kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gölge ve ışığın büyülü oyunu
Gölge ve ışığın büyülü oyunu

Yaşadığımız mekanlarda gölge ve ışık oyunlarını kullanarak huzur dolu atmosferler yaratabiliriz. Duvar apliklerinde, mumluklarda veya yüzen mumlardaki titrek ışıklarda dans eden gizemli gölgeler bizi keyifli bir yolculuğa çıkarır
Gün boyunca çevremizde oluşan çeşitli gölge ve ışık oyunları sürekli bir devinim halindedirler. Öyleyse bizler bu gölge ve ışık oyunlarını kullanarak değişik ve huzur dolu atmosferler yaratabiliriz. Doğada güneş çok sıcak ve yakıcıysa, kendi konforumuz için sakin ve daha serin alanlarda rahatlık arar, ılık meltem rüzgarında gölgelere uzanıp, ferahlamanın hayalini kurarız. Gene soğuk kış günlerinde ateşin verdiği sıcaklıkla içimizi ısıtır ve mutlu oluruz. Evlerde ise açık (sıcak) veya gölgeli (soğuk) alanlar farklı ambiansları belirtirler. Camın kenarında, bir mekanın aydınlık bölümü saat ve mevsim durumlarına göre dingin ya da uyarıcı olabilir.

Oysa ki, aynı mekanın karanlık tarafında, mesela şöminenin yanında, daha yumuşak ve içinizi ısıtan bir ortam hissedilir. Orijinal bir objenin, bir mobilyanın ya da bir paravanın yerini öyle bir değiştirebilirsiniz ki, hem doğal, hem de suni ışık altında çok hoş bir gölge etkisi yaratırsınız. Bitkiler de sessiz gölgeleriyle ve doğal bir hareketlilikle bu oyuna katılırlar. Mekandaki aynalar da vurgulamak istediğimiz ışık gölge oyunlarında çok hoş efektler sağlayabilirler. Aynı zamanda kendi özel gölge oyununuzu da çok basit bir duvar apliği ile gerçekleştirebilirsiniz. Duvar apliklerinde, mumluklarda veya yüzen mumlardaki titrek ışıklardan dans edermişcesine yansıyan gizemli ve büyüleyici gölgeler bizleri alır ve çok uzaklara götürür...

DUVARDAN AYDINLATMA

Son yıllarda mekanlarda duvarlardan akan loş bir ışık süzmesi çok revaçta. Spot aydınlatma, özellikle ışık kaynağının gösterilmemesi istenilen yerlerde kullanılır. Mekanın geometrik özelliklerine, boyutlarına, işlevine ve sürekli bulunan kişi sayısına göre hesaplanarak yerleştirimi yapılır. Son yıllarda üretilen çok çeşitli spotlar alıcılara geniş bir seçim yelpazesi sunmaktadır. Konumuz olan aplikler ve duvar spotları da bir nevi tavandan yapılan spot aydınlatma gibi noktasal ışık veren aydınlatma elemanlarındandır. Bunlar yerine göre farklı amaçlar için kullanılmaktadır.

Duvar aplikleri, bir mekanın duvarında gösterilmek istenen herhangi bir detayın vurgulanmasında kullanılabileceği gibi, duvara monte ya da ray üzerinde hareketi sağlanarak bir resmin, panonun aydınlatılması veya değişik şekilde ışık-renk oyunu yapmak istediğimizde de konulur. Böyle durumlarda apliklerin içine yerleştirilecek ışık kaynaklarının ve objeye uzaklığının doğru belirlenmesi gerekir. Aksi halde, örneğin resim üzerinde istenmeyen bir gölge oluşabilir ya da ışık resme zarar verebilir. Işık-renk oyunu yapılmak istenildiğinde de mekandaki tüm duvar renklerinin önceden belirlenmesi ve apliklerdeki ışık renginin de buna göre seçilmesi gerekir.

Mekanda bulunan diğer aydınlatma elemanlarının yarattığı atmosfere yardımcı bir etki vermesi istendiğinde yine duvar aplikleri kullanılmaktadır. Tavandan yapılan aydınlatmanın duvardan da süzülüyormuş gibi algılanmasına yardımcı olacak bu yöntem çok hoş sonuçlar verebilmektedir. Bunun için ışık renklerinin aynı seçilmesi daha uygun olur. Bir mekanın tavan ve duvar aydınlatma elemanlarının bir bütünlük içinde yerleştirilmesiyle orada bulunan kişileri sarması isteniyorsa, aynı tipte tavan ve duvar aydınlatması yapılır. Burada amaç, mekanda seçilen tarzın tüm dokusal ve görsel detaylarıyla ortaya konulmasını sağlamaktır. Dolayısıyla tavan, duvar ve yer döşemesinde kullanılan malzemelerle, metal, cam, ahşap gibi öğeler, mobilyalar, kumaşlar, objeler bir bütünlük yaratarak o tarzın özellikleri vurgulanır. Duvar aplikleri de bu durumda tamamlayıcı bir unsur olarak işlevselleşirler.

Mekanın aydınlatılmasında duvar aplikleri kimi zaman tek ışık kaynağı da olabilmekte. Endirekt aydınlatma adı verilen bu tarz genellikle rahat vakit geçirilmek istenilen evlerin salonlarında veya bar, gece kulübü gibi yerlerde loş mekanların oluşturulması amacıyla tercih edilir. Duvar aplikleri arasında sayabileceğimiz duvar spotları, yine duvarda belirtilmek istenen panonun, yazının veya nişlerin aydınlatılmasında kullanılır. Bunların açılı olanları yüzeyleri daha geniş yalarken, renkli çerçeveli olanları da mekanlarda dikkat çekici, hoş ve noktasal parıltılar elde etmemizi sağlar. Aynı zamanda bu noktasal parıltılar balisaj adı verilen güzel bir ışık süzmesidir. Hem iç, hem de dış mekanlarda yönlendirici bir aydınlatma olarak da kullanılan balisaj, benim de projelerimde çok sık seçtiğim bir sistemdir.

Öneri adresler:
Bugün eskicileri dolaşıp, hiç aklınıza olmayan bir apliği alıp eve dönmeye ne dersiniz? Ayrıca lamba için Kadıköy Antikacılar Sokağı'ndaki Selahattin Bey'in butiğine bir gidin derim. Modern aplikler için projelerim sırasında mutlaka uğradığım adres Bağdat Caddesi'ndeki Altın Lamba ve Bankacılar Yokuşu.

Meltem Etcheberry

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Mahalleden sosyeteye girdi
 Sevgilinizi dört dakikada bulun
 Yıldızları parlatan Türk markası
 Makamını bul hastalığını yen
 35 yaşın keyfini sürüyor
 Çare "pencere, tencere" programlarında değil
 Erkeklerin penis takıntısı
 Jet sosyete Türk malı giyiyor
 İktidarsızlıktan kurtulabilirsiniz
 Ateş çevirerek rahatlıyorlar
 Çocuklu mutlu hayat
 Paris'te genç bir yönetmen
 Kadın ile erkek arkadaş olur mu?
 Kadıköy hala bir korsan cumhuriyeti
 Türkiye'de yargılandı Avrupa'da kahraman
 Sabıka kaydından sonra aile yapısı da önemli
 Beckham'la frikik çalışmak imkansız değil
 Aynı anda üç işi birden yapıyor
 Zamane değil indigo çocuklar
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Habere giderken iç çamaşırını değiştirmek gerekli...
KENAN ONUK
Büyük konser salonlarına ihtiyacımız var
Elimde Nisan...
Evlere bahar geldi
Evlere bahar geldi
İlkbahar gelince insanın içi kıpır kıpır eder ya, işte şimdi bu yeni...
Araplar meyveli Türkler klasik seviyor
Araplar meyveli Türkler klasik seviyor
Bir prezervatif markasının yaptırdığı araştırmaya göre Türk erkeği...
Beter yönetmenin maceraları
Önümüzdeki aylarda gösterime girecek olan "Büyük Balık", Oscar...
Ustinov da göçtü
Perdenin en eksantrik, yetenekli ve verimli sanatçılarından biri daha...
Alışverişi unutturan yemekler
Akmerkez'in üst katındaki "food court"ta, ayrı bir kapıdan girilen Mac Renzi,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.