kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Irak'a Kürt Genelkurmay Başkanı
Irak'a Kürt Genelkurmay Başkanı
Peşmerge silah bırakıyor

Peşmerge paşa

ABD, yeni Irak ordusunun başına KDP'li bir peşmergeyi atayacak, savunmanın 2'nci adamı da Kürt

Amerikan yönetimi, yeni kurulacak Irak ordusunu Kürtler'e teslim etmeye hazırlanıyor. Ordunun başına Barzani'nin komutanı Babekar Bedirhan, savunma bakan yardımcılığına da KDP'nin önde gelenlerinden Brusk Şaways getiriliyor.

BEDİRHAN, Saddam'ın ordusunda da görev yapmış bir asker. Babekar Bedirhan geçmişte PKK'ya karşı mücadele sırasında Türk Genelkurmayı ile birlikte çalışmıştı.


***

Irak'a Kürt Genelkurmay Başkanı

Amerika, Irak ordusunun başına Barzani'nin peşmerge komutanı Bedirhan'ı atıyor. Bedirhan, geçmişte PKK'ya karşı mücadelede, KDP adına Türk ordusuyla beraber çalışmıştı.

Bağdat'taki Amerikan yönetimi, Irak'ta yeni kurulan ordunun başına Mesut Barzani'ye bağlı peşmerge güçlerinin komutanı Babekar Bedirhan'ı atamayı planlıyor. Yaklaşık 30 yıl önce Irak ordusundan alt seviyede bir subay olarak ayrılan ve Babekar ismiyle tanınan Bedirhan'ın, Temmuz'da egemenlik Irak'a geçince Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. Bağdat'taki ABD yönetimine yakın kaynaklardan aldığımız bilgiye göre Genelkurmay Başkanlığı'na Bedirhan'ın atanması kararı, Paul Bremer liderliğindeki ABD yönetimi ve hükümet konseyinin kilit üyeleri tarafından da prensipte kabul edildi. Savunma Bakanlığı'nın başına laik eğilimli bir Şii'nin, Savunma Bakan Yardımcılığı'na da Barzani'nin sağ kolu ve Kuzey Irak'taki Kürdistan yerel parlamentosu başkanı Roj Şaways'ın erkek kardeşi Brusk Şaways'ın getirilmesi bekleniyor. Bu atamalarla Irak'ta geleneksel olarak iktidarın en önemli kurumu sayılan orduda yarım asra yakın devam eden Sünni ve Baas Partisi egemenliği sona ermiş olacak.

SAVUNMA KÜRTLER'İN
Washington ve Bağdat'ta görüştüğümüz müzakerelere yakın kaynaklar, egemenliğin ABD işgal yönetiminden Irak hükümetine geçeceği Temmuz ayı yaklaşırken kapalı kapılar ardındaki siyasi pazarlığın arttığını kabul etti. ABD yönetimi ve mevcut geçici hükümet konseyindeki siyasi partiler arasında yapılan hassas pazarlıklarda yeni kabine üyeleri, Savunma Bakanlığı, Genelkurmay ve istihbarat birimlerinin başına kimlerin geleceği tartışılıyor. Bu arada Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ya da Şii partiler, savunma ve ordudaki kilit savunma pozisyonlarının dışında kalmış durumda. Siyasi gözlemciler, genelkurmay ve savunmadaki iki kilit pozisyonun Mesut Barzani'ye yakın isimlere verilmesinin Kürt liderin Irak'ın içinde kalması için yapılan bir pazarlık sonucu olabileceği yorumunda bulunuyor. Buna karşın Barzani'nin ülkedeki en kilit kurumdaki etkisinin artması, Irak'taki iç dengeler ve İran ve Türkiye gibi komşu ülkelerle ilişkiler açısından zorlu bir süreç anlamına geliyor.

ARAPLAR'I GÖÇE ZORLADI
Atamayı savunanlar, yeni Irak'ta Baas Partisi'nden arındırılmış ve Saddam Hüseyin'in ordu aracılığıyla kendi halkına uyguladığı baskı rejiminden farklı yeni bir savunma yapısı olması gerektiğini, Irak ordusunun Saddam döneminde olduğu gibi iktidarın en temel unsurlarından biri olmayacağını söylüyor. Irak ordusunun yetkileri ve yapısı henüz kararlaştırılmış değil. Babekar Bedirhan'ın, TSK tarafından Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı mücadele dönemlerinden tanındığı ve geçmişte KDP adına Türk ordusuyla işbirliği yaptığı biliniyor. Bu arada ABD basınında ve Irak'ta tanınmayan Babekar Bedirhan'ın adı, Mayıs 2003'de Musul ve Kuzey Irak'taki ABD güçlerinin başındaki General Petraeus'la ilgili bir yazıda geçiyor. Washington Post'a göre Bedirhan, kendisine bağlı peşmergelerin Musul ve civarındaki Araplar'ı evlerinden kovarak göçe zorladıkları için Petraeus'dan azar işitiyor. ABD'li komutanla yakın çalışan Bedirhan'ın peşmergeleri, Amerikalılar'a söz vermesine karşın Arap köylerin 'Arapsızlaştırılması' siyaseti izliyor. Peşmergeler, Musul yakınlarındaki Zamar köyünde Araplar'ın evlerinden sürülmesi sırasında yaşanan arbedede bir Arap öldürülünce Petraeus, Babekar'ı çağırıyor. Yazıya göre "Senin adamlarının daha çok insan öldürmesini engelledim" diyen Petraeus, peşmerge komutanına "Dikkat etmezsen Amerika'nın desteğini kaybedersin. Ben de uzun vadede senin istediğini istiyorum. Ama milli ve hukuki bir süreç sonrasında" diyor.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Barış umutları kana bulandı
 Hamlet değilim
 Yerel seçimlerde aşırı sağcı "Le Pen" sürprizi
 El Kaide 2 km'lik tünelden kaçtı
 Prens saç bakım ürünleri satacak
 Gül'den İsrail'e: İstanbul güvenli
 Trilyoner emlakçıdan zengin olma dersleri
 Sahilde sigara içmek yasaktır!
 İşte Rachel'in çamaşırları
 Kotunu paraşüt yaptı!
 İşsizlerin protestosu
 İngiltere'de köyü satışa çıkardılar
 "Bu en iyi fırsat"
 Mars'taki robot kratere saplandı
SOLİ ÖZEL
Bu, Şaron yönetiminin 'yumuşamadık' mesajı
Şeyh Yasin'in...
Başkan faktörü
Başkan faktörü
Futbolda sabırlı politika izleyip doğru transferlerle liderliği...
Tuncay: Bir daha olmaz
Tuncay: Bir daha olmaz
F.Bahçe'nin genç yıldızı, Bursaspor maçında acemice gördüğü sarı kart...
Konya'da AKP rüzgârı
Konya'da AKP rüzgârı
Erbakan'ın kalesi bilinen ilde Erdoğan, coşkulu bir kalabalığa...
Baykal'dan AK Parti'ye yarasa benzetmesi
Baykal'dan AK Parti'ye yarasa benzetmesi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan...
Çocuk yurdunda çifte tecavüz iddiası
Çocuk yurdunda çifte tecavüz iddiası
Küçükyalı Çocuk Yuvası'nda yaşayan iki küçük kardeş, kendilerini...
Bazı üniversiteler biraz ihmal edilmiş
Bazı üniversiteler biraz ihmal edilmiş
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, "Kurumun bazı üniversitelerle...
Yunanlılar'ın ilahı Eurovizyon için geliyor
Yunanistan'da, 15 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak Eurovizyon Şarkı...
Dünyayı sollayan Türk yarış pilotu
Türk yarış pilotu Can Artam, Formula 1'in alt serisi olan Formula...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.