kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uçuk deyip geçmeyin rahim kanseri yapıyor
Herpes vücutta ömür boyu kalır

Uçuk deyip geçmeyin rahim kanseri yapıyor

Kansere ve AIDS'e davetiye çıkaran "herpes" (uçuk) hastalığının Türkiye'deki yaygınlığını saptayan bir araştırma, hastalığın Türk toplumunda görülme sıklığının yüzde 5 gibi yüksek bir düzeyde olduğunu gösterdi. Fuhuş sektöründe çalışan kadınların yüzde 60'ı genital herpes taşıyıcısı...

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir araştırma, bir tür uçuk virüsünün yol açtığı ve cinsel yolla bulaşan genital herpes hastalığının, toplumda görülme sıklığının beklenilenin çok üstünde olduğunu kanıtladı. Araştırma, genital herpes hastalığının, Türkiye'de cinsel aktif yaştaki kadın ve erkekler arasında yüzde 5 oranında görüldüğünü ortaya çıkardı. Bu oran; Almanya'da yüzde 9, İngiltere'de yüzde 3, İtalya'da yüzde 4, ABD'de ise yüzde 20'ler civarında seyrediyor. Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu ise, Türkiye'deki yüzde 5'lik orana hamile kadınların da dahil olması. Fuhuş sektöründeki kadınlar arasında ise durum daha da kötü. Her 100 kadından 60'ı genital herpes taşıyıcısı. Hastalığın iki tehlikeli sonucu var ki, birincisi bu hastalara AIDS bulaşma riski yükseliyor. Diğer önemli sonucu ise, anne adaylarının hastalığı bebeklerine bulaştırma riski ki, genital herpes ile doğan bebeklerin yüzde 60'ı ilk 10 gün içinde hayatını kaybediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Server Serdaroğlu ve ekibi tarafından yürütülen araştırma sırasında, 2 bin 200 kişinin kan örnekleri incelendi. Araştırma, hayat boyu tekrarlayan ve yaralar oluşturan genital herpes hastalığının görülme sıklığını ve toplumun bilinç düzeyini saptamak için gerçekleştirildi. 2002'de başlatılan ve 2004 Ocak ayında biten araştırma, 18-47 yaş arasındaki cinsel yönden aktif kişileri kapsadı. Araştırmaya 1360 kadın, 840 erkek katıldı. Katılanların 300'ünü hamile kadınlar, 500'ünü fuhuş sektöründe çalışanlar oluşturdu.

ANNE ADAYLARI DİKKAT!
Genital herpes taşıyıcısı bir kadının, doğum sırasında hastalığı bebeğine bulaştırma ihtimali var. Bulaşma olduğu taktirde, yüzde 60 oranında bebek, 10 gün içinde herpetik enfeksiyona bağlı gelişen menenjit yüzünden hayatını kaybediyor. Cinsel temas ile bulaşan bir hastalık, anne ve babasının hayatını değilse bile, çocukların hayatını tehdit ediyor. Prof. Dr. Serdaroğlu, anne adaylarına ve jinekoloji uzmanlarına şu tavsiyelerde bulundu: "Özellikle doğuma yakın dönemlerde herpes virüsüne (HSV) bakılması çok önemli. Bu virüs yeni doğana anneden geçebiliyor. Bunun önlenmesi için sezaryen doğum şart. Bir de, bu anneler bebeklerini ilk altı ay, öpmemeye çalışsınlar. Tip 1 uçuk, öpmeyle bile bulaşıyor. Bu yüzden Türkiye'de her 100 kişiden 96'sında Tip 1 virüs var. Ne yazık ki, cinsel yolla bulaşan Tip 2 olanını, bizim en yakın dirsek teması yapmamız gereken jinekologlar önemsemiyor. Eğer gebe kadında, hastalık sık sık atak yapıyorsa, doğumun sezaryenle olması şart. Eşlerden birinde herpes varsa, diğer eş ya hasta ya da taşıyıcı oluyor. 'Alt tarafı uçuk' deniyor. Ama bu hastalık salgın bile yapabilir. Bizdeki rakamlar Avrupa'nın biraz altında ama risk grubumuz birçok ülkeden fazla. 1980'lerde 'ithal hastalık' denirdi, ama artık yerli malı oldu. Bebekleri korumak gerekiyor. Tip 2 ile doğan bebeklerin de yarısı beyin özürlü olarak yaşamını sürdürüyor. Sadece yüzde 20'si sağlıklı kalıyor."

HASTALAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Prof. Dr. Server Serdaroğlu, "Ekip olarak daha önce yaptığımız bir başka araştırmada, cinsel ilişkiyle bulaşan hastalık şikâyetiyle, doktora başvuran hastalar arasında, genital herpes ikinci sırada yer aldı. Birinci sırada genital siğiller yer aldı. Genital herpes ise, akıntılar ve frengiden bile daha yaygın bir hastalık. Ama ne yazık ki, birçok kişi, bu hastalıktan da, hastalığı taşıdığından da habersiz" diyor. Kadınlarda rahim kanserinin en önemli nedeni, siğil virüsleri. Cinsel temas ile bulaşan bu siğil virüsü ile birlikte herpes virüsü de taşıyan kadın, bir de sigara içiyorsa, rahim kanserine yakalanma riski bir hayli yükseliyor. Cinsel bölgeyi, anüs ve kalça bölgesini etkileyen "genital herpes"in AIDS bulaştırıcılığını da artırdığına değinen Serdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genital herpes, kondilom adı verilen ve cinsel organlarda yerleşen siğiller ile birlikte bulunursa, rahim ağzı kanserinin birincil nedeni kabul ediliyor. Yaptığımız araştırmada, genital siğili olan hastaların yüzde 18'inde genital herpes virüsünü saptadık. Bu hastaların büyük bir kısmı, farkında bile değildi. Bu da, hastalığın yayılmasını hızlandırıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Mikropsuz Yaşayan Bahar Alerjisi Oluyor
 Immünoterapi İle Kesin Çözüm
 Vitaminin Fazlası Zarar Veriyor
 Uzun Süre Ders Çalışmak Çocuğun Yaşama Sevincini Azaltır
 Sivilcelerinizden İlaçsız Kurtulun
 Vitamin Fakiri Olmayan Kanserden Korunuyor.
 Kanser Kimyevi İşlerde Çalışanları Seviyor
 Kanser Mutfaklarda Pusuda Bekliyor
 Yaşamak İçin Yardıma İhtiyaçları Var
 Kalp Hastalığı Anneden Bebeğe Daha Sık Geçiyor
 Sigarayı Bırakan İyileşiyor
 Kansızlık Ve Halsizliğe Karşı Ne Yapılabilir?
 " Küçük Asena" Tedavi Edilmezse Cüce Kalacak
 Uçuk Deyip Geçmeyin Rahim Kanseri Yapıyor
Türkiye'nin ilk kadın gemi komutanı
Üsteğmen Gökçen Fırat henüz 27 yaşında. Küçüklüğünden beri yapmayı...
Limon ile Zeytin Meclis'te
Sabah gazetesinin sevimli çizgi kahramanları Limon ile Zeytin,...
Kızgın öğrenci dehşet saçtı
Sınavda kopya çekerken yakalanan lise öğrencisi kendisini uyaran...
Pahalı hediye !
Pahalı hediye !
Siren Ertan'ın modacılık yaptığını ve Gökhan...
Silikon takviyesi şart
Silikon takviyesi şart
Kıramerler'in en medyadik üyelerinden biridir İpek Hanım. İlerlemiş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.