kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
IMF, devlet içinde devlet oldu
IMF, devlet içinde devlet oldu
IMF olmadan yola çıkmanın 7 koşulu

IMF, devlet içinde devlet oldu

Maliye Teftiş Kurulu'nun hazırladığı IMF sonrası model raporunda, Türkiye'den 20 yılda 200 milyar dolar çıktığı için ülkenin kendine güvenini kaybettiği belirtildi.

Yılsonunda sona erecek olan IMF ile stand by anlaşmasının devam edip etmeyeceği konuşulurken, hükümetin yeni bir yol haritası için hazırlık yaptığı ortaya çıktı. Maliye Teftiş Kurulu'nun hükümetin isteğiyle hazırladığı IMF sonrası alternatif model raporunda, IMF'nin devlet içerisinde devlet konumuna geldiği belirtildi. Raporda, son yılda Türkiye'den yurtdışına kaynak transferinin 200 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Teftiş Kurulu'nun "Kamu Açıklarının Azaltılmasına Yönelik Model Önerisi'' adlı raporu, hükümetin geçen yıl bu konudaki talebi üzerine kaleme alındı. Raporda, uzun yıllardır IMF Dünya Bankası gözetiminde uygulanan ekonomik programlar sırasında "halkın yoksulluğa sürüklenmesi, devletin güçsüz düşmesi, milletin kendine duyduğu özgüvenin kaybolmaya başlaması, ahlaki çöküntünün derinleşmesi, gelir dağılımının bozulması, ekonomik ve sosyal problemlerin çözümünün yabancı kuruluşlara havale edilmesi'' nedenlerle, alternatif bir modele ihtiyaç bulunduğu kaydedildi.

ORÇLAR, EN BÜYÜK SORUN
Türkiye'nin ağır bir borç kıskacına girdiğine dikkat çekilen raporda, dış borç stoku içinde yeralan özel sektör dış borcunun bir kısmının da, yurtiçinde TL'ye çevrilerek devlete iç borç olarak verildiği vurgulandı. Raporda, borçlanmanın yarattığı sonuçlar şöyle sıralandı: "Borçlanmada kısır döngü içine girildi. Borçların büyümesinin ülke riskini artırma tehlikesi var. Banka sistemi kredi portföy riskinde artış oldu. Reel kesim, yeterli ve ucuz kredi kullanamaz hale geldi. Rekabet faize yatırım yapan şirketler lehine bozuldu. Şirket varlıkları giderek daha fazla borçla finanse edilmeye başlandı. Kamu borçlanması ve ekonomi politikaları, özel sektör için giderek daha önemli bir değişken haline geldi. Borç idaresi, devlet idaresinin önüne geçmeye başladı. Kamunun temel fonksiyonlarına ayırdığı kaynaklar yetersiz hale geldi. Gelir dağılımı bozuldu. Değer yargıları bozularak, ahlaki yozlaşma ortaya çıktı."Bu durumun, finansal arbitraj yoluyla yasal ya da yasadışı olarak ülkeden büyük miktarlarda kaynak çıkışına yol açtığına da işaret edilen Teftiş Kurulu raporunda, şunlar yer aldı: "Devlet iç borçlanma senetlerinin sağladığı enflasyon oranının çok üzerindeki yüksek faizler, sermaye hareketlerinin liberalizasyonu nedeniyle yurtdışındaki sermayedarlara olağanüstü bir gelir kaynağı yaratmıştır. Ortalama olarak yüzde 20'ler düzeyinde seyreden ve 1990'lı yılların sonlarında olduğu gibi yüzde 40'lara varan finansal arbitraj Türkiye'den dış dünyaya net kaynak aktarımına neden olmuştur. Bunlara ilaveten, kambiyo denetiminin neredeyse ortadan kaldırılmış olması sonucunda, diğer yasal veya yasadışı yollarla da yurt dışına çok büyük miktarlarda kaynak transfer edilmiştir ki, son 20 yılda bunların büyüklüğünün 200 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.''

KAMU MALİ SİSTEMİ ZAYIFLADI
Raporda, daha sonra IMF politikalarına ilişkin eleştiriler sıralandı. IMF'nin bugün ülkede gördüğü işlevin, bu kuruluşun amaçlarının çok ötesine vardığı belirtilen raporda, IMF'nin ekonomik gidişattaki artılara sahip çıktığı, eksileri ile milli politikalara malettiği vurgulandı. "IMF, ekonomik sosyal ve siyasal ve kurumlarımızın tamamını etkisi altına almış, adeta devlet içinde bir devlet konumuna gelmiştir" denilen raporda, IMF politikalarının temel özellikleri konusunda da şu değerlendirmeler yapıldı: "Borçların tasfiyesi yerine borç riski yönetilmeye çalışılıyor. Kamu mali sistemi zayıflatılıyor. Daraltıcı para ve maliye politikalarında sosyal boyut bulunmuyor. Politikalar, siyasal egemenlik haklarını sınırlayıcı unsurlar içeriyor."

KUMARHANE KAPİTALİZMİ
Raporda Özal döneminde çıkartılan ve Türk parasını konvertibl hale getiren 32 sayılı karar da eleştirildi. Şu görüşlere yer verildi: "32 sayılı karar ile sermaye hareketleri serbestleştirilmesi sonucu ulusal finans piyasaları doğrudan doğruya kısa vadeli, spekülatif yabancı sermaye hareketlerine bağımlı hale gelmiştir. Paradan para kazanmaya yönelik bir kumarhane kapitalizmine sürüklenildi."
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 En çok sağlığından çekti hastane hayali yarım kaldı
 Bizim pazar patladı, Fransa 7 bin işçi aldı
 Japonya yatırım yaparsa, açık kapanır
 Koç: Kıbrıs'ta 'hayır' çıksa bile AB yolunda önümüz açıldı
 Liderlik eğitimi için vakıf kuruluyor
 Krem reklamına yasak
 18 milyon yoksulluk sınırında
 Afşin-Elbistan'a 9 Eyfel Kulesi dikildi
 Kıbrıs korkusu piyasayı esir aldı dolar 25 bin lira arttı
 Acıbadem, yabancıya hisse satacak
 Deminor Rating not verecek
 İhlas, Global Group ile ortak şirket kurdu
 Yükümüzü kendi gemimizle taşırız
 TOBB Başkanlığı'na süre sınırlaması geliyor
 'Gereğini yapmasam Özkan'ın yerinde olurdum'
İLKER SARIER
Gazete batıranlar bize akıl veriyor
Şimdi size ilginç...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Hangi denizcinin filosu?
'Denizciler ileri, filoları...
YAVUZ SEMERCİ
Doğan ile yapılan protokolün tarihleri, gerçeği yansıtıyor...
Emircan babasının kurşunuyla öldü
Ruhsatsız tabancasıyla evinde "doldur-boşalt" yaparak oynamaya...
Ürdün Prensesi Türk usulü çarpıldı
Ürdün Prensesi Basma Bint Talal, Kapalıçarşı'da alışveriş yaparken...
Albüm isimleri çok felsefi ama sözler arabesk
Albüm isimleri çok felsefi ama sözler arabesk
Önce Tarkan albümüne 'Karma' ismini verdi. Sonra Deniz Seki'nin...
Özgörkey'in hızı!
Özgörkey'in hızı!
Halil Bezmen'in eski eşi Selma Türkeş, kendisinden 6 yaş küçük...
IMKB
E: 18,678 D:% -2.23
DOLAR
S: 1,354,000 D:% -1.17
EURO
S: 1,611,000 D:% -1.29
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.