kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Özal gibi yapmam'
'Özal gibi yapmam'
AKP'de saat 21.30'dan itibaren kutlama başladı
Demokrasiyle bütünleştik
Gazetecilerin Gül'e şakası

'Özal gibi yapmam'

AKP’nin oylarını 2002 seçimlerine göre 10 puan artırarak 58 ilde birinci olması Başbakan Erdoğan’ı memnun etti. Erdoğan, Özal gibi erken seçime gitmeyi düşünmediğini söyledi.

3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri ile tek başına iktidara gelen AK Parti, 28 Mart 2004 Yerel Seçimleri ile "Türkiye Partisi"ne dönüştüğünü gösterdi. 2002 seçimlerine göre oylarını 10 puan arttıran AKP, 11'i büyükşehir olmak üzere 58 ilde birinci, 15 ilde ise ikinci parti olarak her bölgeye damgasını vurdu. Özellik girilmez kale olan Güneydoğu'da büyük çıkış yaparak CHP'nin kalesi Gaziantep'i aldı.
Seçim sonuçlarıyla ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan, "AK parti bir merkez partisidir. Merkezin inşası süreci 3 Kasım'da başlamıştı ve devam etmekte" dedi. Erdoğan, meydanlarda AB'yi ve Kıbrıs'ı anlatmadığını, sadece hizmetlerini yansıttığını söylemesine rağmen, seçim sonuçları AKP'nin Kıbrıs'taki çözüm atağı ve AB'den müzakere tarihi alma çabalarının seçmenden vize aldığını ortaya koydu.
Erdoğan, "Bu seçim, Kıbrıs'la ilgili sürece yönelik olarak gerek içte gerek dışta bizi güçlendiren bir oylama olmuştur. Dışarıdan bakan, (17 aylık süreçte halkının şu kadar oyunu alan bir hükümet var) diye bakacak. Müzakerelerde bu gücü arkamızda hissederek adımları atacağız. Ülkemize ve millete zarar getirecek, herhangi bir oyuna asla müsade etmeyiz" dedi. Başbakan, "Özal, yerel seçimlerden sonra erken genel seçimi gündeme getirmişti. Bu sonuçlar erken seçime dayanak oluşturur mu?" sorusuna "Bizde öyle sürprizler olmaz. Her seçim masraf demektir.
Türkiye düzenli, istikrarlı bir yapıya kavuşmalıdır. O dönemde alınan kararın bedeli ağır olmuştur. İstikrar getirmemiştir. Bedelini ödediler. Biz ödemek istemiyoruz" yanıtını verdi.

BAŞIMIZ DÖNMEYECEK
"Sayısal başarı asla başımızı döndürmeyecek" diyen Erdoğan, "Bugüne kadar oranla ilgili bir ifadem olmadı. 3 Kasım'daki yüzde 34.4'ün üstüne ne koyacağız? Hep buna çalıştık. 17 aylık performansımızı halkımız iyi gördü onayladı. Tabii çıta yükseldi" mesajı verdi. Erdoğan, muhalefetin oy oranlarının düşmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Siyasi etik açısından aldıkları oyu değerlendirmeyi doğru bulmuyorum" dedi. "Seçimler demokrasinin bayramlarıdır. Demokrasi bayramınız kutlu olsun" sözleriyle sandığın ilk değerlendirmesini yapan Erdoğan, şunları söyledi: "Türkiye, bir kez daha güvene, istikrara, adalete ve kalkınmaya oy vermiştir.
Milletimiz, 3 Kasım'da ortaya koyduğu iradenin arkasında olduğunu daha güçlü bir şekilde gösterdi. Halk, Türkiye'ye zaman kaybettiren eski günlere ve kısır siyasetlere geri dönmek istemiyor. Milletimiz bir kere daha istikrara oy verdi. Bu başarı sorumluluğumuzu arttıracaktır." Erdoğan, atv ve TRT'de katıldığı canlı yayınlarda hem seçim sonuçlarını yorumladı hem de partisine yönelik özeleştiride bulundu.
Özellikle AKP'nin kadın adaylarının yeterli olmaması konusunda üzüntülü olduğunu belirten Erdoğan, partide kadın adayların önünü kesme mekanizması işlemesinden yakındı ve "Bir dahaki seçimlerde kadın adayları destekleyeceğiz" dedi.

MUHALEFET TEKNİĞİ
Erdoğan, televizyonlardan yağan randevu talepleri üzerine genel merkezde ikinci kez basın toplantısı düzenlemek zorunda kaldı. "Muhalefetin güçlenmesi işinize gelmez miydi?" sorusuna cevap veren Erdoğan, "Muhalefetin sayısal olduğuna inanmıyorum.
Niteliğine bakıyorum. Önemli olan muhalefet tekniğidir" dedi. Erdoğan, AKP'nin ilk kurulduğunda 53 milletvekili bulunduğunu ancak yeri geldiğinde iktidarla birlikte hareket ederek başarılı bir muhalefet sergilediğini söyledi. Erdoğan, CHP'nin ise sadece AB konusunda bu tavrı sergilediğini ifade etti. Erdoğan, ekonomik istikrar programından taviz vermeyeceklerinin altını çizdi ve "Önümüzde ciddi sorunlar var.
Bunları; istikrar programına tam uyarsak, mali disiplini tam manasıyla sağlarsak çözebileceğiz" dedi. "Popülizme kayarsak kaybeden biz oluruz. Buna müsaade etmeyeceğiz" mesajı veren Erdoğan, belediyelerde kaynak israflarının önüne geçileceğini kaydetti. Erdoğan, "Vergiydi, SSK primleriydi... Bunlar üzerinde bir çalışma yapıp, bir tahkime gitmemiz söz konusu olabilir. Çünkü öyle belediyeler var ki, bunu zaten ödeyecek güçleri yok. Üste para vermek suretiyle bu belediyeler ayakta duruyor" dedi. Erdoğan, uçuk projeler döneminin kapanacağını, belediyelere hazine garantisi verirken, "Bu iş, sizi aşıyor. Hangi parayla yapacaksınız" diye soracaklarını sözlerine ekledi.

PARTİLİLERLE SEVİNCİ PAYLAŞTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Merkez önünde toplanan vatandaşların arasına girerek, sevinçlerine ortak oldu. Seçİm sonuçlarının açıklanmasından sonra AKP Genel Merkez Binası önüne gelen kadın, erkek, çocuklardan oluşan kalabalık bir grup bayraklarla sevinç gösterisi yaptı. AKP Genel Merkezi'nde basının çalışması için de basın bürosu oluşturulup dev ekranlar kuruldu. . Dev ekran vatandaşların izleyebilmesi için dışarıya da kuruldu.


Bülent AYDEMİR- Hülya KARBAĞLI /ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP kaleleri düştü Baykal'dan ses yok
 CHP'nin yüzünü güldüren adam
 Gagkoşlar Ağar'ı yine bağrına bastı
 İlinden çıkan lider
 Ne Dediler?
 ANAP tabela partisi oldu
 Genel seçimlerin flaş ismi Genç Parti çöktü
 DSP yüzde 2'de kaldı 2 belediye başkanlığı aldı
YAVUZ DONAT
Sandıktan vazife çıkarmak
Bir seçim daha geçti... Seçmen...
 atv 11.00
"Blendax'la..."
 atv 13.00
"Gün Ortası"
 Star 11.00
"Seçim Haber"
 Kanal D 12.40
"Sevimli Kahramanlar"
 TRT 1 11.30
"Türk Sineması"
 TGRT 12.00
"TGRT Öğle Haberi"
Sandığa kan bulaştı
Ülkenin dört bir yanında seçim sandığına kan bulaştıran olaylarda...
OYumuzu kullandık
Olası sonuçları aylar öncesinden tartışılmaya başlanan 2004 Yerel...
Bir araba daha aldı
Bir araba daha aldı
Cem Yılmaz araba tutkusundan vazgeçemiyor! Bu sefer de...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.