kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aklımdaki Sorular

Değerli okurlar, zaman zaman kendime sorduğum sorular oluyor içimden! Ama çoğunlukla bunların cevabını bilmiyorum; böylece biriktikçe birikiyor sorular cevapsız... Bunların başında "hastalık nedir?" sorusu geliyor. Klasik kitaplarda bunun cevabı olarak değişik tanımlar yer alır. En başta geleni "ruhen ve bedenen organların normal çalışma düzenlerinin bozulması hali" diye yapılanıdır. Çoğu hastalık bu tanım ile kolayca anlatılabilir. Bazı durumlarda ise, işin içine sosyal ve kültürel faktörler de girdiği için, olay çetrefil hale gelir. Örneğin yaşlılık ve yaşlılığın getirdiği eksiklikler, bazı toplumlarda vakar ile karşılanıp, bu dönem insan yaşamında aklın ve bilgeliğin zirvesi kabul edilirken, sanayileşmiş batı toplumlarının çoğunda, yaşlılık tedavi edilmesi gereken bir hastalık dönemi olarak algılanır ve ilaç alarak bu hastalıktan kurtulup, gençliğin tekrar yakalanacağına inanılır. Bunu en iyi olarak, kelime anlamı 'yaşlanmamak' olan 'anti aging' akımları vurgular. Bu kültürlerde bir taraftan doymazcasına tüketirken, diğer taraftan ölümsüz yaşamı yakalama çabası vardır. Yaşama bu perspektiften bakınca, duyulan hazzı azaltan her şey hastalık olarak kabul edilmektedir. Ben ise, yaşlılığın hastalık olup olmadığını bilmiyorum.

MENOPOZ KARMAŞASI
Buna bağlı ikinci soru gelir aklıma cevapsız; "müdahale edilebilen her duruma müdahale edilmeli midir?" Örneğin "menopoz" insan yaşamında çocukluk ya da ergenlik çağı kadar geçirilmesi gereken doğal bir süreçtir. Yaşlanan insan vücudunun, o haliyle bir gebeliği kaldıramayacağı gerçeği ile, menopoz fizyolojik olarak meydana gelir. Tüm sistem doğanın bir kuralı olarak eşzamanlı yaşlanır. Bu aşamada dışardan hormon desteği ile bu sürece müdahale etmeli mi, bilmiyorum... Bir başka örnek de "osteoporoz" olarak bilinen, kemik erimesidir. Osteoporoz, menopozla birlikte görülen bir yaşlanma değişikliğidir. Bu dönemde kadınlık hormonlarının azalmasına bağlı olarak, kemiklerdeki kalsiyum oranı düşer. Yaşlılıkla beraber kas kuvveti azalan beden, hafifleyen kemikleri daha rahat taşımaya başlar. Dengeli beslenilmiş, menopoz öncesi yeterli kalsiyum alınmış, düzenli spor yapılmış ise, kemiklerdeki bu erime sınırlı kalır. Patolojik boyutlara varmadıkça, her osteoporoz tedavi edilmeli midir, bilmiyorum.

SİGARA NİÇİN ÜRETİLİYOR?
Stres ve depresyon dilimizde yer etmiş sağlık terimleri. Modern ilaç teknolojisi bu rahatsızlıklar konusunda o kadar ilerledi ve buna paralel olarak yaşamımızın içine o kadar sokuldu ki, nerede ise her insan yaşamında en az bir kez bu tanıları alır oldu. Artık mutluluğun formülü bu ilaçlardan geçiyor. Ben ise "her iç sıkıntısı ve her yaramaz çocuk tedavi edilmeli midir" sorusunun cevabını bilmiyorum. Sigarayı hiç anlayamıyorum. İçene, yanında durana, erkekse spermlere, kadın ise karnındaki bebeğe verdiği zararlar kitapları dolduran bir şeyin, sırf zevk ya da alışkanlık diye hâlâ kullanılabilmesi beni çok şaşırtıyor. Sigaranın zararlarına, kendi ülkesinde açık havada bile sigara içmeyi yasaklayabilecek kadar duyarlı olan bir büyük ülkenin, nasıl oluyor da hâlâ dünyanın en büyük sigara üreticisi olduğu ve bizim devletimizin hâlâ nasıl kendi eliyle sigara ürettiği sorularının cevabını ise hiç bilmiyorum.

SALGINLAR YOK EDİLMELİ
Bir diğer konu ise, hijyen... Hijyen sağlıklı bir ortamın oluşturulup korunması anlamına gelir, bildiğiniz gibi. Hepimiz salgın hastalıklar yaratan mikropların yok edilmesi gerektiğine katılırız. Kolera, çiçek hastalığı, sıtma yer yüzünden silinmelidir. Bu hastalıklardan bazılarını taşıdığı için sivri sinekler de ortadan kaldırılmalıdır. Belki, bal arıları kolonilerini yok ediyor diye eşek arıları da sistemden uzaklaştırılmalıdır. Veba gibi hastalıkları taşıyan fareler de... Peki ya akrep, yılan, çakal, kurt, ayı ve bizi sevmeyen diğer insanlar? Sonuçta hepimiz kapalı bir dünyada birlikte yaşıyoruz ve biz insanlar sağlıklı yaşayacağız diye diğerlerini ne kadar itekleyebiliriz; bu sorunun da cevabını bilmiyorum. Yoksa tüm bunların cevabını biliyor muyum? Sağlıkla kalın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Böbrek Hastalığı Anne Karnında Teşhis Ediliyor..
 Şarap Cildi Güzelleştiriyor
 Kalbin Reçetesi Ceviz
 Göğüsteki Ağrı İlk Sinyal
 Bol Su İçip, Sık Tuvalete Gidin
 Bol Limonata Böbrek Taşının İlacı
 Sigarayı Bırak, İçki İçme, Kilo Ver Ve Tuzu Hayatından Çıkar
 Ani Kalp Durması Sporcuyu Vuruyor
 Aklımdaki Sorular
 Böbrek Hastası, Diyetine Uyarsa Mutlu Yaşayabilir
 Nakilden Sonra Anne Oldu
 Bir Böbreğini Kızına Verdi
 Sosyete Zayıflamaya Çalışıyor
 Kalp Krizinde İlk Bir Saat Altın Değerinde
'Eşinizi ezmeyin' diyen imamı cemaati terk etti
Erzurum'da, "Her şeyi kadınlardan beklemeyin. Suyu bile onlara...
Takla atan BMW üzerine düştü
Kaldırıma çarpıp havalanan bir otomobil, iş çıkışı otobüs durağına...
Hayatını kararttılar
Hüseyin Aşçı 17 yıllık belediye işçisi. Kimliğini taklit eden...
Düğün 2 Temmuz'da
Düğün 2 Temmuz'da
Tansa-Can Ekşioğlu çiftinin anneleri Ender Mermerci ile Süren...
Öğrenci Ozan!
Öğrenci Ozan!
Evlenip, hatta anne-baba olduktan sonra üniversiteye gitmek sosyetede...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.