kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocukları bekleyen "tatlı" tehlikeye dikkat!

Pazarlarda, trenlerde veya vapur önlerinde tanesi 100 bin liraya satılan çikolatalar tehlike saçıyor. Kakao yağı yerine en ucuz margarinin, şeker yerine suni tatlandırıcının, fıstık veya fındık yerine meyve çekirdeklerinin ve sanayide kullanılan boyaların kullanıldığı çikolatalar, kalıcı alerjik hastalıklardan kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor

Semt pazarlarında, sosyo ekonomik seviyesi düşük semtlerdeki bakkallarda, sokaklarda ucuza satılan çikolatalar, gıda terörü gerçeğini ortaya koyuyor. Vücudun süzgeci konumundaki böbrek ve karaciğeri iflas ettiren bu ürünler, özellikle çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. Bu ürünlerin zararları 5-10 yıl sonra hastalıklarla ortaya çıkıyor. Ucuz çikolataların belli aralıklarla tahlillerini yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hıfzısıhha Müdürü Muhsin Öztürk, tahlil sonuçlarının konuyla ilgili tüm gerçekleri ortaya çıkardığını belirterek, şunları söylüyor: "Çıkan sonuçlara göre; Türk Gıda Kodeksi'nin ne şeker ve tatlılarla ilgili tebliğine, ne de etiket tebliğine uyuluyor. Bu ürünlerde şeker yerine bol miktarda suni tatlandırıcı var. Suni tatlandırıcının çok fazla kullanılması sakıncalı."

KANSER YAPIYOR

Öztürk, tebliğe göre çikolatada yüzde 16 kakao yağı kullanılması gerekirken, analiz sonuçlarına göre, yağ oranının yüksek çıktığını belirterek, "Kakao yağı yerine en adi margarin, fındık yerine elma, armut çekirdekleri kullanılıyor" diyor. Öztürk, bu ürünlerin sahte olduğunun etiketlerine bakılarak da anlaşılabileceğini belirterek, genelde ambalajlarda, üretim yeri, üretici adı, adresi ve son kullanma tarihi ile ilgili hiçbir bilginin bulunmadığını söylüyor. Uzmanlar bu tür ucuz çikolataların çocuklara yedirilmemesi konusunda uyarıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Beslenme Uzmanı Fatma Turanlı, bu ürünlerdeki kimyevi maddelerin ciltte alerjik döküntülerle ortaya çıkıp, aşırı duyarlılık ve astım ataklarına kadar neden olabileceğini vurguluyor. Bu maddelerin yol açtığı en tehlikeli hastalığın ise, kanser olduğunu söylüyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Posalı Beslenme Kötü Kolesterolü Düşürüyor
 Nasıl Doğum Yapmalı? Normal Mi, Sezaryen Mi?
 Astım Hastaları Sekste Üstte Kalmalı
 Yengeç Burcu Alerjiye Dikkat!
 Şişmanlar Astıma Daha Yatkın
 Önce Selülitinizi Ölçün
 Selülite İdeal Çözüm
 Mavi Melekler Hastane Koridorlarında
 Bel Okulundan Mezun Olan Ağrısız Yaşıyor
 Yetişkinler Nasıl Beslenmeli?
 Öldürücü Alerjiden Kurtulma Yollarını Öğrenin
 Çocukları Bekleyen "tatlı" Tehlikeye Dikkat!
 Alerjik Hastalıklar İçin Risk Faktörleri Neler?
 Kosovalı Yılmaz Kanserle Savaşıyor
Sevgilisi kıskanıp boğazını kesti
Doğum gününden bir gün önce öldürülen Bahar Gül'ün katil zanlısı,...
Türkiye'nin Bir Günlük Cinayet Bilançosu
Acil servisin önünde vurdu
İNEGÖL'DE altı aylık hamile...
Azrail'i 4 kez mat etti
Canan, yaşamının 15 yılını Azrail'le köşe kapmaca oynayarak geçirdi.
Hülya'nın haber ajansı
Hülya'nın haber ajansı
Lisa Michelle Sherman, son üç aydır Hülya Avşar'ı 'dünyadan haberdar'...
Tıp dünyası ayağa kalktı!
Tıp dünyası ayağa kalktı!
Ebru Şallı'nın, "Sekiz ayda tam 240 kilo kivi yedim. Hatta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.