kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk kadını kalp hastalığına bağlı ölümde birinci
Kalp krizi ön belirti verir mi?

Türk kadını kalp hastalığına bağlı ölümde birinci

Türkler'in genetik açıdan kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığı endişe veriyor. Öyle ki; Türk kadını şimdiden, kalp hastalıklarının yol açtığı ölümlerde Avrupa'da birinci sırada

Türkiye'de kalp damar hastalıkları çoğaldı mı?
Yurtdışına baktığımızda kalp ve damar hastalıkları, değişen yaşam tarzı ve sanayi devrimi ile beraber, 1700'lerden sonra başlayan bir süreçte, 1900'lerin ortalarında çok ileri boyutta görülen bir hastalık haline geldi. 1950'li yıllarda ilaçlar, hastane ekipmanı, yoğun bakım teknolojisi, 1970'li yıllarda anjiyografi, pıhtı çözücü ilaçlar ve 1990'dan sonra ise bu konuda yapılan araştırmalarla kalp ve damar hastalıklarından ölüm ciddi ölçüde azaltıldı.

Dünyada 1970 yılından bu yana, Türkiye dışında diğer ülkelerde sigara içme oranı düşürüldü. Tansiyon kontrolünde başarı sağlandı. Kolesterol ilaçları sayesinde kolesterol tedavisinde başarılı sonuçlar elde edildi. Ancak Türkiye'de sigara kullanımı yurtdışına kıyasla her geçen yıl artıyor. Beş milyon erkek ve altı milyon kadında tansiyon hastalığı olduğu düşünülüyor.

Tansiyonun bir birim yükselmesi, bütün diğer etkilerden bağımsız olarak, kalp damar hastalığı riskini yüzde 22 artırıyor. Kolesterolü normalden yüksek olan sekiz milyon Türk olduğu düşünülüyor. 2.5 milyon erkek ile 5.3 milyon kadının, bilimsel anlamda şişman olduğu da veriler arasında. Şeker hastalığı oranı erkeklerde yüzde 4.5, kadınlarda yüzde 3 olarak düşünülüyor. Yılda 55 bin kadın ve 85 bin erkek kalp krizinden hayatını kaybediyor. Bu araştırmaları değerlendirdiğimizde, Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarında bir azalma olmadığını tahmin ediyoruz.

Türkler genetik olarak potansiyel kalp hastası mı?
Türk toplumu olarak, genetik yapı ve beslenme alışkanlığı açısından kolesterol profilinde dezavantajlıyız. İyi kolesterolü düşük bir ülkeyiz.

Avrupalı kadın mı, yoksa Türk kadını mı daha çok etkileniyor?
Yapılan araştırmalara göre; Batılı ülkelerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde kadınlar açısından Türkiye birinci sırada yer alıyor. Kalp, Batı uygarlığı hastalığıdır. Kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranında Türk kadını Batı uygarlığını yakalayıp geçti. Bu anlamda Türk kadını Batı'nın en üst düzeyinde.

Kadınlarda kalp krizine en çok hangi yaşlarda rastlanıyor?
Kadınlarda menopoz öncesi kalp krizine çok nadir rastlanıyor. Menopoza giren kadınlar ise, kalp krizinde üst risk grubuna geçer. Bu nedenle 50 yaş ve üzeri, kadınlar için riskin başladığı dönemdir. Nedeni bilinmiyor. Önceki yıllarda menopoz sonrası yaşanan kalp krizinin nedeni hormonlar olarak görülürdü. Bu nedenle menopoz sonrası kadınlara tedavi amacıyla hormon verilirdi. Ancak artık bunun faydalı olmadığını, aksine zararlı olduğunu biliyoruz.

Daha çok kadınlar mı, yoksa erkekler mi kalp krizi geçiriyor?
"Erkekler daha çok kalp krizine yakalanıyor" diye bir şey yok. Fakat kadınlarda hormon farklılığı nedeniyle bir korunma var. Bu nedenle menopoz zamanına kadar kadınlarda kalp ve damar hastalıkları çok nadir gelişiyor. Dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarına kadınlarda daha az rastlanıyor gibi bir görüntü var. Ancak menopozdan sonra kadınlar erkekleri geçiyor. Kadınların damar yapıları erkeklere göre daha farklı. Bu nedenle anjiyoplasti ve bypass ameliyatında kadın ve erkeklerin sonuçları farklılıklar gösteriyor. Burada damar kalitesinin rolü olduğunu düşünüyorum.

Hangi meslek grupları kalp krizi riski taşır?
Bir araştırmaya göre; stres kişinin kalp krizi riskini artırıyor. Dış etkenlerle kontrolü dışında işi olanlar stresli insanlardır. Bu anlamda telefon operatörleri, gazeteciler ve itfaiye memurlarının kalp krizi geçirme riski daha fazladır.

Kalp krizi geçiren kişide depresif duygular nelerdir?
Kalp ile ilgili problem yaşamış bir kişinin psikolojisinin değişmemesine imkân yok. Kalp krizi geçirdikten sonra darmadağın oluyorlar. Bu ruh halindeki insanlarda depresyona rastlanabilir. Kişinin uykusu bozulur, iştahı kaybolur, hayatla ilişkisi bozulur, yakınındaki insanlara sürekli sıkıntılarından bahseder. Bu tür davranışlar depresyonda olma şüphesini doğurur. Kişinin hem fiziksel hem de ruh sağlığı açısından, bir psikiyatristle görüşerek bu sorunu çözmesi gerekir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Türk Kadını Kalp Hastalığına Bağlı Ölümde Birinci
 Sünnet Aıds Riskini Azaltıyor
 Böbrek Hastalığı Anne Karnında Teşhis Ediliyor..
 Şarap Cildi Güzelleştiriyor
 Kalbin Reçetesi Ceviz
 Göğüsteki Ağrı İlk Sinyal
 Bol Su İçip, Sık Tuvalete Gidin
 Bol Limonata Böbrek Taşının İlacı
 Sigarayı Bırak, İçki İçme, Kilo Ver Ve Tuzu Hayatından Çıkar
 Ani Kalp Durması Sporcuyu Vuruyor
 Aklımdaki Sorular
 Böbrek Hastası, Diyetine Uyarsa Mutlu Yaşayabilir
 Nakilden Sonra Anne Oldu
 Bir Böbreğini Kızına Verdi
Elinde silahla sanki tiyatro oyunu oynadı
Ayşegül Porsuk isimli kadının 52 yerinden bıçaklanmasını seyreden...
Nezarette intihar
Artvin'in Hopa ilçesinde hakkındaki 'taciz' iddiaları konusunda ifade...
İki kardeş sokak ortasında can aldı
Kızkardeşlerini kaçıran gençleri bir parkta kıstıran Barış ve Savaş,...
Cansu,Tan'a aşık
Cansu,Tan'a aşık
Okan Bayülgen'in Deniz Seki ile ilişkisini açıklamasından sonra eski...
Sosyetikler yardım için buluştu
Sosyetikler yardım için buluştu
İstanbul'un elitleri için 'çocuk' denince akan sular duruyor. Bu kez...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.