kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Urundul @ SABAH
 

Daum ders çıkarmalı?

Fenerbahçe finişe 3 hafta kala Kadıköy'de Ankaragücü karşısında da alışılmış saha içi rahatsızlıklarını yaşadı. Daum'un uygulattığı 4-2-4 sistemi ve bu sisteme monte ettiği oyuncularla rahatsızlık yaşamamak mümkün değil.
Genelde sakatlık ve ceza durumu yoksa orta sahanın ortasında Ümit Özat'la Aurelio gövrev yapıyor. Kenarlarda da daha fazla ileriye dönük Tuncay ile Serhat. Bu futbolcuların yapıları itibariyle aralarında ve diğer arkadaşlarıyla kolektif bütünlük sağlamaları eşyanın tabiatına aykırı. Ayağa pas alışverişleri yapamıyorlar, oyunu yönlendirecek bir lider yok, Serhat ve Tuncay dar alanda basit top kaybediyorlar. Geriye yardımları yetersiz. Ayrıca - herhalde Daum öyle istiyor - rakip ataklarda hep çizgide kalıyorlar. Halbuki içe sıkışıp Aurelio ve
Ümit'e yakınlaşmaları gerekir. Ümit Özat fizik gücünü ekonomik kullanmadan ofansif katkılar yapabilmek için deği- şik kulvarlara giriş çıkışlar deneyip kendisini zorluyor. Ve orta sahanın bütün defansif yükü Aurelio'nun sırtına biniyor. Üstelik de hücumda çok top kaybeden bir takımda. Aurelio orta sahanın her yerinde savunma yapmaktan başka işe fırsat bulamıyor.
Bunalımlı ilk yarı
Süper Lig'deki teknik direktörler Fenerbahçe'yi çözdüler. Geride alan daraltıyorlar. Bu şekilde kenarlarda Tuncay, di- ğer taraftar da Serhat veya Mehmet Yozgatlı'nın depar yollarını tıkıyorlar. Van Hooijdonk ve Nobre'ye yakın markaj uyguluyorlar. Ağır Ümit Özat'a top kullanırken baskı yapıp hataya zorluyorlar. Kazandıkları toplarda da bir tek Aurelio'yu buldukları boş orta alanda kolayca organize olup kontraatak planlarını işlerliğe koyuyorlar.
Ankaragücü karşılaşması da bu tablodaydı. Bir de Daum, Fatih'in yokluğunda Selçuk'u yapısına tamamen ters düşen defans bloğunun sağında görevlendirince çok bunalımlı bir ilk yarı geçti. Daum'un skor dezavantajından sonra yanlıştan dönüp Selçuk'u orta sahaya, Ali Güneş'i gerçek yerine, Ümit Özat'ı da defansın soluna alması, sıkıntılı dönemde defansın ortasındaki uyumlu ikili Luciano ve Tomas'ın konsantrasyonları ve Rıza Çalımbay'ın özellikleri itibariyle çizgi defansları arızaya uğratan değil aksine rahatlatan Hüseyin'le oyna- maya devam etmesi F.Bahçe'yi muhtemel bir ikinci golden kurtaran faktörlerdi.
Tuncay'ın sakatlanmasıyla mecburen değişen düzen ve arka arkaya gelen iki gol maçı döndürdü. İkinci yarıda F.Bahçe orta sahası Selçuk, Aurelio ve Mehmet Yozgatlı'dan oluştu. Yalnızlıktan kurtulan Aurelio başarılı savunmasına ofansif girişimleri de eklemeye başladı. Semih de erken attığı kritik bereberlik golü dışında dönerek basit top kaybında bulunmadan bilinçli asistler yapınca olumlu bir kurgu oluştu. Bu yarıda F.Bahçe oyuna hükmetti. Takım savunması sıkıntı yaşamazken üretkenlik sağlandı.
Derbiyi Luce vermiş!
Şimdi bana soracak olanlar vardır bu kadar eleştirdiğin Fenerbahçe, Beşiktaş'ı İnönü'de alışılmış modeliyle nasıl rahat yendi diye. Cevabı çok basit. Yurt dışında bulunduğumdan derbiyi izleyemedim. Ertesi gün gelir gelmez ayağımın tozuyla yorumları okudum.
Dahi Daum (!) büyük bir taktik hazırlamış. Van Hooijdnok'u orta sahaya çekmiş, ani uzun toplarla Serhat ve Tuncay'ı kaçırıp üretkenlik sağlamış. Van Hooijdonk zaten deplasmanlarda genelde orta sahaya çıkıp buradan asistler yapıyordu. Bu yorumlardan sonra Beşiktaş'ın takım tertibine baktım, hayretler içinde kaldım. İleride Sergen, Tümer, Serdar gibi fizik güçleri yetersiz, devamlılığı olmayan, birbirleriyle kolektif bağlantı kuramayacak ve de pres yapamayan 3 sol ayaklı oyuncu. F.Bahçe defans bloğu için tam bir piyango. Pancu gibi etkili ofansif bir orta saha Giunti'nin yanına ikinci ön liberoluğa mahkum edilmiş. Takımın dinamosu Tayfur sakatken ikinci dinamo Yasin liberoya çekilmiş. Bu çok ciddi yanlışla hem orta saha presi hem de üçlü defans bloğunun yerleşimi güme gitmiş. Lucescu öyle bir harakiri yapmış ki inanılır gibi değil. İşte F.Bahçe, Lucescu'nun tepside sundu- ğu ikramla rahat kazandı. Her zaman vurguluyorum, bir takımı analiz ederken mutlaka rakibi de analiz etmek gerekir.
Bu maçın telafisi yok
Fenerbahçe bu hafta Denizlispor'la deplasmanda telafisi olmayan kritik bir maça çıkacak. Daum artık yanlışlarından ders almalı. A.Gücü maçı son canlı örnek. Yine 4-2-4 sistemini uygulatırsa Ümit Özat'la Aurelio'yu orta sahada görevlendirirse sakat Tuncay'ın yerine son kulvara cezası biten Serhat'ı çekerse bu en kritik maçta çekirge sıçramayabilir. Bizden uyarması.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Daum ders çıkarmalı?   / 04-05-2004
 İkinci yarı   / 02-05-2004
 Hoşgeldin Yanal   / 29-04-2004
 İkisinin de sıkıntısı çok   / 25-04-2004
 Şans Fener'i terketti   / 20-04-2004
 Avantaj bitti   / 19-04-2004
 Hakemler boykot ederse   / 13-04-2004
 Müthiş bir maçtı   / 12-04-2004
 Strateji hatası   / 10-04-2004
 MHK'nın eseri Ali Aydın   / 06-04-2004
ÖMER ÜRÜNDÜL
Süper Trabzon
Olimpiyat Stadı'nda final maçları için...
İSKENDER GÜNEN
Takım olmak
En başta şunu belirtelim; bu takıma saygı...
'Biz kimsenin arka bahçesi değiliz'
'Biz kimsenin arka bahçesi değiliz'
İyi tanınmamaktan şikâyetçiler. "Diğer öğrencilerden bir farkımız...
Sezer'den meslek lisesi uyarısı
Sezer'den meslek lisesi uyarısı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İktisat Kongresi'nde yaptığı...
Ölüm nöbetleri mercek altında
Ölüm nöbetleri mercek altında
Dr. Siyami Ersek Kalp Hastanesi'nin, yoğun bakımında üç hastayı...
Okullara seçmeli din dersi önerisi
TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç,...
Bu sefer de yaşlı!
Bu sefer de yaşlı!
Mehmet Aslan şimdi de kendinden 3 yaş büyük biriyle beraber.
Heidi Klum anne oldu
Heidi Klum anne oldu
Birçok erkek tarafından "kusursuz güzel" olarak nitelendirilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.