kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asker: Biz bu konuda tarafız
Asker: Biz bu konuda tarafız
Kıyamet Gibi Tepki Yağdı

Ankara'da YÖK sancısı

İmam hatiplilere katsayı eşitliği sağlayan YÖK tasarısının gündeme girmesi tansiyonu yükseltti

Ankara başta Meclis olmak üzere dün YÖK ve imam hatip gerginliğine tanık oldu. Meclis Milli Eğitim Komisyonu'ndaki protestolarla başlayan kriz, akşam saatlerinde Meclis dışında da yankı buldu.

İLK RAUND MECLİS'TE
TASARININ
komisyondaki görüşmeleri sırasında önce ODTÜ rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı, ardından da CHP'li üyeler tasarıyı ve Bakan Çelik'i protesto ederek toplantıyı terk ettiler.

G. KURMAY'IN ÇAĞRISI
KOMİSYONDAKİ
görüşmeler tamamlanmak üzereyken de Genelkurmay Genel Sekreteri açıklama yaparak tasarının laikliğe ve öğretim birliğine aykırı olduğunu savundu. Tasarı konusunda sağduyu çağrısı yaptı.


***

Asker: Biz bu konuda tarafız

İmam hatiplilere üniversiteye giriş kolaylığı getiren YÖK tasarısına Genelkurmay'dan sert tepki geldi: "Cumhuriyetin temel niteliklerine bağlı kesimlerin bu tasarıyı benimsemesi beklenemez".

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden YÖK yasa tasarısıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, ilgili kanunların imam hatip liselerini, sadece din hizmetinde görevlendirilecek eleman yetiştiren öğretim kurumları olarak tanımladığı bildirilerek, "Olaya bu açıdan bakıldığında, söz konusu değişiklik tasarısının bahse konu bu kanunların lafza ve ruhuna uygun olduğunu söylemek mümkün değildir'' denildi. Genelkurmay Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklama şöyle: "Türk Silahlı Kuvvetleri, Avrupa Birliği sürecinde ülkemizin önünü açıcı ve yapıcı katkı sağlamak amacıyla, son Anayasa değişiklikleri içerisinde yer alan doğrudan kurumumuzla ilgili konularda dahi karşı görüş belirtmek için haklı gerekçeleri olduğu halde, görüş belirtmekten özenle kaçınmıştır. Nisan 2004'de gerçekleştirilen basın toplantısında, kamuoyuna yeterince yansıtılmayan, ancak Kurumumuzun vazgeçilmez kabul ettiği ve açıkça taraf olduğu konular açıklanmıştı. Bu çerçevede, TBMM'ye sunulan Yüksek Öğretim Kanunu Değişiklik Tasarısına ilişkin gelişmeler dikkatle izlenmektedir. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 32. Maddesi; "İmam Hatip Liseleri, imamlık, hatiplik ve Kur'an kursu öğreticiliği gibi dini hizmetlerin yerine getirilmesi ile görevli elemanları yetiştirmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan orta öğrenim sistemi içinde, hem mesleğe hem yüksek öğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan öğretim kurumlarıdır" hükmünü amirdir.

LAİK EĞİTİMİ ZEDELER
Burada kastedilen yüksek öğrenim kurumlarının, kendi alanlarındaki yüksek öğrenim kurumları olduğu açıktır. Ayrıca, 430 Sayılı Tevhidi Tedrisat Kanununun 4. Maddesi; Milli Eğitim Bakanlığı'nca, dini bilgiler konusunda yüksek uzmanlar yetiştirmek üzere üniversitede bir ilahiyat fakültesi kurulmasını ve ayrıca, imamlık ve hatiplik gibi dini hizmetlerin yerine getirilmesiyle görevli memurların yetişmesi için de ayrı okullar açılmasını öngörmektedir. Görüldüğü üzere, söz konusu kanunlar; imam hatip liselerini, sadece din hizmetinde görevlendirilecek eleman yetiştiren öğretim kurumları olarak tanımlamaktadır. Olaya bu açıdan bakıldığında, söz konusu değişiklik tasarısının bahse konu bu kanunların lafzına ve ruhuna uygun olduğunu söylemek mümkün değildir. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 32. Maddesi ve 430 Sayılı Tevhidi Tedrisat Kanununun 4. Maddesi ile tesis edilen sistemin dışına çıkacak uygulamaların, söz konusu maddelerin amaçladığı "öğrenim birliği" ve "laik eğitim ilkelerini" zedeleyeceği açıktır. Bu nedenle, Cumhuriyetin temel niteliklerine bağlılığı şüphesiz olan kesim ve kurumların bu değişiklik tasarısını benimsemesi beklenemez.

NE DEĞİŞTİ DE YİNE GÜNDEMDE
Değişiklik tasarısının getirdiği diğer önemli husus ise, Yüksek Öğretim Kanunu'nun 6. Maddesindeki YÖK'e ait bazı yetkilerin üniversitelere devrine imkan veren değişikliktir. Bu yetki devriyle amaçlanan hususlar üzerinde de hassasiyetle durulması gerekmektedir. Hatırlanacağı gibi, 2003 Ekim ayı içerisinde, meslek liselerine ilişkin bir kanun tasarısı TBMM'ye sunulmuş, ancak kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine gündemden düşürülmüşken, yaklaşık altı ay sonra, ne değişmiştir ki aynı kapsamda bir kanun tasarısı, birçok kurum ve kesimin karşı çıkmasına rağmen yeniden gündeme getirilmiştir. Bu tavrı görmezden gelmek mümkün değildir.

GÖRÜŞLERİMİZ DEĞİŞMEDİ
Elbette yüksek öğretim sisteminin düzeltilmesi gereken pek çok yönü bulunmaktadır. Burada esas olan, "çağdaş uygarlık düzeyini hedefleyen bir toplum için öğretimin kalitesini artırmak, öğretim ve istihdam arasındaki dengeyi sağlamaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyetin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti nitelikleriyle ilgili düşünceleri ve tavrı dün ne ise bugün de aynıdır ve yarın da aynı olacaktır. Hiç kimsenin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu düşünce ve tavrı üzerinde şüphe ve yanılgı içinde olması düşünülemez. Türkiye'nin son derece hassas meselelerinin olduğu bir ortamda, gereksiz yere ilave ciddi sorunları beraberinde getireceği açık olan bu değişiklik tasarısına ilgili kurum ve kuruluşların dikkatle ve sağduyu içinde yaklaşacaklarına ve Yüce Milletimizin bu konuya gerekli hassasiyeti göstereceğine inanılmaktadır.''
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 16 yıl sonra ilk ziyaret
 YÖK tasarısı komisyonda kabul edildi
 Rektörler, Çelik ile ipleri kopardı
 YÖK, hukuki yoldan haklarını arayacak
 Deniz olunmalı oğul'
 Yunanlı bakan krizi çözmek için geldi
YAVUZ DONAT
Malatya tavan yapıyor
Mücahit Fındıklı, Malatya Ticaret...
Öldürdü yanına yattı
Ayrılmak isteyen sevgilisini bıçaklayan İsmail Sular'ın itirafı şok...
Şimdi delil yeterli
Bir minibüs şoförünü öldürdükleri gerekçesiyle iki kez...
Haplar başlarına dert oldu
Haplar başlarına dert oldu
Son dönemin gözde diyetisyeni Taylan Kümeli'nin Nişantaşı'ndaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.