kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Havasından mı suyundan mı?
Havasından mı suyundan mı?
Rizeli Kadınlar Yaşadı

Havasından mı suyundan mı?

Başbakan Tayyip Erdoğan Kasımpaşalı. En az başbakanlık kadar önemli İstanbul'un belediye başkanı da bir başka Kasımpaşalı. Siyasetin son Kasımpaşalı'sı ise Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı.

Önce Mülkiye sonra Türkiye. Türkiye'nin yönetiminde yıllardır süren Mülkiye mezunlarının ağırlığını vurgulayan bu söz neredeyse atasözü olmuştur. Bugünlerde ise bu söz yavaş yavaş "Önce Kasımpaşa sonra Türkiye" şekline dönüşüyor. Zira Türkiye'nin başına geçen Kasımpaşalı Tayyip Erdoğan ve İstanbul'un başına geçen Kasımpaşalı Kadir Topbaş'tan sonra bir başka Kasımpaşalı Halil Bakırcı Rize'nin belediye başkanı oldu. Üstelik hepsinin bir başka ortak noktası da Kasımpaşaspor. Sadece Topbaş'ın branşı farklı. Çünkü futbolcu değil güreşçi. Bu noktadan bakınca Kasımpaşalı ekolünün Türkiye'nin diğer bölgelerine doğru yayıldığını ve bir "Kasımpaşa Hanedanlığı"nın kurulduğunu söylemek mümkün.

KASIMPAŞA'DAN RİZE'YE
28 Mart yerel seçimlerinde Rize Belediye Başkanı seçilen Halil Bakırcı 1958 Rize doğumlu. İlkokulu doğduğu köy olan Güzelyurt'ta okudu. Rize'deki Endüstri Meslek Lisesi'ni bitirdi. 1982 yılında da Çukurova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bakırcı'nın Kasımpaşalı'lığı babasından kalma. Bütün sülalesinin 1930'larda Rize'den kalkıp Kasımpaşa'ya geldiğini söyleyen Bakırcı "Bir tek babam gelmemiş. Ama yine de 1950'de Kasımpaşa'da bir ev yapmış. Bu nedenle biz her yaz Kasımpaşa'ya gelirdik" diyor. Kasımpaşalılar'ın pek çoğunun iki memleketli olduğunu belirten Bakırcı bu durumu "Ben ne Rize'den koptum ne de Kasımpaşa'dan uzakta durdum" şeklinde tanımlıyor.

"KAPTANIN TAYYİP İDİ"
Lise ve üniversite yıllarından beri siyasetle iç içe olduğunu ifade eden Bakırcı şöyle devam ediyor: "1994 yılından beri de siyasette yönetici makamlarda görev aldım. Beyoğlu ve Kadıköy'de başkan yardımcılığı gibi, meclis üyeliği gibi görevlerde bulundum. Kuruluşundan itibaren de Ak Parti'deyim. Şimdi de memleketim Rize'nin belediye başkanı olarak hizmetimi sürdüreceğim." Bakırcı seçildiği güne kadar Başbakan Tayyip Erdoğan ile olan arkadaşlığını kimselere söylemediğini oysa ilkokul yıllarına kadar giden tanışıklıkları olduğunu anlatıyor. "Asıl babalarımız kardeşten yakındı.Ben ilkokul o ortaokul yaşlarındaydı. Tayyip Bey'in babası Kaptan Dayı olarak tanınırdı. Tayyip Bey'den de Kaptanın Tayyip olarak bahsedilirdi. Babalarımızın mektuplarını yazardık. Benim babam sadece Osmanlıca yazabiliyordu, mektuplarını ben Türkçe'leştiriyordum. Tayyip Bey'in babası Kaptan Dayı'nın ise yazısı kötüydü. Tayyip Bey de onun mektubunu yeniden yazardı." İstanbul'a gelmesiyle birlikte Erdoğan ile daha sıkı görüşmeye başladıklarını söyleyen Bakırcı, İstanbul Belediye Başkanı seçilen bir başka Kasımpaşalı Kadir Topbaş'la da 25 yılı geçen tanışıklığı olduğunu ifade ediyor.

KASIMPAŞA SİYASET OKULU
Bakırcı, Erdoğan ve Topbaş ile "Kasımpaşalılık" tan kaynaklanan ortak özellikle ilgili de şöyle konuşuyor: "Evet hepimiz Kasımpaşa'dan çıktık. Şimdi Türkiye'nin İstanbul'un ve Rize'nin başındayız. Kasımpaşaspor hepimizin siyasi hayatında ortak bir yere sahip. Hatta buna Nusret Bayraktar'ı da eklemek gerek. Ama bence bunu Kasımpaşalılık olarak değil de Beyoğlu olarak almak gerek. Çünkü Beyoğlu çok ilginç bir yer. Türkiye'nin hangi yerinde ne sorun varsa hepsinin benzeri Beyoğlu'nda var. Kentlisi köylüsü, entellektüeli gecekondulusu hepsinden oluşan bir bölge. Dolayısıyla burası bir okul gibi. Bu okulun mezunlarının önümüzdeki dönemlerde de bir yerlere seçilmesi şaşırtıcı olmaz. Kasımpaşa'dan yetişenlerin böyle olmasını da dilerim."

İÇKİLİ BALIK LOKANTASI
Ancak Bakırcı Rize'nin yeni Belediye Başkanı olarak hayli sıkıntılı olduğunu belirtiyor. Belediyenin durumunun tahmininden de kötü çıktığını ifade eden Bakırcı, "Toplam 46 trilyon lira borç var. Gerçekleşen bütçe ise 16-17 trilyon lira. Belediyede ise bir saltanat ki ben böyle şaşalı makam odasını bakanlarda bile görmedim" diyor. Önceki dönemlerde yapılan dolgularla Rize'nin denize taşındığını vurgulayan Bakırcı yapacaklarına ilişkin şu bilgileri veriyor; "Bense Rize'yi dağlara taşıyacağım. Yamaçlardaki eski otantik Karadeniz evlerini onaracağız. Düşünün ki balığın merkezi Rize'de doğru dürüst bir balık lokantası yok. Oysa lüks balık lokantaları olmalı. Ben içmiyorum ama buralarda insanlar balığın yanında içkilerini de içebilmeli. Ben de eşimle birlikte oralara gidebilmeliyim."


NEVZAT ATAL

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Trilyonluk miras için kiralık katil tuttu
 Askere giderken boğazını kestiler
 Her cep için 15 yıl hapis
 Çocuğum bağımlı olmaz demeyin
 Gardiyanların kolye nöbeti
 Fünye patladı eli koptu
 'Ne olur oğlumu kurtarın, ölmesin'
 Via San Barnaba'da bir gün
ERGUN BABAHAN
Salih Memecan'la çalışma şansı
"Kimselerin vakti yok ah,...
ERDAL ŞAFAK
Müthiş Türk
Bir Türk evladı Einstein'ın "İzafiyet...
AHMET HAKAN COŞKUN
“Ana” ile “yavru” arasındaki farklar
Türkiye'de...
MEHMET BARLAS
Referandumda “Hayır” çıksa da, Denktaş artık “Eski Denktaş”...
ÖMER LÜTFİ METE
'İlim bir nokta idi'
Yaklaşık bir yıl kadar önce 'Komplo...
SAVAŞ AY
Sağlıklı olmak zengin olmaktan önemli...
Sakıp...
REFİK DURBAŞ
Akademi Türkiye'nin kalitesi...
Bundan önce...
Hırs, Ter, Gözyaşı: 2-2
Hırs, Ter, Gözyaşı: 2-2
Kartal, Veysel ve Youla'nın golleriyle 18. dakikada 2 farklı geriye...
Bravo Yıldırım!
Bravo Yıldırım!
Siyah-beyazlı futbolcular, "Hakem Bülent Demirlek penaltımızı...
'Denktaş marjinallerle'
'Denktaş marjinallerle'
Referandum Yavru Vatan'da, ama Denktaş iki günde bir Anavatan'da...
Türkler evet derse, Kıbrıs ikiye bölünecek
Rum AKEL Partisi de hayır' diyeceğini açıklayınca durum netleşti.
Özgür basının yasakları
Özgür basının yasakları
Sansürcü bir anlayışla hazırlanan mevcut Basın Kanunu, AB...
NPQ dergisi Türkiye'yi ve dünyayı tartıştırdı
NPQ dergisi Türkiye'yi ve dünyayı tartıştırdı
'NPQ Türkiye Dergisi'nin Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlediği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Sarı Sayfalar | Otomobil | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.