kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
6 saatlik jet ziyaret
6 saatlik jet ziyaret
AB verdiği sözü tutmalı
Dürbünlü biri gözaltına alındı
Uçak arızalanınca geç döndü
İstanbul ve Ankara'da Blair protestosu
İngiliz basını: AB verdiği sözü tutmalı

Kısacık turdan üç anlaşma çıkardılar

Sadece 6 saat için gelen İngiliz Başbakanı Blair'le Erdoğan terör ve göçle ilgili ortak çalışacaklar

Destek var ama...
İngiltere Başbakanı Ankara'da Kıbrıs ve AB desteği verdi, Afganistan ve Irak konularında da destek istedi. Ancak Blair, KKTC'ye uygulanan ambargonun kaldırılması konusunda somut bir plan getirmedi.

ÜÇ AYRI ANLAŞMA
ERDOĞAN
ve Blair terörizm ile mücadele konusunda mutabakat zaptı imzaladı. Irak, Afganistan ve küresel tehditle ilgili bir eylem planında anlaşmaya varıldı. Bir başka anlaşma da göçle ilgili oldu.


***

6 saatlik jet ziyaret

İngiltere Başbakanı Tony Blair, kısa Ankara ziyaretinde, Kıbrıs ve AB desteği verirken, Afganistan ve Irak konularında da Türkiye'nin desteğini istedi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, 6 saat için geldiği Ankara'da, Kıbrıs ve AB üyeliği için tam destek verdi. Irak ve Afganistan konularında ise Türkiye'den destek isteyen Blair Erdoğan'a, "Bölgenin istikrarı hem Türkiye'nin hem İngiltere'nin çıkarı. Bu konuda işbirliğimizi arttıralım" mesajı verdi. Blair görüşmede Türkiye'nin AB konusunda ise Erdoğan'a "Bu konuda kimseye mazeret bırakmayın" tavsiyesinde bulundu. Blair, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bir saat süren görüşmeden sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
İki Başbakan terörizm ile mücadele konusunda bir mutabakat zaptına imza atarken, Kıbrıs'ta izolasyonun son bulması, Türkiye'nin AB üyeliğine destek, Irak ve Afganistan'da işbirliğini de içeren 9 maddelik bir eylem planında anlaşmaya vardılar. İngiltere ve Türkiye organize suçlar ile mücadelede de işbirliği yapılması kararlaştırıldı. Blair, Erdoğan'a kapalı kapılar ardında Rumları şikayet etti ve Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi alması için kapsamlı bir "AB reçetesi" sundu. KKTC'ye yönelik izolasyonun son bulması gerektiğini vurgulayan Blair, "Rum tarafının çözüm karşıtı tutumu değişmezse hayat onlar için çok daha zor olacak" dedi. Başbakan Erdoğan da, Blair'den KKTC için somut adımlar atılmasını istedi.

AB REÇETESİ SUNDU
AB'nin Aralık ayında Türkiye'ye müzakere tarihi vermesi gerektiğini belirten Blair, Erdoğan'a bu konuda bazı tavsiyelerde de bulundu. İşte Blair'in AB reçetesi:
* Türkiye'nin üyeliğine karşı olan bazı ülkeler var. Reformların uygulanmasında aynı performansı gösterin. Kimseye mazeret bırakmayın. Türkiye'ye diğer ülkelere uygulanan kriterler dışında kurallar uygulanamaz.
* Avrupa kamuoylarına yönelik PR çalışması yapın. Üyelik müzakerelerini başlatacak karar siyasi de olsa, kamuoylarının Türkiye'ye olumlu bakması çok önemli.
* Avrupa'da Zana davası çok konuşuluyor. Zana'nın serbest bırakılması AB yolunda çok olumlu bir gelişme olur.
* İnsan hakları ve din özgürlüğü konularında da uygulamaya önem verin.

LEYLA ZANA İTİRAFI
Blair, Zana davası konusunda AB'nin kendi içinde çelişki yaşadığını da kabul ederek Erdoğan'a samimi bir itirafta bulundu. İngiltere Başbakanı, "Türkiye'ye yargının bağımsız olmadığı yönünde eleştiride bulunurken Zana'nın serbest bırakılması gerektiğini söyleyerek aslında yargıya müdahale edilmesini istiyoruz. Bu konuda çelişki yaşıyoruz" dedi. Erdoğan da, son anayasa paketinde DGM'lerin kaldırıldığını kaydederek, Zana'nın bundan sonraki yargılanmasının sivil mahkemelerde olacağını söyledi. İki başbakanın ortak basın toplantısında İngiliz basın mensupları Blair'i Irak konusunda sordukları sorularla sıkıştırdılar. Blair ise, Irak'ta yaşananlara ve Irak Geçici Yönetim Konseyi Başkanı Abdüzzehra Osman Muhammed'in öldürüldüğü saldırıya atıfta bulunarak şöyle konuştu: "Irak'ta işimiz bitinceye kadar kalmamızın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. İşimiz bitinceye kadar kalmaya devam edeceğiz. Şu anda zor bir durumdayız, bu doğru, ancak liderlik görevi böyle zor anlarda arkasını dönüp, bırakıp kaçmayı değil, onlarla yüzleşmeyi ve üstesinden gelmeyi gerektirir." Başbakan Erdoğan, İngiliz bir gazetecinin "Irak'ta sizce işler daha iyiye mi yoksa daha kötüye mi gidiyor?" sorusuna, "Son gelişmelere bakınca durum iyi diyemeyiz" yanıtını verdi. Erdoğan bir soru üzerine de Türkiye'nin Irak'a insani yardımda bulunduğunu hatırlatarak, "Gündemimizde asker göndermek yok" diye konuştu. Erdoğan, basın toplantısının sonunda "Değerli dostum" diye hitap ettiği Blair ile bir ay sonra İstanbul'da NATO Zirvesi'nde yeniden bir araya geleceklerini söyleyerek, AB desteği için teşekkür etti. Blair de, NATO Zirvesi'ni "dört gözle beklediğini" ifade etti. İki başbakanın görüşmesinin ardından SABAH'a bilgi veren bir İngiliz yetkili, "Bu ziyaret ilişkilerimizde ileriye doğru büyük bir adım olarak nitelendirilebilir" dedi.

Evren MESCİ-ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Rektörler marş söyleyerek yürüdü, trafik alt üst oldu
 Bu son imtihan değil!
 İskeçe Müftüsü Aga'nın konuşma sorunu var
 AİHM Yargıcı Türmen: Yaşam hakkı önemli
 Erdoğan: İhtilal yaşayan toplum onurunu kaybediyor
 Zeki Çeliker oda bastı
 CHP'li 30 vekilden Baykal'a, 'git' çağrısı
 Hükümet işsizliğe ve AB'ye kilitlendi
 Dışişleri Müsteşarlığı için Tuygan'ın ismi öne çıkıyor
 Bakanlar Kurulu işsizlikle AB'ye kilitlendi
YAVUZ DONAT
Mersin
Olay, Mersin'de olmuş... "Mahkeme tutanaklarına"...
Hedefte iki ünlü isim daha vardı
Dost Tarikatı lideri ile eşini öldürdükleri gerekçesiyle sorgulanan...
Savaşın çocukları dostluk için geldi
Iraklı 12 çocuk 19 Mayıs Dostluk Maçı'nda Türkiyeli çocuklarla maç...
Sosyete Bodrum'a akın etti
Sosyete Bodrum'a akın etti
İlk butik tatil köyü olma özelliğiyle geçen yıl açılan ve sosyetenin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.