kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Metropolitan'dan bilimsel açıklama!

Florance Nightingale Grubun'da yer alan Metropolitan Hastanesi'ne bebek sahibi olmak için başvuran Belma Hanım'ın başına gelenleri geçen hafta kaydettikten bir hafta sonra Başhekim-Mesul Müdür Uzm.Dr.Oya Ozgan'dan cevap geldi.
Türkiye'de bugün bir çok hastanede hastasını laboratuvara yönlendiren doktorlara hastane yönetimi yüzde 5 ile 10 arasında değişen oranlarda komisyon veriyor. Sağlık, sektör olmaktan çıkıp başka bir noktaya gidiyor.
Türkiye'de mantar gibi çoğalan özel hastanelerin yanında isim yapanların sebep olduğu bu tarz sorunların es geçilmemesi hatta iyi örnek olmaya devam etmeleri için kesinlikle denetim şart. Özellikle konu sağlık olunca daha dikkat edilmesi arzusuyla sözü Oya Ozgan'a bırakıyorum:
"1- Hastanemize başvuran hastanın yapılan hormon tetkiki yüksek bulunmuş 2. kez çalışılmış, yine yüksek sonuç alındığından raporlanmıştır. 2. çalışmada yeni bir kit açılmış, Lab'da çalışılan alette herhangi bir eror, uyarı izlenmemiştir
2- Hasta sonuçların teyidi için 2. kez hastanemize müracaat etmemiş, bu konuda Başhekimliğimize herhangi bir şikayet müracaatında bulunmamıştır.
Bilimsel açıklamaya gelince:
Hastanemize müracaat eden Belma AYSAN 39 yaşında ve önceden miyom nedeniyle açık ameliyat geçirmiştir. Bilindiği gibi doğurganlık potansiyeli yaş ile orantılı olarak giderek azaldığı gibi bu tip ameliyat geçirenlerde de anatomi bozulması ve yapışıklıklar nedeniyle de azalır.
Bu hastamızda, düşük over rezervi ile 39 yaşında daha önceden geçirilen ameliyata rağmen çok nadir bir durum olan kendiliğinden gebelik oluşmuştur.Hastanemizde hastaları yönlendirirken böyle nadir değil daha sağlıklı görünen durumlara göre değerlendirme ve yönlendirme yapmak zorundayız.Bu durum ille de hastalarımıza her zaman tüp bebek veya başka bir yöntem sunduğumuzu göstermez. Her hasta hakkında bütün verilere bakıp en yüksek oranları veren alternatifleri sunmak gerekir. Hastaya da bu durum anlatılmıştır. Bu hastada ortaya çıkan durumu genelleyip hastanemiz hakkında yanlış bilgiler verilmesini takdirinize bırakırız. Saygılarımla."
Oya Ozgan'ın cevabı ve benim elimdeki dokümanlar yan yana gelince bu konuda Metropolitan sınıfta kalıyor. Ayrıca genelleştirdiğimiz ve yanlış aktardığımız bir şey yok. Sektör haline gelmiş ve insanların direkt yaşam kalitesiyle ilgili bir alanın bu tarz denetimlere kesinlikle ihtiyacı var. Bahsettiğimiz sadece bir hastanın problemi. Ve bu hasta Metropolitan'a gitmeden önce ve gittikten sonra başka laboratuvarlarda da testler yaptırmış birisi. Maalesef Metropolitan'ın test sonuçları ve oradan hareketle 'Tüp Bebeğe Yönlendirmesi' diğerlerinde olmamıştır. Zira testler normal çıkmıştır. Şu an Belma Hanım 6 aylık hamile ve durumun böyle olacağını test sonuçlarıyla öğrenmiş bilgili bir birey. Ozgan'ın cevabının ince ayrıntılarını ise okuyucular zaten değerlendirecektir. Ama hastane ve hastalık mevzularında insanımızın sıkıntı çektiği bilinen bir gerçek. Dolayısıyla bir yanlış da biz yapıp sağlık sektörüne zarar vermek istemeyiz, ancak hastanelerimizin durumu da ortada. Güvenerek gidebileceğim bir kurum var mı? Endişeliyim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 TAV'ın rasyoları tutmamış   / 21-04-2004
 Kıbrıs'a doğalgaz ve su beraber götürülecek   / 19-04-2004
 TAV Esenboğa'yı nasıl aldı?   / 17-04-2004
 Hangi denizcinin filosu?   / 14-04-2004
 Denizciler ileri, filoları geri gidiyor   / 12-04-2004
 Metropolitan'dan bilimsel açıklama!   / 07-04-2004
 Kimin TÜSİAD'ı?   / 05-04-2004
 Kritik bir ay   / 03-04-2004
 Tüp Bebeğe Yönlendirme   / 31-03-2004
 TOBB ve şürekası   / 29-03-2004
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kalaşnikoflarda gizli el nerede?
Türkiye'de haberin...
SERVET YILDIRIM
Kıbrıslı Türkler için tarihi gün
Aylardır beklenen gün...
Anahtarını değiştirip dükkânını soydular
Mardin'de camide abdest alan kuyumcunun ceketinin cebindeki anahtarı...
Atatürk'ün 700 çocuğu buluştu
Mustafa Kemal'in Türk sanayiinin temellerini atmak için seçip...
Dışarı çıkma yasağı
Dışarı çıkma yasağı
Bir anda yıldızı parlayan Amerikalı manken Noella, yaşadığı aşklardan...
Görgüsüz Hasman!
Görgüsüz Hasman!
Geçenlerde Honda Alpet Cup'ın tanıtım gecesine sevgilisi Eda Taşpınar...
IMKB
E: 19,432 D:% 0.84
DOLAR
S: 1,372,000 D:% -0.51
EURO
S: 1,627,000 D:% -0.61
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.