kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuklar pasif sigara tiryakisi
Aşırı kilolu Çocuk diyabete aday

Çocuklar pasif sigara tiryakisi

Evinde sigara içilen çocuklar; astım, tüberküloz, alerji gibi risklerle karşı karşıya kalıyor. Anne karnında yetersiz beslenenleri ise, çocukluk döneminden başlayan aşırı kilo sorunu bekliyor. Çocuğunu sağlıklı büyütmek isteyenlerin bilinçli davranması şart

Türkiye, göğüs hastalıkları açısından şanssız bir konuma sahip. Bu şanssızlık, en çok çocukları etkiliyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları branşının alt uzmanlık dallarından biri de; çocuk göğüs hastalıkları uzmanlığı. Marmara Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı, aynı zamanda fakültede Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı'nın kurucusu olan Prof. Dr. Elif Dağlı, ailelere yönelik mesajlar veren, meslek yaşamını özellikle sigara ile mücadeleye, sigaranın çocuklar üzerindeki zararlı etkilerini anlatmaya adamış bir bilim kadını.

ASTIM RİSKİ BAŞI ÇEKİYOR
Çocuk tüberkülozunda olsun, çocuk astımları ve bronşit tiplerinde olsun, genetik faktörlerin dışında, çevresel faktörlerin de etkili olduğunu, burada da başı sigara içiminin çektiğini vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, sigara içilen bir ortamda büyüyen çocuğun, yılda 30-150 sigara içmiş gibi etkilendiğini ve ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını söylüyor. Prof. Dr. Elif Dağlı, yaptığı açıklamada, sigara içilen ortamlarda bulunan çocuklarda, astım ve öksürük gibi hastalıkların yaygın olarak görüldüğüne dikkat çekerek, şu uyarılarda bulunuyor: "Çevresel tütün dumanı, özellikle çocuklarda yerleşik astım riskini artırıyor. Çocukların sağlığının korunması için anne ve babaların özellikle ev ortamında sigara içmemesi gerekiyor. Rol model oldukları için çocuk, bir şekilde sigaraya özeniyor. Bir de öğretmenlerin sigaradan uzak durması önem kazanıyor ki, öğretmenlerimizin özellikle de kadın öğretmenlerin büyük bölümü sigara tiryakisi ne yazık ki. Anne ve babanın sigara içmesi, çocukların astım hastalığına daha fazla yakalanmasına neden oluyor. Özellikle ev ortamında bulunan ve dışarıya çıkmak gibi bir şansları da olmayan çocuklar, anne ve babalarının sigara dumanıyla sağlıklarını kaybediyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda, anne ve babanın sigarayı bırakması, çocuklarda hastalık bulgularının azalmasına neden oluyor. Bazı ülkelerde, çocuklarda astım hastalığının arttığını, bazılarında ise azaldığını görüyoruz. Bu durum, sigara içimiyle ilgili. Çocukların sağlığının korunması için ailelerin, başta evler olmak üzere, çocukların bulunduğu kapalı mekânlarda sigara içmemeleri şart. Bugün, giderek büyük bir tehlike haline gelen pasif sigara içiciliği çocuklarımızın sağlığını ve geleceğini tehdit ediyor. Çocuklarımız, pasif sigara tiryakileri haline geldi. Sigaraya başlama yaşı, 11'e kadar düştü."

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENMELİ
"Akciğerlerinin gelişiminde doğum öncesinde veya sonrasında sorun olan çocukların, zaman içindeki fiziksel ve zihinsel gelişimi de tam olmuyor" bu sözler Medical Park Hastanesi'nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tansu Tuskan'a ait. Dr. Tuskan, ebeveynlere yönelik tavsiyelerini şöyle sıralıyor: "İlk olarak çocuğun aşılarının tamamlanması çok önemli. Aşı ve anne sütü, çocuğun antikor üretimini destekleyen faktörlerdir. Anne sütü almayan çocuklarda alerji daha çok görülüyor. Özellikle son yıllarda, tüberküloz vakalarında da artış görüyoruz. Hepimiz bu mikroba maruz kalıyoruz ama herkes hastalanmıyor. Bazı çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf oluyor.
Sosyoekonomik düzeyi zayıf olan çocuklarda, bakımsızlık, beslenme yetersizliği tüberküloz hastalığına eğilimi artırıyor. Bu hastalık, iyi tedavi edilmezse kronikleşiyor ve ilaca direnç kazanıyor. İşte o zaman, ölümcül sonuçlara varabiliyor. Tedavi edilirse, ciğerlerde iz bırakmadan iyileşiyor".
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kondom Kullanımı 5 Yılda 2 Kat Arttı
 Dişeti Estetiğinde Dijital Kamera Dönemi
 Akdeniz Ateşi Türkler'de Sık Görülüyor
 Erkek Kalbi Kadından 10 Yıl Erken Hastalanıyor.
 Bodrum'un Kalbini Artık Bu Merkez Koruyor
 Faydalı Bilgiler
 Yoga Yapan Felçliler Sağlıklarına Kavuştu
 Çocuk Kalbi Durmasın
 Kolesterolü Düşüren Özel Yumurta
 Depresyonlu Çocuklar İhmal Ediliyor
 Bal Şekerlense Bile Besin Değerini Korur
 Yeni Doğana İşitme Testi Şart
 Çocuklar Pasif Sigara Tiryakisi
 Şekeri Olana Dernek Desteği
Hedefte iki ünlü isim daha vardı
Dost Tarikatı lideri ile eşini öldürdükleri gerekçesiyle sorgulanan...
Savaşın çocukları dostluk için geldi
Iraklı 12 çocuk 19 Mayıs Dostluk Maçı'nda Türkiyeli çocuklarla maç...
Karikatürle trafik eğitimi
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BİRMOT, toplumda trafik...
Sosyete Bodrum'a akın etti
Sosyete Bodrum'a akın etti
İlk butik tatil köyü olma özelliğiyle geçen yıl açılan ve sosyetenin...
Türban yaza hazır
Türban yaza hazır
Tekbir Giyim 2004 ilkbahar-yaz koleksiyonunu bir defileyle sundu. 130...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.