kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Belki de asıl tarihi karar budur!

Bilinçli, üstünde anlaşılmış, uzlaşılmış bir yöneliş ise, önemli bir yol ayrımı. Çok daha fazla ilgiyi, ülkeye ve dünyaya daha ciddi anlatımını hak eder. Türkiye'nin kapıdaki "15 milyar dolarlık savunma ihalesini iptal" ve bu ihalelerin unsurları olan tank, helikopter, insansız uçakların neredeyse üçte bir maliyetine "yerli sanayi"ye yönlendirilmesi kararı ile... Türkiye ve Yunanistan savunma bakanlarının, karşılıklı olarak silahlanma harcamalarının kısılacağına dair beyanları, gündemdeki birçok konudan daha önemli. Ama adeta kaynayıp gidiyor. Kim bilir, belki de ben yanılıyorum!

***

Yanılmam için, bana, açık ve örtülü silahlanma- savunma harcamalarının, bu ülkenin kıt kaynakları içinde zaten önemsiz olduğunu... 15 milyon kadar çocuğun, gencin eğitim- öğretimine ayrılabilen... Milyonlarca yoksulun ve yoksul yörenin sağlık, barınma, mesleki beceri kazanabilmesine tahsis edilebilen... Milyonlarca emeklinin yahut çalışanın güvenceleri için bir kenara konulabilen kaynakların yeterli bulunduğunu anlatmanız lazım. Muhtemel savaşlara hazırlık ile "terörle mücadele" yahut "düşük yoğunluklu savaş", hatta "bir bakıma iç savaş" denilen ve bu ülkenin canını, ruhunu da karartan bir döneme 150-200 milyar dolar arasında bir kaynağın gömülmediğini söylemeniz lazım.

***

Elbette, safiyane bir "barış, dostluk, kardeşlik" sarhoşluğuyla, hele hele bu bölgede, savunma harcamaları ve silahlanmadan romantik biçimde vazgeçme ihtimalinin gerçek dışılığını kabul ederim. Ama, o ihale, bu ihale derken, etkinlik ve verimlilikten uzak, neredeyse israf ve komisyon

komisyon kapısı olmuş ve geri teknoloji mezarlığı inşa etmiş bir harcama türünün, akılcı, insani ve (varsa) vicdani bir süzgece sokulması, bu bölgede bile "aptallık" değildir. Hükümet ve Genelkurmay, bu yeni bir dönem ve yeni bir "bakış açısı" ise, daha ayrıntılı ve daha anlaşılır biçimde toplumla da paylaşmalı... Bu dönemecin felsefesini, tabii oluşturulmuşsa, dünyaya da beyan edebilmeli. O şekilde ve o miktarlarda arcanmasından, silaha ve yabancı silah firmalarına yatırılmasından vazgeçilen milyarlarca doların, bu ülkenin hangi yaralarına merhem, hangi deliklerine yama, hangi acılarına ilaç olabileceğini açıklamalı... Ve her şeyden çok, belki bu kararla tarihe geçmeliler!

***

Rutin, hamasi 23 Nisan, 19 Mayıs nutuklarındansa, ben şahsen... Bu ülkenin çocuklarına, gençlerine, "İşte sizlere ayrılabilecek kaynakları çoğaltabilmek için tarihi bir karar" denebilmesini... Huzursuz, karışık, kaotik bir bölgede, Türkiye'nin ona buna, bu kararıyla "model" olabilmesini, hatta meydan okuyabilmesini tercih ederim. Türkiye'yi, bir yandan sırtını sıvazlarken, bir yandan da sözde barışçı, özgürlükçü "Büyük Ortadoğu" gibi projelerle, daha fazla askeri harcamaya ve bölge jandarmalığına ittirmek isteyenlere de bir meydan okuma. İnsani, hayati, vicdani bir meydan okuma. "Dünyanın ve bölgenin gerçekleri" denilenlere ve boyun eğip içinde sürüklenmenizi dileyenlere karşı... "Asıl hayat ve asıl gerçekler" adına bir meydan okuma. Daha az silahlanma harcamasıyla zafiyet, zayıflık yaratılacağına inananlara karşı, o kaynakların başka alanlara yöneltilmesi ve insan niteliğinin geliştirilmesiyle asıl kalıcı gücün oluşturulacağına dair meydan okuma.

***

Başbakan ve Genelkurmay Başkanı, bu yöneliş ciddiyse, ardında böyle bir felsefe varsa, bunu ciddiyetle ve içtenlikle beyan etmeli. Hep hayırla anılmak üzere!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 15 milyar dolarlık meraksızlık   / 18-05-2004
 Bağımsız ama bitkin!   / 17-05-2004
 C-4'teki parmak izlerinin meçhul tarihi   / 16-05-2004
 Ülkenin bütün imajcıları birleşiniz!   / 14-05-2004
 Azar azar azmak, azıtmak, azarlamak   / 13-05-2004
 Tahakkümle kendi içinde hesaplaşmadan...   / 12-05-2004
 Aşağılamanın merkezi gözünüzden kaçmasın   / 11-05-2004
 Sınav soruları!   / 10-05-2004
 Bazen bunları demek geçiyor içimden!   / 09-05-2004
 Tıpta bir 'mucize'nin raporlu öyküsü!   / 07-05-2004
MEHMET TEZKAN
Yazışarak yönetmek okuyarak anlamak
Cumhurbaşkanı 'nın...
EMRE AKÖZ
Çelişki kumkuması
Hayır, hayır, 'ne olacak bu memleketin...
UMUR TALU
Belki de asıl tarihi karar budur!
Bilinçli, üstünde...
MUHARREM SARIKAYA
Blair: Türkiye'nin şampiyonu olacağım
Başbakanların...
Refah'ta kanlı operasyon 20 ölü
İsrail ordusu, silah kaçakçılığı yapılıyor iddiasıyla son ayların en...
Bush Cannes'da boğuldu
'Benim Cici Silahım'la tanıdığımız ünlü yönetmen Michael Moore, yeni...
Fatih zirvesi
Fatih zirvesi
Canaydın’ın Rebrov ve Petkov’u da istediği yemekte naklen yayınlar da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.