|
|
Kahve içmezsem ruh gibi dolaşırım
Bu yazı kahve meraklıları için. Hani kahveniz daha leziz olsun diye
Kahve içmeden ayılamıyorum. Sabahları ilk fincanı bitirinceye kadar ruh gibi dolaşıyorum. Birileri bir şeyler söylüyor. Duyuyor muyum, orada mıyım, hala rüyada mıyım belli değil. Yanlış anlamayın, sabahları hem erken kalkarım hem de gayet neşeliyimdir. Ama kafamın çalışması için mutlaka bir kahve gerekiyor. Mümkünse filtre... Şöyle kocaman bir kupada, üstünde hafif dumanı tüten bir kahve. Tabii ki şeker yok. Şeker kahvenin tadını bozuyor. İnanmıyorsanız, kendinizi bir zorlayın, bir hafta şekersiz için, iddia ediyorum, bir daha asla kahvenize tatlı katmayacaksınız. Nereden mi çıktı kahve yazısı? Geçenlerde Dunkin' Donuts'ta kahve içiyordum. Şimdi kadınların ne düşündüğünü biliyorum. Hemen cevap veriyorum, hayır donut yemedim. Yemedim çünkü itiraf ediyorum "Boston Cream" çeşidi kalmamıştı. Hani şu içinden kremaların aktığı... Kahvemi içerken gözüm broşürlere takıldı. Hiç okumam. Yanlışmış. O kadar yararlı bilgiler verebiliyorlarmış ki, şaşırırsınız. İşte bugün bu yüzden bu yazı. Filtre kahve tutkunları için... Sadece evinizde, büronuzda yapmanız için değil, bir restoranda ya da cafede beğenmediğiniz bir kahveyi geri göndermeniz için... Afiyet olsun.
* Kahvenin ömrü pakette çıkarıldıktan ve ağzı hava geçirmeyen bir kavanoza konduktan sonra bile sadece 10 gün.
* Hava, nem ve ışık kahvenin baş düşmanı. Kahveyi her zaman ışık ve hava geçirmeyen kaplarda saklayın.
* Kahve kesinlikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmaz. (Neden? Çünkü kahve yaşayan bir organizma olduğu için buzdolapları gibi nemli ortamlarda çekirdekler arasında etkileşim başlar, gerçek aromasını ve lezzetini kaybeder.)
* Kahve makineniz her zaman temiz olmalı. Eğer artıklar kalırsa kahve tadında acılaşma olur.
* Kahvelerin yüzde 95'inin su olduğunu göz önüne alırsak, koyduğunuz suyun iyi filtre edilmiş olması gerekir.
* Demleme işlemi biter bitmez, filtre kağıdının atılması gerekir. Uzun süreler kahve sürahisi üzerinde bırakılan filtrelerden akan kahve asidik ve acımsı olur.
* Her bir bardak kahve için makineye sadece 9, 5 gram kahve koymalısınız.
* Demlenen kahvenin bekleme süresi 18 dakikayı geçmemeli. Eğer termosta bekletilecekse ancak bu süre bir saate uzayabilir. Kahve hiçbir zaman tekrar ısıtılarak içilmemeli.
|