kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Adı biliniyor ama kendisi bilinmiyor
Adı biliniyor ama kendisi bilinmiyor
İl Genel Meclisi Nedir?
Liderlere Yarıyor

İl genel meclisi asıl şimdi geldi

Yerel seçimlerin en çok konuşulan kavramı "İl genel meclisi"nin içi doluyor. Kamu yönetimi tasarısı 16 bakanlığın yetkilerini il özel idarelerine devrederek il genel meclislerini güçlendirecek.

***

Adı biliniyor ama kendisi bilinmiyor

Seçimlerde sandık başına giden seçmen il genel meclisleri için de oy kullandı. Ancak çoğu seçmenin ciddi bir etkinliği olmayan bu meclisin ne işe yaradığı hakkında fikri yok 820 bin aday, meclis üyeliği için yarıştı ve 3 bin 122 kişi bu rekabetten zaferle çıktı. Kazananlar şimdi dört gözle 'Kamu Yönetimi Temel Yasası'nın Meclis'ten geçmesini bekliyor.

28 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde bütün gözler belediye başkanlıklarına çevriliydi. Partiler belediye başkanlığı için aldıkları oy oranlarını öne çıkararak seçimleri kazanıp kazanmadıklarını ortaya koydular. Bu tartışmalar esnasında özellikle belediye başkanlığı seçimini kaybeden partilerin "ama il genel meclisi seçimlerinde şu kadar oy aldık" şeklindeki savunmaları dikkat çekti. Peki partilerin çok önem verdiklerini söyledikleri il genel meclisleri nedir, ne iş yapar? Önemli ya da gerekli bir kurum mudur?

FRANSA ÖRNEK ALINMIŞ
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ülkü Azrak'a göre halk il genel meclislerini tanımıyor bile. Seçimlerde de kerhen oy verip geçiyor. İl özel idaresi içerisinde yer alan il genel meclisinin Fransa'dan örnek alınarak Türk idare sistemine getirildiğini vurgulayan Prof. Azrak şöyle konuşuyor: "İl özel idaresi bugüne kadar kaynakları olmayan çok zayıf bir yönetim birimi olarak geldi. Bu yüzden de bir iş yaptığı görülmedi. Bir takım okul binaları var, bazı otoparkları var. Bir takım malları var. Ama gelir getirici kaynaklara sahip değil. Bu yüzden bir fonksiyonu da yok. Bu yüzden halk da ilgilenmiyor. Tanımıyorlar bile. Yerel seçimlerde kerhen oy veriyor, gidiyor. Şu haliyle yılda iki kez toplanmaktan başka bir şey yapmıyor. Zaten niye yapsın ki? Yapacak iş yok." Dokuzeylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman ise il genel meclislerinin özellikle kırsal alanlar için hala önemli bir kurum olduğunu ifade ediyor. Özellikle il ve ilçe merkezlerindeki vatandaşların il genel meclisi ya da il özel idaresi gibi kurumları bilmemesinin normal karşılanması gerektiğini vurgulayan Prof. Karaman "İlginçtir ki il genel meclisi üyeliğine seçilenler bile ne olduğunu tam olarak bilmiyor" diyor. Prof. Karaman, hazırlanan yeni tasarıda il genel meclislerinin yetkiyle donatılarak bir nevi yerel parlamento hüviyetine kavuşturulmasının düşünüldüğünü de hatırlatıyor.

KIRSAL İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Eski dönem ve şu an il genel meclisinde görev almış kişilerin durumlarına bakışı ise oldukça ilginç. İl genel meclisi üyesi olmanın nasıl sonuçları olduğunu şu sözlerle anlatıyorlar:

* Kamber Durna: (1994-1999 yılları arasında il genel meclis üyeliği yapmış) İl belediyesi il merkezinin sınırları içinde; ilçe ve belde belediyeleri de kendi sınırları içinde hizmet üretirler. Bu hizmetler su, kanalizasyon, bahçe, park, çöp gibi hizmetlerdir. Başta eğitim, sağlık gibi alanlarda belediyelerin yetkileri yok. İşte belediyelerin dışında kalan hizmetlerin üretilmesi kırsal alanda il genel meclislerince yapılır." Durna, yeni yasayla birlikte yılda iki kez toplanan bu kurumların, adeta yerel parlamento haline getirilmesine çalışıldığını belirtiyor ve bu değişikliği olumlu görüyor. Durna, "Böylece il genel meclislerinin vatandaşın hayatında daha önemli hale gelecek" diyor.

* Gökay Güner: (İstanbul İl Genel Meclisi'nin AKP'li yeni üyesi) "Ben belediye sınırları dışında bir yerde yaşıyorum. Bu nedenle oturduğum yer itibariyle il genel meclisi çok önemli. Çoğu vatandaşın belediye meclisi ile il genel meclisini birbirine karıştırması onların sorunu. Ve bu vatandaşların çoğu kentlerde yaşayan seçmenler. Çünkü kırsal alanda yaşayanlar bu kurumun önemini önemini ve gerekliliğini yakından biliyorlar. Çünkü onlara bir tek o kurum hizmet getiriyor.

* İsmail Erdem: (İstanbul İl Genel Meclisi eski Grup Başkanı) İl genel meclisinin yaklaşık 200 trilyonluk bir bütçesi var. İstanbul'daki ilköğretim okullarını, sağlık ocaklarını, il hudutları içindeki köylerin altyapısını bu kurum yapar. Bu açıdan çok önemli. İl hudutları belediyeye dahil olsaydı daha farklı olabilirdi ama şu anda bu kurum ihtiyaçtır ve önemlidir.


NEVZAT ATAL

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kıbrıs'ta 'hayır' zora sokar
 Talat: Cumhurbaşkanı Denktaş'ın yaptığı abes
 Erdoğan'ı Ukrayna vurdu
 Mandela AIDS'le mücadelenin öncüsü
YAVUZ DONAT
Ankara turu
Hafta sonunda Ankara'yı dolaştık.
Önce...
 atv 13.30
"Beyblade"
 Star 13.10
"Dünya Hali"
 Kanal D 13.00
"Gün Arası Haberleri"
 TRT 1 13.30
"Senin İçin "Por Ti""
 TRT 1 14.25
"Çiçek Taksi"
 CNBC-e 14.00
"Piyasa Ekranı"
Başkonsolostan Türk doktora dava
Almanya'nın İzmir başkonsolosu olarak görev yaptığı dönemde by-pass...
Bana vicdan azabı çektirdi
Arkadaşını öldüren genç, itiraflarıyla ürpertti: Yalan söyleyip bana...
Jubile yapıyor
Jubile yapıyor
İstanbul eğlence hayatının duayeni, ünlü işletmeci Tevfik Dölen, iki...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.