kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gizli protokol iddiası
Gizli protokol iddiası
Yeşil Kuşak nedir?
'Yeşil Kuşak meşil kuşak yok'
'Zorunlu din dersi gerekliydi'

Gizli protokol iddiası

CHP-MSP hükümetinde görev alan Emre, imam hatip liselerinin 30 yıllık sırrını açıkladı: Ecevit, gizli protokolde Erbakan'ın imam hatip açılması şartını kabul etti.

İmam hatip liselerinin yükselişi 1974 yılında Bülent Ecevit'in Başbakanlığında kurulan CHP - MSP koalisyon hükümeti ile birlikte başladı. 1971 askeri muhtarısının ardından imam hatiplerin kapatılan orta bölümleri Ecevit döneminde tekrar açıldı. Aynı yıl mezunlarına üniversiteye giriş hakkı tanındı. Ancak bu hak fiili olarak 1976 yılında uygulamaya konuldu. 1974 yılında üniversiteye giriş hakkının yanı sıra okullara kız öğrenci de alınmaya başlandı. Süleyman Demirel'in Başbakanlık yaptığı birinci ve ikinci Milliyetçi Cephe (MC) hükümetleri döneminde ise bu okulların sayısı doruk noktasına ulaştı. Bu dönemde yani 3 yıl içinde 233 okul açıldı. İddialara göre imam hatiplerinin sayılarının hızla artmasının ardında MSP'nin koalisyona katıldığı her dönemde ortaklarına getirdiği şart yatıyordu. Bu şart Ecevit için kapatılan orta bölümlerin yeniden açılması ve yeni okullar kurulması olurken, Demirel'den istenen yeni okulların açılmasına engel olmamasıydı. Bu dönemlerin ardından gelen 12 Eylül askeri darbesinde imam hatip okulları açılmadı ancak Anayasa'da yapılan değişiklikle tüm okullara zorunlu din dersleri koyuldu.

İLK PROTOKOL CHP İLE
Bülent Ecevit Başbakanlığı'nda 1974 yılında kurulan CHP - MSP hükümeti 26 Ocak-17 Kasım tarihleri arasında görevde kaldı. Koalisyon ile ilgili protokol görüşmelerini CHP'den Deniz Baykal, Necdet Uğur, Erol Çevikçe, Cahit Kayra, Turan Güneş ile MSP'den Korkut Özal, Süleyman Arif Emre, Oğuzhan Asiltürk, Fehmi Adak, Şevket Kazan yürüttü. 11 ay görevde kalan hükümet döneminde tam 29 tane imam hatip lisesi açıldı. 30 yıl sonra o gün ki protokol görüşmeleri hakkında bilgi veren Süleyman Arif Emre ve Korkut Özal'a göre hükümetin kurulmasının en önemli nedeni imam hatip okulları konusunda anlaşmaya varılmasıydı. Süleyman Arif Emre, "Ecevit ile yapılan protokole iki şart koyduk. Biri kapatılan orta bölümlerin tekrar açılması, diğeri de halkın yaptığı yeni imam hatiplerin açılmasıydı. Bu kabul edildi ve uygulandı. Aynı şartı 77-78 döneminde AP, MSP ve MHP'den oluşan ikinci Milliyetçi Cephe hükümetinin kurulması aşamasında da (MC) getirdik. Ecevit gibi Demirel de kabul etti." CHP ile yapılan protol görüşmelerini MSP adına yürüten grupta yer alan Korkut Özal da görüşmelerde imam hatiplerin açılmasının nasıl gerçekleşeceğinin konuşulduğunu söylüyor: Özal şöyle konuşuyor: "Bu görüşmeler 100 gün sürdü. Birbirine iki zıt partiydik. Hükümet o protokol ile kuruldu. 12 Mart döneminde orta kısımları kapatılan okulların yeniden açılması için uygulamanın nasıl olması gerektiği protokolde yer aldı."

YEŞİL KUŞAK PROJESİ'
Süleyman Demirel'in Başbakanlık yaptığı 1975-1978 yılların da ise 233 imam hatip lisesi açıldı. Bu dönemin Milli Eğitim Bakanı ise şimdi 78 yaşında olan Ali Naili Erdem'di. Vatandaştan gelen istek üzerine bu okullarının açıldığını söyleyen Erdem, süreci şöyle anlatıyor: "Koalisyonun ortağı parti bu okulların açılması için çok istekliydi. Erbakan istekleri yerine getirilmiyor diye beni şikayet ediyordu. 'Bu bakan imam hatiplerin açılmasına karşı çıkıyor' diyordu. Biz gerçekten bu okulları vatandaş mı istiyor yoksa belli kişilerden mi talep geliyor diye tetkik ediyorduk. Eğer vatandaş istiyorsa, okulların fiziki koşulları okul olma niteliğine uygun ise onaylayıp, açılmalarına izin veriyorduk. Sayı çok ama gerçekten de o dönemde vatandaşın isteklerinin ancak dörtte birini karşıladık." Bakanlık yaptığı dönemde bu okulların 'hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmasına izin vermediğinin' altını çizen Erdem, "Benim dönemimde bu okulları kimse kullanamadı. Hiçbir siyasi düşünce bu okullara giremedi, ister fanatik ister ideolojik ister radikal İslamcı olsunlar kimse parmaklarını bile uzatamadı" diyor. 77'den sonra ise Bakanlık'tan ayrıldığını anlatan Erdem, daha sonra bu okulların 'bir siyasi partinin arka bahçesi haline geldiğini' anlatıyor: "Okullar Erbakan'ın partisinin niteliğine dönüştü. Ama trenin raydan çıkması 1980'de, 12 Eylül'ü gerçekleştirenler döneminde oldu. Rusya'nın komünist tehlikesi karşısında ABD'nin isteğiyle bir 'Yeşil Kuşak' teşekkül ettirdiler. Din ağırlıklı bir anlayış itibar gördü. Evren Anayasa'ya zorunlu din dersi koydu." MC hükümetlerinin Milli Eğitim bakanlarından Nahit Menteşe de liderler arasında yapılan 'gizli protokolden' söz ediyor. Menteşe "Protokolde şu kadar imam hatip açılacak diye belirtilmiş ve o suretle bu okullar açıldı" diyor. Menteşe, o günlerde Demirel ile aralarında geçen konuşmayı şöyle anlatıyor: "Ben Eğitim Bakanı olmak istemedim, kendisine 'aşırı solculardan çekinmiyorum ama koalisyon ortaklarının emelleri belli' dedim. Bana 'Seni bunun için getirdim, sen sessiz sedasız imam hatiplerin müfredatını düzenlersin' dedi. O da endişeliydi ama koalisyona mecbur kalmıştı. "

'ALLAH KORKUSU İÇİN'
12 Eylül'e sokaklarda gençlerin birbirini öldürdükleri bir dönemden sonra gelindiğini anlatan Menteşe, bu dönemde de din eğitimine ağırlık verilmeye başlandığını söylüyor: Menteşe şöyle konuştu: "Kamuoyunda da 12 Eylül'de de bu gençlerin kafasına, kalbine Allah korkusunu koyalım, imam hatip okulları açalım din eğitimi verelim fikri yaygınlaştı. Evren mecburi din derslerini getirdi."

Pervin KAPLAN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 TÜSİAD: Tasarı karmaşaya yol açar
 Yargıdan YÖK'e uyarı
 'YÖK Yasası ÖSS'ye yetişecek'
 Talat, Powell ve Annan'la görüşüyor
 B. Trakya'ya 52 yıl sonraki ilk ziyaret
 Hafızalardan çıkmayacak çok utanılacak fotoğraflar
YAVUZ DONAT
Hoca'nın torunları
Nasrettin Hoca beldesi Ankara'ya da...
 atv 09.35
"Hayatımın Kadını"
 Star 10.00
"Aşkın Peşinde"
 TRT 1 10.30
"Benimle Oynar mısın?"
 TGRT 10.15
"Yemek Zevki"
 TGRT 11.00
"Güzel Virginia"
 Habertürk 10.30
"Esra..."
Hedef Nato Zirvesi'ydi
Bursa Polisi ve MİT’in ortaklaşa düzenlediği operasyonla, haziranda...
'Dost'lara susturuculu infaz
Şarkıcı Çelik'in de üyeleri arasında yer aldığı Dost Tarikatı lideri...
Modaya el attı
Modaya el attı
İşletmeci Celal Çapa'nın eşi Şebnem Hanım da modacılığa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.