kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Pozitif ayrımcılık' AKP'li milletvekillerini geçemedi
'Evet' koalisyonu

Anayasa paketinin TBMM'deki görüşmeleri, CHP'nin çekincelerine rağmen verdiği destekle rekor oyla başladı. Paketin ikinci tur oylaması cuma günü yapılacak.


***

'Pozitif ayrımcılık' AKP'li milletvekillerini geçemedi

TBMM Genel Kurulu, 11 maddelik Anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçilmesi için yapılan oylamada "514 evet" ile tarihi uzlaşmayı yakaladı. Pozitif ayrımcılık ise kabul görmedi.

AB'YE uyum kapsamında hazırlanan, ölüm cezalarını, DGM'leri kaldıran, YÖK'ün asker üyesini çıkartan ve kadın-erkek eşitliğini Anayasa hükmü haline getiren 11 maddelik Anayasa değişiklik paketi için iktidar ile muhalefet birleşti. 1982 yılından bu yana 8 kez değiştirilen Anayasa için en büyük uzlaşma, 9'uncu değişiklikte gerçekleşti. Anayasa değişikliği TBMM Genel Kurul'unda ilk tur oylamada kabul edildi. Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde "Devrim" niteliği taşıyan düzenlemeler bulunan paketin birinci tur görüşmelerine damgasını vuran konu "pozitif ayrımcılık" oldu. Pozitif ayrımcılık ile ilgili düzenlemenin Anayasa'ya girmesini isteyen kadınlar, dinleyici localarını doldurdu ve türbanlı, başı açık, şapkalısıyla adeta bir koalisyon oluşturdu. AKP ve CHP, paketin tümü üzerinde gruplarının görüşlerini anlatacak konuşmacılarını kadınlardan seçti.

KADINLAR KONUŞTU
Paketin tümü üzerinde CHP grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Oya Araslı, pozitif ayrımcılık ile ilgili hükümlerin mutlaka Anayasa'ya girmesi gerektiğini belirtti ve erkek milletvekillerine, "Siz çağdaş erkekler, çağdaş demokrasiye inanan insanlar olduğunuzu pozitif ayrımcılık ile ilgili maddeye destek vererek kanıtlayınız. Bunu gösteriniz" dedi. Araslı, şöyle devam etti: "Erkeklere sesleniyorum, kadınlara ev dışında hiç mi ihtiyaç duymuyorsunuz? Ben bir kadın olarak bunun hakkımız olduğunu düşünüyorum. Sizin de bunu gerçekleştirmeyi borcunuz ve yükümlülüğünüz olduğunu düşünüyorum. Size elimizi uzatıyoruz. Türkiye kadınları olarak böyle bir değişikliğin yapılmasını hak görüyoruz. Kadınlara karşı yıllardır birikmiş borcunuzu ödeyin."

UYGULAMADAKİ AKSAKLIKLAR
AKP İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu ise kadın-erkek eşitliği ile paketteki hükümlerin yeterli olduğunu savundu. Çubukçu şöyle konuştu: "Türkiye, BM'nin kadın ayrımcılığı ile ilgili sözleşmesine imza attı. Burada, kadınlar lehine bir takım önlemler alınabileceği hükmü var. Pakette yapacağımız düzenleme ile insan hakları ile ilgili sözleşmeler iç hukukta yasaların üstünde olacak. Uygulamadaki aksaklıklar bu yolla giderilebilir." Çubukçu, üstü kapalı türban konusunu da gündeme getirdi ve "Kadınların, kendi içlerinde ayrıca bir ayrımcılığa tabii olmadan yasal haklardan yararlanmalarını temenni ediyorum" dedi. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, pozitif ayrımcılık ile ilgili hükümlerin pakete girmesine sıcak baktığını belirtti ve kadınların parlamentolardaki temsiline ilişkin örnekler verdi. Kuzu, kadınların parlamentodaki temsil oranının İsveç'te yüzde 42, Almanya'da yüzde 30, Türkmenistan'da yüzde 26, Çin'de yüzde 21, ABD'de yüzde 20, Suriye'de yüzde 10 iken, Türkiye'de yüzde 4.1'de kaldığını söyledi. Kuzu, Uganda'da temsil oranının bile yüzde 17 olduğunun altını çizdi.

AKP GEÇİT VERMEDİ
Paketin kadın-erkek eşitliği ile ilgili maddesi görüşülürken, CHP; "kısmen" sağlanan pozitif ayrımcılık hükmünün, Anayasa'da daha kesin sözlerle yer alması için önerge verdi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AB üyesi ülkelerin anayasalarından örnek vererek, böyle bir düzenlemeye gerek olmadığını söyledi. Çiçek, pozitif ayrımcılık ile ilgili hükümlerin uluslararası sözleşmelerin yasaların üstünde sayıldığı paketin 90'ıncı madde değişikliği ile karşılanacağını kaydetti. Yapılan oylamada, önerge AKP'lilerin oylarıyla reddedildi. Önergeye AKP'den sadece Sadık Yakut, Lokman Ayva ve Serpil Yıldız destek verdi.

486 KABUL OYU ÇIKTI
AKP'li diğer kadın vekiller ise çekinser kaldı. Pozitif ayrımcılıkla ilgili önergenin reddedilmesinden sonra yapılan oylamada madde teklifte geldiği biçimiyle kabul edildi. "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" şeklindeki madde AKP'lilerin istediği şekilde çıkmış oldu. 501 milletvekilinin katıldığı oylamada 486 kabul , 12 red oyu kullanıldı. Daha sonra teklifin diğer maddeleri de oylanarak kabul edildi. Anayasa teklifinin ikinci tur oylamaları Cuma günü yapılacak. Görüşmelerde maddeler üzerinde konuşma yapılmadan direkt oylamaya geçilecek.

ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dokunulmazlık ısrarına devam
 İmam hatiplilere müjde
 Deniz Baykal: Arka bahçe kavgası
 CHP'li muhalifler seslerini yükseltti
 Yükselen yıldızı 28 Şubat'ta söndü
 Erdoğan: Lütfen ülkeyi germeyin
 Sağlık Bakan Akdağ'dan 'kızamık soruşturması'
 'Helalleşme' sözü panik yarattı
YAVUZ DONAT
Ekonomik kalkınmada Beypazarı modeli
MHP'li Avukat...
 atv 21.50
"Bir İstanbul..."
 Kanal D 21.50
"Berivan"
 Habertürk 21.00
"Erol..."
 CNBC-e 21.00
"Yabancı Dizi"
 TV8 21.30
"Sinema"
  20.45
"Anadolu Efsaneleri"
Kızım bir satanistti
Kızının evinde bir ceset bulunduğu haberini alan yaşlı adam soluk...
Geri döneceğiz
Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi'nin yedi öğrencisi,...
Birine kamera, diğerine foto!
Birine kamera, diğerine foto!
Miss Turkey 2004 gecesinde güzellikleri ve kıyafetleri ile dikkat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.