17 yaşına kadar rock müzik dinleyen Pearlman, 1997'de saldırı suçundan 2 gün hapis yattı, 40 saat de toplum hizmeti cezasına çarptırıldı. Bu Pearlman'ın hayatını değiştirdi. "Hıristiyan olmak için doğmamışım" diyen Pearlman, Müslümanlığı anlatan internet sitelerini incelemeye başladı ve bölgesindeki İslam Merkezi'ne kayıt oldu. Ardından da din değiştirip Adem Yahya ismini aldı. Pakistan ve Afganistan'a gitti, Mart 2002'de tutuklanan Ebu Zübeyde kodadlı örgüt komutanından eğitim aldı. Pakistan'a yerleşti, evlendi.

AİLESİNİ EN SON 2001'DE ARADI
El Kaide için İngilizce'den Arapça'ya çeviriler yapmaya, ABD'ye gidecek militanlara yardımcı olmaya başladı. Kardeşini 1999'da, annesini ise en son 2001'de telefonla aradı, eşinin doğum yapmak üzere olduğunu belirtti. Bu, Yahya'nın California'daki ailesiyle son bağlantısı oldu. Örgüt içindeki lakabının Ebu Süheyb el-Amriki olduğunu belirten FBI yetkilileri, Yahya'nın California' da son görüldüğü tarihin 1998 olduğunu belirtiyor. FBI'ın basın toplantısı sonrası konuşan teyzesi Nancy Pearlman şunları söyledi: Dedesi Musevi'ydi. Ailesi ise Katolik. Çocukluğundan beri sıkı bir din eğitiminden geçirildi. Ancak o İslamiyet'i seçti. Terör bağlantısı olduğuna hiç şahit olmadık...

Kabil'de görüntülendi
Abderrauf Cidey:
Tunuslu 1995 yılında Kanada vatandaşlığına kabul edildi. Afganistan'da ele geçirilen El Kaide kasetlerinde görüntüleri var. Görüntülerde Amerika'yı intihar saldırıları düzenlemekle tehdit eden beş militandan biri. Kasetler 2001 yılında Amerika'- nın hava saldırısı düzenleyerek öldürdüğü Usame Bin Ladin'in askeri şeflerinden Muhammed Atef'in evinde ele geçirilmişti. El Kaide'nin özel olarak uçuş eğitimi verildiği belirtiliyor. FBI yetkililerine göre Cidey, 11 Eylül benzeri ikinci bir saldırıda görev yapması için eğitildi.

Dünya sorumlusu
Ahmed Khalfan Ghalani:
Kodadı: Tanzanyalı Ahmed. Tıpkı Fazıl Muhammed gibi Tanzanya ve Kenya'daki elçilik saldırılarında yer almakla suçlanıyor. Amerika onun da başına 25 milyon dolar ödül koydu. Özellikle Amerika'nın diğer ülkelerdeki temsilciliklerine düzenlenen saldırılarda görev alıyor. FBI'ın en çok aranan 22 terörist listesinde de adı var...
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Berlusconi, evine sığınak yaptırıyor
 İngiltere, El Masri'yi Amerika'ya iade edecek
 İşkenceci çetenin bir üyesi de Türk çocuk çıktı
 Powell, Denktaş'ı resmen "sildi"
 Kuzey Kutbu'nda 100 yıl sonra hiç buzul kalmayacak
 Boru değil, uzay!
 Banderas Zorro oldu
Mat edeceğiz
Mat edeceğiz
Pazar günkü kongre öncesi buluşan Keçeci, Kaynar, Orman ve Demirören...
Yüzler gülüyor
Yüzler gülüyor
İdari başarılarına, sportif başarıyı da ekleyen Yıldırım yönetimi,...
Muhalifler de rest çekti
Muhalifler de rest çekti
Deniz Baykal'ın 'yanlış yoldasınız bu size son uyarım' sözleriyle...
Dokunulmazlık gerginliği tırmandı
CHP 10 AKP'li Arıyor
Başbakan Tayyip Erdoğan...
Verheugen: Müzakere için tam uyum şart değil
Verheugen: Müzakere için tam uyum şart değil
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Verheugen, müzakerelere başlamak...
'Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu'ya barış gelmez'
'Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu'ya barış gelmez'
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün yaptığı...
Nazi tarzı önlem Emre'yi öldürdü
İzmir'in Eskiizmir semtinde elma koparmak için bir hurdalığın...
İlk durak ilk gasp
Türkiye gezisinin ilk durağı olan İzmir'de gezen Amerikalı Christi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.