kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evcil 'ömür boyu' şokuyla sarsıldı
Evcil 'ömür boyu' şokuyla sarsıldı
Malki cinayetinde azmettirici olarak Evcil'in idamı istenmişti

Evcil'e ömür boyu şoku

Nesim Malki cinayeti davasında Erol Evcil'le iki sanık müebbet yedi

KISA bir süre önce Alaattin Çakıcı'ya pasaport sağlanması olayıyla ilgili olarak gözaltına alınıp bırakılan ve Malki davasında da tutuksuz yargılanan Evcil dünkü duruşmada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. İnfaz yasasına göre ve yattığı süre göz önüne alınarak Evcil'in 3 yıl hapis yatacağı belirtildi.

***

Evcil 'ömür boyu' şokuyla sarsıldı

Malki cinayeti davasında 'azmettirici' olarak yargılanan, Çakıcı'nın kaçışıyla ilgili de bir süre gözaltına alınan Evcil, müebbete çarptırıldı. Ancak Evcil'in 3 yıl yatacağı belirtildi.

Aladdin Çakıcı'nın yurtdışına çıkışına yardım ettiği gerekçesiyle bir süre önce gözaltına alınıp serbest bırakılan işadamı Erol Evcil'e Bursa'dan şok karar çıktı. Musevi asıllı işadamı Nesim Malki'nin 1995 yılında Bursa'da öldürülmesiyle ilgili 'azmettirici' olmakla suçlanan Evcil, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 yıldır süren davada dün son kez ve gıyabında yargılandı. Mahkeme, Erol Evcil'i, "Tasarlayarak Adam Öldürmek" suçundan TCK'nın 64. maddesi gereği ve yine TCK'nın 450. maddesi uyarınca ömür boyu hapse mahkum etti. Evcil'in avukatının verdiği bilgiye göre ceza Yargıtay tarafından onaylanırsa Evcil, infaz ve af yasası göz önüne alınarak cezası 6 yıl 2 güne inecek. Ancak, Evcil'in cezaevinde yattığı 3 yıl ceza gözönüne alındığında Evcil'in, 3 yıl 2 gün hapis yatacağı belirtildi. Evcil, aynı davada, gasp suçlamasından da 12 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. Cezası Yargıtay tarafından onaylanırsa, Evcil yaklaşık 20 yıl daha yatacak.. Malki davası nedeniyle yaklaşık 2 yıl 10 ay cezaevinde kalan Evcil, son olarak geçtiğimiz günlerde Alaattin Çakıcı'nın yurtdışına, kendi adamının adına düzenlenen pasaportla kaçtığı iddiasıyla İstanbul'da gözaltına alınmasıyla gündeme gelmişti. Şimdi yeniden cezaevi yolu görünen Evcil'in avukatı Kemal Kumkumoğlu, kararın kendilerini şaşırtmadığını belirterek, "Bu karar, usule, dosyaya ve yasaya aykırıdır. Yargıtay'a temyiz için başvuracağız" dedi.

8 YILLIK DAVA BİTTİ
Yaklaşık 8 yıldır süren Malki Cinayeti Davası'nda dün karar duruşması görüldü. Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklardan sadece gözaltına alındığında Erol Evcil'e işkence yapmakla suçlanan polis şefi Sırrı Tuğ katıldı. Davaları adam öldürme ve gasp davası ile birleştirilen ve sanıklara gözaltı süresince işkence yapmakla suçlanan 13 polisin beraatine karar verildiğini belirten Mahkeme Başkanı M. Erdoğan Demirağ, Nesim Malki'nin öldürülmesinde azmettirici olmakla suçlanan Erol Evcil ile tetikçilikle suçlanan Burhanettin Türkeş ile Şükrü Elverdi hakkındaki kararlarını da avukatlarına okudu. Mahkeme, Erol Evcil, Burhanettin Türkeş ve Şükrü Elverdi'nin "Tasarlayarak Adam Öldürme" eylemine uyan TCK'nın 64. maddesi delaletiyle, 4771 sayılı yasanın 1/A maddesi hükmünü de dikkate alarak, TCK'nın 450/4. maddesi uyarınca olayın oluş şeklini gözeterek ayrı ayrı ömür boyu hapisle cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme, Erol Evcil'i ayrıca müşteki Erol Erkohen'de bulunan çek ve senetlerin tehditle geri alınması nedeniyle TCK'nın 59. maddesi uyarınca yine olayın oluş şeklini dikkate alarak 15 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme, takdiri indirim nedeniyle bu cezayı 12 yıl 6 ay ağır hapse çevirdi.

YAKINLARI İNANAMADI
Mahkeme heyeti, sanıklardan Burhanettin Türkeş'e, bu cezalara ilave olarak "sahte nüfus cüzdanı ve pasaport bulundurup kullanmak" suçundan 10 ay, "ruhsatsız silah bulundurmak"tan 1 yıl hapis ve 60 milyon lira para cezası verdi. Mahkeme, sanıklardan Mücahit Çakal ile Emin Menge'nin ise Nesim Malki'nin öldürülmesine katıldıklarına dair kesin delil olmadığından beraatlerine karar verdi. Mahkeme heyeti, sanıkların "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlamasıyla ilgili olarak da zaman aşımı maddesini işleterek suçlamayı ortadan kaldırdı.

Zeytin kralıydı

EZE markası ile piyasaya sürdüğü zeytinlerle adını duyuran ve sonrasında 'Zeytin Kralı' olarak anılan Erol Evcil, 2 Mayıs 1966 Mudanya doğumlu. Henüz 20 yaşındayken Eşrefoğlu Turizm Şirketi'ni kuran Evcil, Mustafa Çağlar ile olan dostluğu sayesinde 1991 yılında iplik işine girdi. Ancak Erol Evcil'i kamuoyuna tanıtan Eze markasıyla piyasaya sürdüğü zeytinler oldu. Üç yıl süreyle 58 bin ton zeytin stoklayan Evcil, Türkiye rekoltesinin yüzde 80'ini kontrol edecek hale geldi. Yıllık ihracatı 20 milyon doları geçti. İş Bankası'ndan büyük oranlarda kredi desteği sağlayarak, Balıkesir Havran'da zeytin fabrikası kurmaya girişen Evcil, zeytin ihracatına gelen kısıtlamanın da etkisiyle iflas etti. Zor durumda kalan Evcil, Nesim Malki'ye borçlandı.

Fikret KOCAMAN - Umut TÜTÜNCÜ / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bağımlının davranış şekli ergenlik hallerine benzer
 '80 yıldan sonra ayin yapabiliyoruz'
 Diyanet'in eski yöneticilerine ceza
 Başsavcı Ok'tan hukuk dersleri
 Akşit: Yeni sığınma evleri yapacağız
 Tunceli'de çatışma: Bir er şehit oldu
 Aşkale Kaymakamına soruşturma açıldı
 Nejat Daş Türkiye'ye dönmek istedi
 Irak hurdaları potansiyel bomba
MEHMET TEZKAN
Ecevitler DSP'yi bırakmaz..
CHP'de de DSP'de de şiddeti...
EMRE AKÖZ
Tayyare günleri
Bir süre önce Attila İlhan, yanlış...
MEHMET ALTAN
Azerbaycan'da İkinci Cumhuriyet rüzgârı...
Geçtiğimiz...
ALİ KIRCA
Kırk yılın "kırk"ı...
Türkiye'de "televizyon" bugün...
Köpek gibi yürütüp havlayın' dediler
Washington Post gazetesi, Ebu Garib'te yaşananları 13 esirin ağzından...
Kuzey Iraklı Kürtler toprak genişletiyor
Irak'taki karışıklıktan yararlanan Kuzey Iraklı Kürtler, Kerkük'ün...
Aferin - Hakan, Hocam, Çocuklar: 3-1
Aferin - Hakan, Hocam, Çocuklar: 3-1
Ay-yıldız 42'de Ümit Özat'ın frikik golüyle öne geçti. 49'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.