kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şişmanlar astıma daha yatkın

Son 20 yılda, şişmanlığa paralel olarak alerjik hastalıkların artması bilim adamlarının dikkatini bu yöne çekti. Yapılan bilimsel araştırmalar, şişmanların kilo verdiklerinde astım şikâyetlerinin hafiflediğini, akciğer fonksiyonlarının düzeldiğini ve ilaç ihtiyaçlarının azaldığını ortaya koyuyor

* Astım nedir?
Astım akciğerlerimizdeki hava yollarının, yani bronşlarımızın çeşitli uyaranlar etkisiyle yaygın olarak daralmasıdır. Bu daralma, ilaçlarla veya bazen de kendiliğinden tamamen düzelebilir. Bronşlardaki daralmanın birçok nedeni vardır: Bronşların etrafındaki kasların kasılması, fazla miktarda yapışkan sıvı salgılanması, bronş duvarında sıvı birikimi, bronşları döşeyen hücrelerin dökülmesi, bronş duvarlarının bağ dokusu artışı ile kalınlaşması, bronş duvarında çeşitli iltihap hücrelerinin toplanması daralmaya sebep olur. Astımlıların bronşları; soğuk hava, egzersiz, duman ve kokuya karşı duyarlıdır. Astım; "alerjik" ve "alerjik olmayan" diye ikiye ayrılır.

* Astım ne zaman başlar?
Çocukluk astımı beş yaşından önce başlamak eğilimindedir ve erkeklerde kızlara göre iki kat daha fazladır. Erişkinlerde ise, astım kadınlarda daha çok görülür. Kadın astım hastalarının yüzde 25'inde, astım 35 yaşından sonra başlarken, bu oran erkeklerde ancak yüzde 10 civarındadır. Erişkin astımı ise, 30 yaşından sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Astımlıların yüzde üçünde, ilk astım belirtilerinin 60 yaşından sonra görüldüğü anlaşılmıştır.

* Astım krizinin belirtileri nelerdir?
Tipik bir astımlıyı kriz anında tanımak kolaydır. Hastanın öksürüşü, hırıltısı, nefes alıp verişi çok karakteristiktir ve çoğu zaman hastayı henüz muayene bile etmeden, astım tanısı koyarız. Öksürük, balgam, hırıltılı solunum, nefes darlığı astımın ilk belirtileridir. Havaların değişken olduğu dönemlerde daha sık görülür, belirtiler gece sabaha kadar şiddetlenir.

* Ağır astım krizi nasıl anlaşılır?
Dudaklarda, tırnak yataklarında ve dilde morarma olur, şuur bozukluğu ve uyuklama hali görülür. Nefes alma sayısı dakikada 25'den fazladır. Göğüs duvarı ile karın duvarı hareketleri uyumsuzdur, kalp atışları dakikada 120'den fazladır. Nefes alırken kaburga aralıkları içeri doğru çekilir. Kollar bir yere dayanarak ve yardımcı solunum kasları kullanılarak, soluk alıp verilir. Kan basıncının çok yükselmesi veya hızla düşmesi, hastanın aşırı bir korku ve panik içinde olması, terlemesi, ağır astımın belirtileridir.

* Alerjik astım tedavi edilebilir mi?
İlaç tedavisine ve immunoterapiye çok iyi cevap verir. Alerjik astımın temel özelliği, hasta duyarlı olduğu allerjenle karşılaştığında ortaya çıkmasıdır. Bu duyarlılık alerjik deri testleriyle belirlenebilir.

* Alerjik olmayan astım ileri yaşlarda mı ortaya çıkar?
Hastalık belirtileri çoğu zaman 30 yaşından sonra ortaya çıkar. Bu hastaların ailelerinde, astım ve alerjik hastalıkların görülme sıklığı normal insanlardaki kadardır. Hastalığın seyri kroniktir, krizler ağır ve tedaviye dirençlidir.

* Neler astım yapar?
Astımın ortaya çıkmasında hem kalıtsal hem de çevresel faktörlerin yeri vardır. Bir kişinin astım olabilmesi için, her şeyden önce genetik yatkınlığın olması gerekir. Bu genetik yatkınlık, tek değil, birçok genin kontrolü altındadır. Genetik olarak astıma yatkın olan kişi; hava kirliliği, sigara, viral enfeksiyonlar, yoğun allerjen teması etkisiyle, günün birinde astım belirtileri göstermeye başlar. Araştırmalara göre, insanların yüzde 40'ında genetik olarak astıma yatkınlık var, ancak bu kişilerin sadece belli bir kısmında astım ortaya çıkar.

* Çevresel etkenler astıma yol açar mı?
Çevre tek başına etkili değil, ancak genetik olarak astıma yatkın kişiler, çevresel faktörlere maruz kaldıklarında, astım gelişme riski yükselir. Çocuğun dünyaya geldiği günden itibaren yoğun olarak ev tozu, evcil hayvan, küf gibi allerjenlere maruz kalması, annenin gebelik döneminde sigara içmesi, çocuğun evinde özelikle de yaşamının ilk yıllarında sigara içilmesi, hava kirliliği, viral alt solunum yolu enfeksiyonları, evlerin sağlıksız yerleşimi, iyi havalandırılmamış, güneş görmeyen karanlık ev koşulları, stres, yiyecek içeceklere eklenen koku verici maddeler astıma yol açabiliyor.

* Kilo ve astım arasında bir ilişki var mı?
Son 20 yılda, alerjik hastalık ve şişmanlık oranlarının artıyor olması, bu iki durumun birbirleri ile ilişkileri olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Bu konuda yapılan pek çok araştırma var. Hem erişkinlerde hem de çocuklarda astım ve aşırı şişmanlık arasında bir ilişki var. Bu durumun vücut kitle indeksi ile ilgili olduğu düşünülüyor. Şişmanlarda astım krizleri daha sık ve daha ağır olduğu için, daha fazla ilaç kullanmak gerekiyor. Şişmanlar kilo verdiklerinde astım belirtileri ve ilaç ihtiyaçları azalıyor, akciğer fonksiyonları kolay düzeliyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Posalı Beslenme Kötü Kolesterolü Düşürüyor
 Nasıl Doğum Yapmalı? Normal Mi, Sezaryen Mi?
 Astım Hastaları Sekste Üstte Kalmalı
 Yengeç Burcu Alerjiye Dikkat!
 Şişmanlar Astıma Daha Yatkın
 Önce Selülitinizi Ölçün
 Selülite İdeal Çözüm
 Mavi Melekler Hastane Koridorlarında
 Bel Okulundan Mezun Olan Ağrısız Yaşıyor
 Yetişkinler Nasıl Beslenmeli?
 Öldürücü Alerjiden Kurtulma Yollarını Öğrenin
 Çocukları Bekleyen "tatlı" Tehlikeye Dikkat!
 Alerjik Hastalıklar İçin Risk Faktörleri Neler?
 Kosovalı Yılmaz Kanserle Savaşıyor
Ya töreye kurban ya da mahalleliye
Yaşadığı tüm acılara rağmen hayat dolu bir genç kızdı E. B.
Peggy'nin katili Ulvi'ye müebbet
2 yıl önce Almanya'da kaybolan Peggy'nin davası sonuçlandı. Bir Türk...
Bugün Devrim'in doğum günüydü
25 Mart'ta eroinden ölen Cem Devrim Akdoğan 27'sine girecekti. Acılı...
Trafik karıştı
Trafik karıştı
Bir zamanlar Mithat Can ile Tuğçe'yi tanıştıran Kenan Doğulu ise...
Köy kahvesinden akıl alıyor
Köy kahvesinden akıl alıyor
Başta Dikran Masis olmak üzere Şener Şen, Hasan Mingü ve Emel Sayın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.