kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emre Akoz @ SABAH
Fax:
0212 354 36 19
 
Beyin salatasını sever misiniz?
Film Müzikleri
'Beni herkes tanır'

Beyin salatasını sever misiniz?

Engin Akın ile Mirsini Lambraki'nin birlikte hazırladıkları 'Aynı Sofrada İki Ülke: Türk-Yunan Mutfağı' adlı kitaptan burada söz etmiştik.
Engin Hanım'ın çabasını biliyorsunuz: Özellikle Ege mutfağının unutulmaya başlanan lezzetlerini köylerde, kasabalarda dolaşıp, yaşlı kadınlarla konuşarak kayda geçiriyor. Sonra bu yemekleri birlikte pişiriyorlar. Bazen onlara yeni tatlar ekliyorlar. Mirsini Hanım da aynı şeyi Yunanistan'da yapıyor.

***

Salı gecesi İstanbul Hilton'da ilginç bir organizasyon vardı. Otel yönetimi ile International Wine&Food Society (Uluslararası Şarap ve Yemek Derneği) işbirliği yapmış. Akın ve Lambraki'den bir 'reçete' düzenlemesini istemişler. Sonuçta ortaya Türk ve Yunan mutfaklarının karışımından oluşan bir mönü çıkmış.
Yemekte neler mi vardı? Birkaçını sayayım: Girit usulü peksimati (kurutulmuş arpa ekmeğinin üstüne domates, beyaz peynir, zeytinyağı)... Patates ve salatalıkla yapılan hasat salatası... Közde so- ğan... Acılı ezme... Beyin salatası... Kuru patlıcan dolma... Lahana turşulu tavuk... Pekmezli kuzu eti ve pilav... Sütlü incir tatlısı... Fırın helva... Sakız ve gül likörü...
Gördüğünüz gibi iki ülkenin mutfağı birbirine çok yakın. Herhalde bir Türk'ün şu dünyada hiç yabancılık çekmeden, sanki evindeymiş gibi rahat edeceği sofra Yunanistan'da kurulan olmalı.

***

Davetliler yemeklere bayıldı. Gecenin en az ilgi gören mezesi ise tahmin edeceğiniz gibi beyin salatasıydı. Kimi sevmediğinden, kimi kolesterol korkusuyla yemedi.
Benim içinse büyük sürprizdi. Ne zamandır tatma fırsatım olmamıştı. Hemen bir parça aldım. Çatalla iyice ezdim. Üstüne limon sıktım ve bolca karabiber ektim. Nefisti.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kravatsız Markiz   / 05-05-2004
 Nurcuların diyet muhabbeti   / 04-05-2004
 'Dönüt' ne demek?   / 03-05-2004
 Müthiş bir küresel konser   / 02-05-2004
 'Eşek şakası' azaldı   / 01-05-2004
 Google gençliği   / 30-04-2004
 Beyin salatasını sever misiniz?   / 29-04-2004
 Gülelim ağlanacak halimize   / 28-04-2004
 Nasıl da kandırıyorlar!   / 27-04-2004
 Niye kızıyorsunuz?..   / 26-04-2004
MEHMET TEZKAN
Liselilere haksızlık yapılıyor
Meslek liselerinin...
EMRE AKÖZ
Karanlıkta Sezen Aksu
Pazartesi akşamı, restore edilip...
UMUR TALU
Sonra demokrat, önce muhafazakar!
Demokrat olmak"...
Ruhban Okulu'nu açın
Başbakan Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti bugün başlıyor. Beş ana...
İşte işkenceleri ortaya çıkaran Amerikalı asker
Başkent Bağdat'taki Ebu Garib hapishanesindeki ABD...
Karadeniz köpürdü: 4-0
Karadeniz köpürdü: 4-0
Geçen yılki finalin rövanşında perdeyi Mehmet Yılmaz açtı. Gökdeniz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.