kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Oy satarım, oyun satarım

Lise kompozisyon ödevi düzeyinde beyanların havada uçuşacağı, yurttaşlık bilgisi sayfalarından fırlamış beylik ahkamların 'mütefekkir buluşları' işlemi göreceği günlerden birindeyiz. 'Demokrasiyi yüceltme ayini' yapmanın tam vaktidir! Yüksek demokrat gururumuzu okşamak için içeriden ve dışarıdan yeterince süzme yargı hazır zaten: Bir kere, yerel seçimi, birkaç önemsiz (!) cinayet dışında 'huzur içinde' geçirmenin kıvancı yaşıyoruz.

Ayrıca, çevremizde seçim namı altında her türlü dalavere döndürülürken bizde sandığa hile karıştırılmadığı da -kağıt üzerinde- kesindir! Seçime katılım oranı da bayağı yüksek olduğuna göre halkımızın demokratik bilincinin gelişmeye devam ettiği muhakkak! (Bu da demektir ki, Kadri
Çöpdemir'in arayıp da bulamadığı veya nadiren rastladığı 'bilinçli seçmen' aslında zannettiğimizden fazlasıyla mevcuttur.) Yüksek demokrat gururumuzu okşayan harici gelişmeler de eksik değil.. Mesela Polonya'dan, 'halk oyu' dediğimiz nihai (!) iradenin kutsallığına ilişkin yumruk gibi bir haber geliyor: 2001 seçimlerinde yüzde 42 oy alan Polonya başbakanı Lezsek Miller Irak Savaşı'na verdiği destek yüzünden düşüşte.. Kamuoyu yoklamalarına göre halk desteğini yitiren ve yüzde 11'lere kadar gerileyen Miller'in yıldızı sönüyor. Son olarak Miller'in liderliğindeki Demokratik Sol İttifak'tan 30 milletvekili, yeni bir parti kurmak üzere istifalarını verdi.. Bu ne demek? -Efendim Irak'a saldırmak için ABD-İsrail şahinliğinin emrine giren ülkelerde yaprak dökümü sürecek gibi görünüyor!... İşte, İspanya'da Aznar'ın seçim hezimetinden sonra Polonya'da da Miller daha sandığa gitmeden yerlerde sürünmeye başlamış... Gel de bunca dahili ve harici müjdeyi küçümse!... Gel de 'demokrasiyi yüceltme ayini'ne katılma!... Sen misin halkların istemediği savaşı çıkaran! Halk da gelir seni indirir!... Demokrasinin zaferi budur!.. Yaşasın halk iradesi!..

***

'Uygar dünya' olarak topluca ortaokul yurttaşlık bilgisi dersindeyiz
'Demokrasiyi yüceltme ayini' böyle bir şey. Güya nihai irade saydığımız halkoyu, aslında bizim 23 Nisan Bayramımızda çocuklarımızı başbakanlık koltuğuna oturtuşumuz gibi bir 'temsil'den ibaret! Sadece demokrasisi hala emekleme düzeyinde olan Türkiye için değil, bütün dünya için henüz iş 'temsilin temsili'nden ibaret!

Temsilin temsili; zira malum, demokrasi zaten halkın temsili olarak kendi kendisini yönetmesi değil mi?. Biz, bütün dünyada bu temsili yönetişin küresel piyesini oynuyoruz, o kadar! Bizimkinde, oyunu para ile satmak kadar aşağılık bir kirlilik var da, Batı'nın gelişmiş demokrasisinde -'kitle imha silahı'na karşılık- 'kitle kandırma silahı'yla taciz, hatta doğrudan tecavüz yok mu? Orada veya burada, halkın sürü olarak güdülmesi gerçeği değişmiyor.

Bizde kullandığı oyu kutsal saymayan, akrabalık, yandaşlık gibi basit bağlantılar uğruna harcanacak kadar basite alan, hatta üç-beş kuruşa satılacak kadar aşağı gören seçmenler ve öyle olmayıp da onlarla aynı ortamı paylaşanlar, tabii ki nereye gittiklerini bilemeden güdülmeye müstahaktırlar! Orada da ahali örgütlü biçimde 'yükseltilen değer'in peşinden kuzu kuzu gider! Özeti şu ki, demokrasilerde oy ticareti henüz aşılmış değildir. Bizdeki fazlalık, perakende oy satışıdır! Batı'da, sözgelimi Amerika'da devasa bütçeli profesyonel kampanyalarla oylar perakende değil toptan satın alınabilir; ayrıca derin servis- medya işbirliği ile bir kısmı da -parasız- gasp edilir! Yeni orta çağın demokrasisi, halka 'bazı şeyleri istediği ve bazı şeyleri istemediği' saplantısını yükleme sanatıdır.
Kanıtların kanıtı da Irak savaşı! Ustaca düzenlenmiş bir kampanya sonucu Batı kamuoyu 'kitle imha silahı' yalanı ile iğfal edilmiştir. İspanya ve Polonya'da bu aldatmaya tepki gibi görülen ve güya demokrasinin zaferi zannedilen gelişmeler ise, 'kitle imha silahı' yalanından farklı sonuçlar doğurmayacaktır.

Bu tür 'sağılmış halk tepkileri' sayesinde Batı toplumları bir kere daha 'demokrasiyi yüceltme ayinleri' ile uyuşturulacak, yarın bir başka saldırı için ikna olmayı sağlamak üzere 'sürü bilinci' korunacaktır.

Yeter ki savaşın büyük tüccarları ve büyük üstatları yeni bir sara nöbetine yakalansınlar! Halk seçtiğini veya onayladığını zannededursun dünyanın lanetlik tarihini büyük tüccarlar ve büyük üstatlar yazar!
Lakin elbet bir yazdıran var, bir de bozan oğlu!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bizim köyün valisi   / 26-03-2004
 Ya haber kaç para?   / 25-03-2004
 AB yolunda 'kondu' rüzgârı   / 23-03-2004
 Bozgundan Fatih çıkmak   / 22-03-2004
 Hangi yıldız parlıyor   / 19-03-2004
 Derin yumuşatma süreci   / 18-03-2004
 Fişleme ile asker şişleme   / 16-03-2004
 Terör ve resmi fail-i meçhuller   / 15-03-2004
 Derin millet manifestosu   / 12-03-2004
 Kahramanlığı güncellemek   / 11-03-2004
ERDAL ŞAFAK
Muhalefet aranıyor
Seçim sonuçları Başbakan Erdoğan'ın...
AHMET HAKAN COŞKUN
En normal seçim
Eskiden şu seçim işi amma da...
MEHMET BARLAS
Erdoğan'ın "Ergenlik Dönemi" bitti... Artık "Olgunluk Çağı"...
ÖMER LÜTFİ METE
Oy satarım, oyun satarım
Lise kompozisyon ödevi...
REFİK DURBAŞ
Mektup var İlhami Bekir'den
Geçen yüzyılın başında...
SAVAŞ AY
Güzeller içinde ben seni seçtim!
Memleketten seçim...
Van Hooijdonk'u bana bırakın
Van Hooijdonk'u bana bırakın
F.Bahçe'nin şansı futbolunun önünde gidiyor. İnönü'deki derbiyi iple...
Kabus bitti
Kabus bitti
"G.Antep galibiyeti ile yaşadığımız kâbustan uyandık. Böyle...
'Özal gibi yapmam'
'Özal gibi yapmam'
AKP’nin oylarını 2002 seçimlerine göre 10 puan artırarak 58 ilde...
CHP kaleleri düştü Baykal'dan ses yok
CHP kaleleri düştü Baykal'dan ses yok
CHP, tek başına girdiği seçimde tüm kalelerini kaybetti. DEHAP'lı sol...
AKP kaleleri zorlanmadan aldı
AKP kaleleri zorlanmadan aldı
Oyunu yüzde 10 artıran AKP, Türkiye genelinde büyük bir başarıya imza...
İstanbul'un yeni başkanı Başbakan'ın 'Kadir Ağabey'i
İstanbul'un yeni başkanı Başbakan'ın 'Kadir Ağabey'i
Beyoğlu’nu son yıllarda öne çıkan semtler arasına sokan Kadir Topbaş,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.