kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aldatılma, terk edilme, kıskançlık
Ayrılık acısı bende kaza etkisi yarattı
Aldatılma, terk edilme, kıskançlık
Ayşenur Yazıcı: 44'ümde bu acıyı yaşadım
Uzun ömürlü bir ilişki için

Aldatılma, terk edilme, kıskançlık

Aldatılma, terk edilme ve kıskançlık... Bu üçü ilişkiyi ayrılıkla tanıştıran bermuda şeytan üçgeni gibi... İlk duyduğumuzda olumsuz duygular yaratsa da uzmanlara bu üç kelimenin açıklaması, gerekçeleri ve çözüm yollarını sorduk.

İnsandaki sevilme, beğenilme ve taktir edilme ihtiyacı, aşkta kendini buluyor. Aşk, en genel hatlarıyla, vücudun istediği, hormonlardan gelen doğal bir ihtiyaç olarak tanımlanıyor. Uzman Psikolog Alanur Özalp, "Aşık olmak, Ferhat'ın dağları delmesi gibi, beklenenin bin katı kadar performans yükselmesine neden olabiliyor. Aşk güçlendiriyor, göze aldırıyor" diyor. Peki bunca şey yaptıran aşk, nasıl oluyor da kıskançlık, aldatma ve terk etmeyi de beraberinde getiriyor? Uzmanlar, kıskançlığın her insanda bulunan doğal bir duygu olduğu görüşünde birleşiyor. Ancak, kıskançlık yaşam kalitenizi bozan bir düzeye ulaşırsa dikkatli olmak gerekiyor.

SONRADAN ÖĞRENİLİYOR
Bir süre önce İstanbul'da yapılan 'Davranış ve Bilişsel Terapiler Kongresi'nde bir bildiri sunan Harward Tıp Fakültesi'nden Prof. Frank Pattilio, kıskançlığın doğuştan gelen değil, sonradan öğrenilen bir duygu olduğunu söylüyor: "Temelinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygusu yatar. Kendini dışlanmış hissetme ise kıskançlığı tetikler. Kimileri kıskançlığı aptalca bir duygu olarak nitelese de bu bir davranış bozukluğudur ve hastalığa neden olabilir. İleri boyutlardaki kıskançlık, depresyonu ortaya çıkarır. Bunun da mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kıskanç olan kişi çok stresli bir yaşam sürmektedir."

BASİT OLANLAR SORUN DEĞİL
Araştırmalara göre evliliklerin yüzde 50'sinde farklı şekillerde kıskançlık görülüyor. Bunların da yüzde 10'unda aşırı kıskançlık nedeniyle şiddete başvuruluyor. Uzmanlar, aşkın özgür olmaya ihtiyacı olan bir duygu olduğunun altını çiziyor. Şiddetli kıskançlıklar ise bu özgürlüğe ket vuruyor, ilişkinin kalitesi bozuluyor ve kıskançlığa maruz kalan taraf, ilişkiden uzaklaşıyor. Kişinin basit kıskançlıklarla baş edebileceğini söyleyen Psikolog Alanur Özalp, "Danışanlarımıza kıskançlık anındaki düşüncelerini incelemesini söylüyoruz. Basit olanlar çözülebiliyor ama şiddetliyse tamamen ortadan kaldıramayabiliyoruz. Sadece onunla baş etmeyi öğrenmek konusunda belli stratejiler veriyoruz" diye konuşuyor.

HAYIR DİYEMEDİĞİ İÇİN ALDATIYOR
Özalp, aşkı zedeleyen bir diğer olguya, aldatmaya da değinerek, "Aldatmanın içinde hayır diyememe durumu söz konusu. Kişi, iki tarafa da hayır diyemediği için, ne var olan ilişkisini bitirebiliyor ne de yeni ilişkiye sırtını dönebiliyor" diyor. Özalp, Aşk acısını her zaman terk edilen ya da aldatılan tarafın çekmesini ise şu sözlerle açıklıyor: "Terk eden ya da aldatan taraf istediğini yapmış oluyor. Vicdan azabı, haksızlık yaptığını düşünme nedeniyle suçluluk duygusu oluşsa da 'Oh, sonunda kararımı uyguladım ve rahatladım' duygusuyla daha rahat oluyor."

KADINLAR BİTİREMİYOR
Ayrılıklardan sonra özellikle kadınların, bitmemesi için daha çok çaba gösterdiğini ifade eden Özalp, "Toplumsal baskılar, öğretiler, kadının var olan ilişkiden kopamamasında çok etkili oluyor" diyor. Özalp, diğer pek çok soruna nazaran, ayrılık acısının kişiyi psikoloğa getirecek kadar güçlü bir etki yarattığını da belirterek, şunları söylüyor: "Ayrılık, ölümden daha şiddetli bir acı yaratıyor. Kalbi bile fiziksel olarak etkiliyor. Çünkü yaradılıştaki beğeni isteği, onanma ihtiyacı ve biricik olma durumu sona eriyor birden bire. İstenmemek, tercih edilmemek, reddedilmiş olmak dayanılmaz acılara yol açıyor."

ÖZLEM YURTÇU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Mankenlerin evliliği uzun sürmüyor
 Karlı bir kış günüydü...
 Dudu'su satıldı
 Bir ayağı Miami'de
 120 erkek arasındaki ilk ve tek kadın şoför
 Şentürk icraya verildi
 Sahne öncesi ne yapıyorlar
 123 Ressamdan Baksı Müzesi'ne katkı
 Topu atarken çok zorlandılar
 Minikler sandık başında
 İşte Altan'ın yeni yayıncıları
 Ajanda
 Mozart Günleri başladı
 Ekranların Dişikuş'u
 Jolie emekliye ayrılıyor
 Ayrılık senaryoları
 Sevgi Sözcükleri
 Kontes
HAKAN & UTKU
Bir fıkra ve bir soru
Papa özel arabasıyla giderken canı...
AYŞE TÜTER
Soslu madalyon
Soya sosu, nişasta, yağ, limon suyu,...
Yunanlılar'ın ilahı Eurovizyon için geliyor
Yunanistan'da, 15 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak Eurovizyon Şarkı...
Dünyayı sollayan Türk yarış pilotu
Türk yarış pilotu Can Artam, Formula 1'in alt serisi olan Formula...
Adada aşk cinayeti
Huzur beldesi Gökçeada önceki gün kurşun sesleriyle çınladı. 58...
Yıldızhan: Yeni yayın döneminde bomba olacağım
Yıldızhan: Yeni yayın döneminde bomba olacağım
Bomba gibi geleceğim Maksim'de sahne almaya başlayan İzzet Yıldızhan,...
Evlilikleri sallantıda!
Evlilikleri sallantıda!
Şınlak Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanvekili Serdar...
İşte Rachel'in çamaşırları.
İşte Rachel'in çamaşırları.
Ünlü model Rachel Hunter, Ultimo iç çamaşırı firmasının 2004...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.