kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genişleyen İsrail Projesi
Genişleyen İsrail Projesi
Şaron'un planıyla İsrail Filistin'den toprak alıyor

Genişleyen İsrail Projesi

İsrail Başbakanı Şaron'un Batı Şeria ve Gazze'deki askerlerini çekmeye karşılık buradaki yerleşim birimlerine Musevileri yerleştirme planı, Bush'tan onay aldı Plan yürürlüğü girerse, Filistin topraklarının bir kısmı İsrail’e bağlanmış olacak. Ancak BM planı, eleştirdi; AB de sınır değişikliğini tanımayacağını açıkladı.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile ABD Başkanı George W. Bush'- un önceki günkü görüşmesinden çıkan sonuç, Amerika'nın bir süredir dile getirdiği 'Büyük Ortadoğu Projesi' içerisinde yeni bir açılım olarak değerlendirildi. Şaron'la önceki gün biraraya gelen Amerika Başkanı Bush'- un yaptığı, "Şaron'un Gazze ve Batı Şeria'dan çekilme planı, tarihi ve cesur bir karar" açıklaması büyük yankı uyandırdı. Bush'un İsrail'in Batı Şeria ve Gazze şeridindeki askerlerini çekmeye karşılık Yahudi yerleşim birimlerini genişletmek planına destek vermesi, uluslararası kamuoyunun tepkisine yol açtı. Filistin'deki yerleşim yerlerinin İsrail'e bağlanması ve Filistinli mültecilerin evlerine dönmesini engelleyen şartlar içeren Şaron'un planı, bugüne kadar gerek Birleşmiş Milletler gerekse diğer kuruluşlar tarafından yürütülmeye çalışılan barış planlarına taban tabana zıt bir yaklaşım içeriyor.

İLK TEPKİ ANNAN'DAN
BEYAZ Saray'da Şaron'la yaptığı ortak basın toplantısında, "Filistinliler'le yapılacak nihai barış anlaşması çerçevesinde, Filistinli mülteciler İsrail'de değil, Filistin devletinde yerleştirilmeli" diyen Bush'a ilk tepki BM Genel sekreteri Kofi Annan'dan geldi. Bush'un Şaron'un tek yanlı planını desteklemesini eleştiren Annan, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Başkan Bush, İsrail'in Batı Şeria'daki bazı yerleşim birimlerini daimi olarak elinde tutmasını öngören tek yanlı planına onay vererek, Filistinliler'in isteklerini göz ardı ediyor. ABD'nin siyaset değişikliğinin, İsrail ile Filistinliler arasında nihai bir barış anlaşması için gerekli görüşmeler sürecine de zarar verir." Annan'ın ardından Avrupa Birliği de Bush'un açıklamalarına tepki gösterdi. AB, Ortadoğu sınırlarında tek taraflı yapılacak bir değişikliği tanımayacağını açıkladı. AB dönem başkanı İrlanda'nın Dışişleri Bakanı Brian Cowen, "Birlik, taraflar arasında anlaşmalarla kabul edilenler dışında, Ortadoğu'da 1967 öncesi sınırlarda yapılacak herhangi bir değişikliği tanımayacak" dedi. Bush, ise bu açıklamalara karşın İsrail'in, 1967'de ele geçirdiği bazı Arap topraklarını elinde tutabileceğini belirtmişti. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ise Bush'un açıklamalarına karşın şunları söyledi: "Varlığını sürdürebilir, iki egemen ve bağımsız devletle sonuçlanacak uzlaşılmış bir anlaşmanın, Ortadoğu'da daimi barışı elde etmenin tek yolu olduğu görüşünü koruyoruz."

FİLİSTİN TARAFI TEPKİLİ
FİLİSTİNLİ liderler daha önce yaptıkları açıklamalarda Bush'un, Şaron'un planına onay vermeden önce kendilerine danışacağı garantisi aldıklarını söylemişlerdi. Ancak Bush'un "onay" niteliği taşıyon açıklaması, Filistinli liderlerin yokluğunda yapıldı. Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, Ramallah'ta yaptığı açıklamada, "Bush, Filistin topraklarındaki yerleşimleri meşrulaştıran ilk başkan. Ancak Filistinliler bu durumu reddediyor" dedi. Filistin lideri Yaser Arafat ise Bush'un mültecilerin dönüşü ihtimalini göz ardı ettiği açıklamasına cevaben, mültecilerin vatanlarına dönme hakları bulunduğunu söyledi.

İŞGAL VARSA BARIŞ YOK
ARAFAT, işgal tamamen sona ermeden ve yerleşkelerin inşası durdurulmadan İsrailliler'le Filistinliler arasında barışın tesis edilemeyeceğini belirtti. Filistinli örgütler de Bush'un açıklamaları için "ABD tarafsız ve dürüst bir arabulucu olmadığını gösterdi" yorumu yaptı. Öte yandan Filistin Başbakanı Ahmed Kurey'e yakın kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın ortamı yumuşatmak için Kurey'e telefon ettiğini, Kurey'in de Powell'a Bush'un açıklamalarından duyulan memnuniyetsizliği ifade ettiğini öne sürdü.

DIŞ HABERLER

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Rumlar'a gizli mesaj
 Yunanistan: Zorluklara rağmen "evet"
 İkincide 'EVET' çıkartırız
 KKTC'ye "de facto" tanıma
 Berlusconi'ye infazlı mesaj
 Haftalığı tam 350 milyar lira
 Fok katliamı durduruldu
 Kidman para basıyor.
Paralar Havada Ucusuyor
Paralar Havada Ucusuyor
Teşvik primi ahlaki bulunmuyor, herkes "Biz vermeyiz, almayız" diyor...
Daum sinir küpü
Daum sinir küpü
Fenerbahçe Teknik Direktörü, dünkü idmanda sürekli bağırdı. Alman...
Erdoğan'ın cep mesajı
Erdoğan'ın cep mesajı
Denktaş konuşurken, Başbakanlık'tan son dakikada bir randevu...
Siirtspor'a 'enişte' desteği
Siirtspor'a 'enişte' desteği
Erdoğan'ın Japonya gezisi dönüşünde uçakta bulunan işadamlarına bin...
Kim vurduya gidiyoruz
Kim vurduya gidiyoruz
İstanbul'da son yıllarda çok sayıda cinayet, yaralama, kapkaç, gasp...
'Çeksene elini' çalarken boğazına bıçak dayanmıştı
'Çeksene elini' çalarken boğazına bıçak dayanmıştı
Geçtiğimiz cumartesi saat 03.45'de Academy 14 gece kulübünde onlarca...
Fukara ölümüdür bu her yerden gelebilir
İzmir'de elektrik borcunu ödeyemediği için mum kullanan gecekondudaki...
Bir hayat 'zaman aşımı'na uğradı
Arkadaşının polis babasına ait tabancayla öldürdüğü 5 yaşındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.