kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yöneticiler iş gücünü check-up ile koruyor

İş dünyasının tepe noktasındakiler sağlıklarını executive check-up ile koruyor. Onlar kritik dönemlerde sağlıklarıyla ilgili sürprizlerle karşılaşmamak için özel kontrollerden geçiyor. Check-up'ları güvenlik önlemleri ile yapılırken, sağlık testleri şifrelenerek saklanıyor

* Executive check-up ne demek? Kimler bu check-up'ı yaptırabilir?
Yöneticilere yapılan sağlık kontrollerine bu adı veriyoruz. Modern iş dünyasının getirdiği kavramlar arasına artık check-up programları da dahil oldu. Çalışma baskısı, yönetici konumunda çalışanların vücut sağlığını diğer insanlara oranla daha fazla etkiliyor. Sağlığa yapılan yatırım, akıllı bir iş kararından daha önemli olduğu için bu sağlık kontrollerinin ekonomik olarak da büyük önemi bulunuyor. Amerika'da binlerce yönetici rutin olarak bu programları kullanıyor.

* Yönetici check-up'ının diğer rutin kontrollerden farkı nedir?
Fiziksel ve zihinsel performansları firmalarının geleceğini belirleyen, çalışma baskısı sebebiyle sağlıkları olumsuz yönde etkilenen, zaman kısıtlılığı nedeni ile kontrollerini ihmal eden farklı bir gruba uygulanır. Florange Nightingale Hastanesi'nde verdiğimiz özel hizmetle; zaman, konfor, gizlilik ve güvenilirlik kavramlarını göz önünde tutuyoruz. İş adamları ve yöneticilerin gerekli tüm sağlık kontrollerini yapıyor, uluslararası seyahatler söz konusu olduğunda, enfeksiyonlara karşı koruyucu aşılama ve diğer tıbbi önlemleri alıyoruz. Yaşa, cinsiyete ve gereksinimlere bakılarak yapılan bir dizi testin yanı sıra, kişilere bu check-up programında sağlıklı yaşam programı da veriliyor.

* Ne kadar sürüyor?
Bu programlar yöneticilerin zaman darlığı göz önünde bulundurularak, tüm ihtiyaçları ve koruyucu sağlık hizmetleri seçilerek programlanıyor. Bu nedenle bir-iki günlük bir zaman dilimini kaplıyor. Yılda bir kez yapılıyor. Tespit edilen problemlere yönelik olarak takip edilmesi gereken konular hastaya bildirilirken, ne sıklıkla takip edilmeleri gerektiği de hastaya söyleniyor.

KALP HASTALIKLARI BAŞI ÇEKİYOR
* Türkiye'de, iş dünyasında genelde ne tip sağlık sorunlarıyla karşılaşıyorsunuz? Daha çok hipertansiyon ve kroner kalp damar hastalıkları ile karşılaşıyoruz. Bu hastalıklarla ilgili belirtileri tespit ettiğimiz noktada, ileri tetkiklere alıyoruz. Tanısı konulduktan sonra tedavi ediyoruz. Kalp damar hastalıklarına yönelik riskli veriler bu checkuplar sırasında ortaya çıkıyorsa, bunların tamamen ortadan kalkmasını sağlayıp, hastalığa yakalanma riskini azaltabiliyoruz. Böylece yaşam kalitesi artarken, yaşam süresi uzuyor. Tarama sırasında tesadüfen ortaya çıkabilecek birçok değişik hastalık tespit edilebiliyor. Ancak biz özellikle kanserle ilgili erken teşhise yoğunlaşıyoruz. Kalıtsal bazı hastalıklara ait risk faktörlerinin belirlenmesi yönünde de bu checkup önemli sonuçlar içeriyor.

* Check-up iş dünyasını korkutuyor mu, bu konuda bir fobi var mı?
İş adamlarının en büyük problemi vakit noksanlığı. Bu nedenle sağlıklarını ihmal ediyorlar. Hastaneye gidip bir şey çıkacak korkusuyla, birçoğu sağlık kontrollerini geciktiriyor. Ancak onlara ilerlemiş hastalığa müdahale etmenin çok daha zor olduğunu anlatıyoruz. Ayrıca bu nedenle kontrollerin süresini, mümkün olduğu kadar ileri teknolojiyi kullanarak, kısaltmaya çalışıyoruz.

* Yönetici sağlık kontrolü nasıl başlıyor?
Yaklaşık bir saat sürüyor. Uzman kişiler tarafından kişinin sağlık durumu, mevcut şikâyetleri, geçirdiği hastalıklar, aile öyküsü, ailevi risk faktörleri, çevresel riskler, kalp ve damar hastalıkları, kanser ve diğer önemli hastalıklar için taşıdıkları risk faktörleri öğreniliyor. Hayat tarzı, beslenme, stresle başa çıkma, alkol ve sigara tüketimi kullanımı, çevresel riskler, başvurdukları alternatif tedavi yöntemleri, bunlara neden ihtiyaç duydukları, fayda ve zararları, aşılanma öyküsü, ülkeler arası seyahatlerde maruz kaldıkları enfeksiyonlara karşı koruyucu aşılamalar ve tedaviler değerlendiriliyor. Bu görüşmeler özel bir gizlilik ve güvenlik esasına göre yapılıyor. Ardından doktor tarafından çıkarılan kişisel check-up programına göre sistematik muayenelerin yapılması sağlanıyor. Bu görüşme check-up'ın sağlıklı olmasında ve doğru sonuçlar içermesinde büyük önem taşıyor.

DOĞU ÜLKELERİ RİSKLİ
* Seyahat danışmanlığı verdiğiniz hastalarınız en çok hangi bölgelere giderken risk altına girmiş oluyorlar?
Doğu ülkeleri çok daha riskli ülkeler arasında bulunuyor. Arap ülkeleri, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine yapılan seyahatleri de bu alanda izlemeye alıyoruz. Dünyanın her yerinde bulaşıcı hastalıklar, salgınlar şeklinde ortaya çıkabilir. Bunlardan iş adamlarının ancak belli ölçüde medya kanalı ile haberi olabiliyor. Seyahat danışmanlığı servisinde iş adamları herhangi bir bölgeye seyahate gittiklerinde, o bölgedeki mevcut enfeksiyon hastalıklarının hepsini tespit ederek, önlemleri alıyoruz. Örneğin Hepatit A açısından riskli saydığımız Mısır'a gitmeden önce, duyarlı olan iş adamlarına koruyucu aşı yapıyoruz. Dikkat edilmesi gereken sağlık kurallarını anlatıyoruz. Hindistan'a gitmeden önce turist diyaresi (ishal) hastalığına karşı öneriyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Duygusal Açlığı Yenen Zayıflıyor
 Kadına Göğüs, Erkeğe Prostat Kontrolü Şart!
 Sık İlişki, Prostat Riskini Azaltıyor
 Ömür Boyu İnce Kalın
 Dinç Yaşlanmanın Formülü: Anti-aging
 Yıllara Rağmen Zinde Kalın
 Çikolata Ve Tatlıların Faydası Yok, Vazgeçin...
 8 Soru 8 Cevap
 Check-up Çocuğun Sağlık Güvencesi
 Check-up İle Kızınızın Boyunu Uzatabilirsiniz
 Alerjik Nezle Astımla Birlikte Tedavi Ediliyor
 Sık Kilo Alıp Vermek Vücudu Diyete Küstürüyor
 Bir Haftada Bir Kilo!
 Yöneticiler İş Gücünü Check-up İle Koruyor
Kanserden değil kazadan yitirdi...
Kanser tedavisi gören babasını hastaneden eve götüren bankacı Adil...
Tecavüzcü tutuklandı
Zeytinburnu'nda küçük bir kız çocuğuna tecavüz ettikten sonra...
Her Rus 'Nataşa değildir' davası
Bir çocuk annesi Klopicheva park yeri tartışmasında, "Nataşa, ve o.."...
Mobilyacı oldular
Mobilyacı oldular
Ünlü manken Aysun Kayacı ve BJK'li futbolcu Emre Aşık uzun...
Sahne korkusu sardı...
Sahne korkusu sardı...
Ünlü sanatçı Ebru Gündeş, geçtiğimiz haftalarda Keops'ta...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.