kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kuralları yıkan adam
Kuralları yıkan adam
İnsan olmak çok başarılı olmaktan daha önemli

Kuralları yıkan adam


Murat Gönüllü üniversiteyi birinci sınıftan terk edip, İtalya'nın ünlü firması Benetton'un okulu Fabbrica'ya başvuruyor. Ancak yaş sınırı 25 olduğu için kabul edilmiyor. Ancak o yılmıyor Murat, "Kurallar insanlar için yapılmıştır, kurallar yıkılmak için yapılmıştır" tezleriyle, Benetton'u ikna ediyor. Bugün hazırladığı projeleriyle kurumun önemli isimlerinden biri.

Milano'da rejisör Murat Gönüllü ile karşılaşmam tamamen tesadüf. Milano'lu Türkler'i keşfetmeye giderken, Gönüllü gerçekten keşif içinde keşif oldu. Yoğun bir günün ardından bir akşam vakti işini gücünü bıraktı, elinde bilgisayarı çalışmalarını göstermek için geldi. Hızına, coşkusuna, işine ve dahası yaşama olan inancına hayran oldum. İtalya'ya Benetton'un şu ünlü okulu Fabbrica'nın kurallarını alt üst ederek gelmiş. Siyah şapkası, siyah kalın çerçeveli gözlükleri, spor giyimi, coşkulu konuşması ile sizi projelerine sürüklemesi zor değil:

HAYATINI DEĞİŞTİREN ADAM
"Fabbrica'ya olaylı bir şekilde kabul edildim. Uludağ İletişim Fakültesi'ni birinci sınıftan terk ettim. NTV'de 6-7 yıl post-prodüksiyon'da çalıştım. Çalışmalarımı Fabbrica'ya yolladım. Kabul için yaş sınırı 25'ti, benimki 27, tabii ki yaşımı yazmadım. Benetton'un Fabbrica'sından yanıt geldi. Çalışmalarımı beğenmişler ve beni kabul ediyorlardı. Ancak bundan sonra da bir cümlelik bir e-mail gönderdiler. 'Tam olarak ne zaman doğdun?' diye bir şey yazmışlar. Ben de yanıt verdim. Yaşımı öğrendiklerinde 'üzgünüz, sizi çok beğendik ama kuralları sizin için yıkamayız' dediler." Murat Gönüllü'nün kişiliği işte bu noktada ortaya çıkıyor, e-mailler aracılığı ile başlayan, ping pong maçını sonunda Gönüllü kazanıyor. Murat, "kurallar insanlar için yapılmıştır, kurallar yıkılmak için yapılmıştır" tezleriyle, aykırı reklam kampanyaları ile ünlenen Benetton yetkililerini ikna etmeyi başarıyor. Murat Gönüllü kendisini Benetton'un okuluna kabul eden Fabbrica'nın Film-Video bölümü başkanı Marco Müller için "hayatımdaki önemli insanlardan biri, hayatımı değiştirdi" diyor. Müller, Murat'ı yaş kuralını yıkıp Fabbrica'ya alan insan. Müller 1998-2002 arasında Benetton grubunun "Komünikasyon üzerine Araştırma Merkezi" olan Fabbrica'da Film- Video bölümü başkanlığı yaptı. Bu yıl Venedik Film Festivali başkanlığına atanan Müller daha önce Rotterdam ve Locarno film festivallerini yönetti. Benetton'da yeni sinemacıların formasyonundan sorumlu olan Müller sonunda, "Ne olursa olsun, ben bu adamı istiyorum" diyor ve 2001 yılında Gönüllü'nün İtalya'ya gelmesini sağlıyor. Gönüllü, Fabbrica ile deneme süresinden sonra bir yıllığına bir kontrat imzalıyor. Bu sürede Benetton'a dünyanın dört bir yanındaki megastore'larında gösterilecek reklamlar hazırlıyor. "Benetton reklam departmanıyla ortak çalışmalar yaptık. Biliyorsunuz, Benetton reklamlarını TV spotu olarak yapmıyor, yıllar boyunca yaptığı 5-6 spotu geçmez. Dünyaca ünlü ama en az TV spotu olan marka. İletişim yolları farklı. Billboardları ve kendi megastore'larını kullanıyorlar. Mimari olarak bile aynı olan metropollerdeki megastore'larında, video- wall'ları kullanıyorlar" diyor. Murat Gönüllü Benetton'un siyah beyaz kıyafetleri için hazırladığı video şans konsepti üzerine kurulu. "Konsepti bir yerden yakalamak gerekiyor" diyor. Siyah beyaz zarların dönüp dönüp 6 geldiği bir spotta araya serpiştirilen siyah beyaz kıyafetler, yine satranç tahtasında taşların kendi arasında oynadığı oyun, siyahbeyaz bulmaca zemininde "black-white" yazarak oyunu önce bitirmeye çalışan iki el. "Siyah ve beyaz'ı şans konsepti etrafında döndürdüm" diyor. Bu spotlar, New York, Tokyo, Viyana, Londra, Paris, Milano, Berlin'de Benetton'un megastore'larında gösterildi.

ON PARMAĞINDA MARİFET
Gönüllü "Benetton'un, playlife, killerloop, markalarında da video spot, sunum filimleri hazırladım. Fabbrica tarihinde Benetton'a en çok iş yapan kişiyimdir." diyor. Benetton yetkilileri Gönüllü'den bir de Benetton'un kişiliği üzerine bir presentasyon klibi yapmasını istiyorlar. Murat, bu videoyu bize Milano'da gösterdi. Genç, dinamik ve her renkten gencin ekranda akan imajları arasına serpiştirilmiş "ben hazırım, farkındayım, açık fikirliyim, hassasım ve insanım" sloganları. Benetton'un kişiliğinde Murat'ın izlenimi ve düşüncelerinin izi var. Murat pop gruplarına video klipleri çekiyor, MTV'de yayınlanıyor. Saraybosna için çektiği belgesel Cannes Film Festivali'nde gösteriliyor. Uluslarası İnsan Hakları Örgütü için işkenceye karşı bir spot hazırlıyor. Ve cep telefonu operatörü şirketi 3'ün de İnternet ve TV koordinatörü sorumlusu olarak çalışıyor.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Emircan babasının kurşunuyla öldü
 Ürdün Prensesi Türk usulü çarpıldı
 Boşanmak istiyordu
 Bir öğrencinin ölümü korku yarattı
 Ceyhun'un yerini biliyor mu?
 17 kişiye babalık davası açtı
 Karımın aldığı Ferrari'de görüşelim mi?
 Paha biçilemeyen çiniler parktan çıktı
 Sarhoş Rus zor zaptedildi
 6 ay karısına yaklaşamayacak
ERGUN BABAHAN
Orgeneral Özkök'ün verdiği ders
Türkiye, ANAP'tan AKP...
ERDAL ŞAFAK
Komutan'ın verdiği ders
Son zamanlarda sık sık ağlamayı...
MANSUR FORUTAN
Ben ne anlarım prezervatiften
Gazeteci kısmına her gün...
MEHMET BARLAS
Kıbrıslı Türkler'in “Yeni lideri” Mehmet Ali...
SAVAŞ AY
Sağlık yazılarım ruh sağlığımı düzeltti
Nasıl mutlu...
REFİK DURBAŞ
Terörün çözümüne yaklaşım
Terör eylemlerinin...
SAİT GÜRSOY
Meslek liseleri yasası hazır
Meslek lisesi...
HINCAL ULUÇ
Türkiye'nin Oscar Gecesi...
Haldun Dormen'i yürekten...
Son karar Yanal
Son karar Yanal
Futbol Federasyonu'nun Levent'teki binasında buluşan Yanal ve Ulusoy...
Yaşlı yıldız yasak
Yaşlı yıldız yasak
Gençlik aşısının sağladığı başarıyı gören Fenerbahçe yönetimi, yeni...
Ve Derviş istifa etti
Ve Derviş istifa etti
Derviş, genel başkan yardımcılığını “seçimden sonra bu görevde...
Lojman cinayeti AİHM'de
Lojman cinayeti AİHM'de
Meclis Lojmanları'nda öldürülen oğlunun katillerinin bulunması için...
Kıbrıs'ta Asker Duruşu: Gönülden değil, akıldan yanayız
Kıbrıs'ta Asker Duruşu: Gönülden değil, akıldan yanayız
Genelkurmay Başkanı Özkök, Kıbrıs'ta gönülden değil, aklın...
Nebbaş nöbeti
Nebbaş nöbeti
Dün toprağa verilen Sakıp Sabancı'nın mezarı, nebbaş diye tanımlanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.