kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arka koltuktan hiç hoşlanmıyor
Arka koltuğu hiç sevmiyor
Arka koltuktan hiç hoşlanmıyor

Arka koltuktan hiç hoşlanmıyor

Mehmet Barlas'ı uzun zamandır inceliyordum, akşamları iş çıkışı... Gümüş rengi Mercedes S320'sini kendisinin kullanması dikkatimi çeken ilk şey olmuştu. Barlas bu iri otomobili öyle güzel çeviriyor ki, kullanmaktan çok keyif aldığını hissettiriyor.

Benim işim otomobiller üzerine. Ama sanırım bu durum benim aklımı otomobiller ile bozmuş olmamdan kaynaklanıyor. Günlük hayatımın büyük bölümü test otomobilleri üzerinde bir o yana bir bu yana seyahat etmekle geçer. Bu sürenin büyük bir bölümünde de otomobilleri ve insanları incelerim. Hele çalıştığım yerde benimle aynı ortamı paylaşan insanlar ve otomobilleri ile olan ilişkileri çok dikkatimi çeker. Kim, ne marka, hangi motor tipinde otomobil kullanır; direksiyon karşısında nasıl oturur, hatta eğer penceresi açıksa ne tarz müzik dinler...

Uzun Zamandır Takipteyim
Otomobil, insanın kişiliğini, yaşama bakışını ve tabii entelektüel boyutunu yansıtan bir araçtır bence. Dedim ya ben otomobilleri izlerim. Mehmet Barlas'ı da uzun zamandır inceliyordum, akşamları iş çıkışı... Gümüş rengi Mercedes S320'sini kendisinin kullanması dikkatimi çeken ilk şey olmuştu. Otomobil seçimi de öyle... Benim için Mehmet Barlas hep Özal döneminin simgelerinden olmuştur. Gözümün önünden bir sahne hiç silinmez... Yıl 1989, ikinci köprünün açılış töreni. Dönemin Başbakanı Turgut Özal, yanında sevgili zevcesi olduğu halde son model bir Mercedes'in direksiyonunda çok ciddi bir hızla köprüyü geçer. Bence bu ülkemizin gerçek otomobilli yaşama geçişinin fotoğrafıdır. Bu tarihten sonra Türk tüketicisi de dünyanın tüm iyi otomobillerini, dünya standartlarındaki yollarda kullanma şansı bulur. Mehmet Barlas ile görüşmeye giderken ikinci köprü üzerinde aklımdan yine bu sahneler geçti. Bu sayfada fotomodeller görmeye alışkın okurlarımız Mehmet Barlas'ı görünce biraz yadırgayabilir ama ben Barlas'ta çok ciddi bir otomobil kültürünün kokusunu alıyordum ve bu kokuya daha fazla kayıtsız kalamazdım.

Biraz Alkollüyüm de...
Mehmet Barlas'ın otomobille ilk tanışması, o dönem hem 'ticaret' hem de 'ekonomi' bakanlığı görevlerini yürüten babası Cemil Sait Barlas'ın 1946 model Packard ve 1947 model Cadillac marka makam otomobilleri ile olmuş. Kendine ait ilk otomobili ise 1969 yılında ve tek kapılı Anadol olmuş. Otomobilinin karbüratörünün şamandırası öyle problemliymiş ki, sürekli cebinde tornavida ile gezip yolda kalınca kendi kendine tamir edermiş. Ardından dört kapılı Anadol'a geçiş yapmış. Anadol'un ardından ise Renault 12 TS'ye atlamış. Barlas'ın otomobil hikayesi bir anlamda Türk otomobil sanayiinin gelişimini de yansıtıyor. Bugünlerde Mercedes S320 kullanıyor. Ancak geçtiğimiz seçimlerin gecesi çok ciddi bir trafik kazası geçirmiş. Otoyolda seyir halinde iken bir sürücü, otomobili ile arkadan çarpmış. Kaza sonrası otoyolda biraz savrulduktan sonra güçlükle durabilmiş. Araçtan indiğinde hala telefonla konuşmakta olan sürücünün ilk cümlesi kazadan bile daha dramatikmiş: "Abi biraz alkollüyüm de..."

Öyle Güzel Çeviriyor ki...
Barlas bugünlerde bir arkadaşından ödünç aldığı aynı tip bir otomobil kullanıyor. Otağtepe'de, dünyanın en güzel manzaralı çalışma odalarından birinde başlayan sohbetimiz otomobilinde devam ediyor. Daracık site yollarında bu iri otomobili öyle güzel çeviriyor ki, otomobil kullanmaktan çok keyif aldığını hissettiriyor bana. Bir yandan da ismini hatırlamadığı ve kendi deyimiyle bir deprem sırasında yan yana gelmiş sessiz harflerden oluşan bir isme sahip Finlandiyalı bir bestecinin yazdığı muhteşem aryayı dinliyoruz. Gazeteye dönmek istemiyorum. Barlaslar'ın evine iltica edip, erken emekli olup bir köşede bu kültürel şokla yaşamak istiyorum. Beni yolcu ederken de ilginç bir olay yaşıyoruz. Altımdaki Saab marka test otomobili dikkatini çekiyor. Kaputu açtırıyor ve "Motoru ne güzel yerleştirmişler" diyor. İçimden "Biliyordum" diyorum; "Ben de bir gün meşhur veya zengin (ikisi birlikte olursa daha eğlenceli olabilir) yazar olunca, sizin gibi asla şoför kullanmayacağım. Çünkü bir S320 sahibi olursam, kullanma keyfini başkasıyla paylaşamam..."

Barlas'ın hayatından geçen otomobiller

2 kapılı Anadol, 4 kapılı Anadol, Renault 12 TS, Doğan, BMW 528, Mercedes 280 slc, Jaguar XJR, Buick Regal, Mercedes S500 Coupe, E 300, E 430 ve S320.

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Bakalım kim star olacak
 Osmanlı konağından butik otele
 Balık lokantası açacak
 Bu yaz köprüde festival var
 Renkli Paskalya kutlamaları
 Pera'nın tarihi havası burada hayat buldu
 Osmanlı esintisi
 Eğlence imparatoru şimdi de Kalua'yı açtı
 Farkmaz şekoş sen bayma yeter!
 Eva Herzigova mayoları Türkiye'de üretilecek
 Şimdi reklamlar
HAKAN & UTKU
Otobüs diyalogları
- Hayırlı yolculuklar evladım...
ESRA CEYHAN
Ellere var da bize yok mu?
Yabancı kadınlara sığınma evi...
AYŞE TÜTER
Şen kabak
Milföy hamurlarından bir tanesini ayırın,...
REFİK DURBAŞ
Kalp ağrılarına yolculuk
Orta yaşın geçginliğini yaşayan...
Kanserden değil kazadan yitirdi...
Kanser tedavisi gören babasını hastaneden eve götüren bankacı Adil...
Tecavüzcü tutuklandı
Zeytinburnu'nda küçük bir kız çocuğuna tecavüz ettikten sonra...
Her Rus 'Nataşa değildir' davası
Bir çocuk annesi Klopicheva park yeri tartışmasında, "Nataşa, ve o.."...
Mobilyacı oldular
Mobilyacı oldular
Ünlü manken Aysun Kayacı ve BJK'li futbolcu Emre Aşık uzun...
Sahne korkusu sardı...
Sahne korkusu sardı...
Ünlü sanatçı Ebru Gündeş, geçtiğimiz haftalarda Keops'ta...
Jennifer Lopez'i unutturan güzel
Jennifer Lopez'i unutturan güzel
Jennifer Lopez'le evliliğin eşiğinden dönen aktör Ben Affleck'in bu...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.