kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beyoğlu'nu bu gençler renklendiriyor
Beyoğlu'nu bu gençler renklendiriyor

Beyoğlu sosyalistlerden komünistlere, anarşistlerden yeşillere kadar sol gençliğin bütün akımlarını bir arada barındırıyor
İstanbul'un kültür, alışveriş ve cazibe merkezi Beyoğlu son yıllarda sayıları hızla artan sol eğilimli derneklere ve dergilere de ev sahipliği yapıyor. Komünistlerden anarşistlere kadar solun her rengi İstiklal caddesi ve sokaklarında yaşıyor. Beyoğlu'nun ara sokaklarındaki eski binalarda kendilerine yer edinen bu sol dernekler ve dergilerde genellikle öğrenciler çalışıyor. İstanbul Üniversitesi'nden Boğaziçi Üniversitesi'ne kadar avukat adaylarından hekim adaylarına kadar her kesimden öğrenciyi bulmak mümkün. Eskisinin aksine postal ve parkaları bir kenara bırakan yerine kot pantolon ve spor ayakkabılarla gezen gençler "Don Kişotluk" yaptıklarını söylüyorlar.

25 YILLIK GAZETE
Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Federasyonu'nun yayını olan Türk Solu Gazetesi'nin yayın yönetmeni 23 yaşındaki Güneş Ayas gazetenin her işini yapıyor. Gazetenin duvarları Deniz Gezmiş'in Türk Solu Gazetesi'ni okuyan fotoğraflarıyla süslü. Gezmiş ve arkadaşlarının 25 yıl önce çıkardığı gazeteyi yeniden çıkarıyorlar. Ayas Beyoğlu için "Tüm öğrenciler, kültür sanat meraklıları buraya geliyor. Aynı zamanda siyasetin de merkezi. Yaklaşık 50 kişi çalışıyoruz. Bu gazete öğrencilerle besleniyor. Öğrenciler de Beyoğlu ile" diyor.

EYLEM GİBİ SATIŞ
Gazete yaklaşık 8 bin satışa ulaşıyor. Bunun büyük bölümü de Beyoğlu'nda öğrenciler tarafından satılıyor. Ayas, bir saat içinde 100 tane gazete sattıklarını söylüyor ve "Bazen 60-70 kişi Beyoğlu'nda dağılıp gazete satıyoruz. Bir nevi eylem gibi" diyor. Hukuk Fakültesi öğrencisi Önder Babat'ın esrarengiz biçimde öldürülmesiyle adı öne çıkan Devrimci Hareket Dergisi ise İmam Adnan Sokak'ta. Büronun duvarları Che'nin puro içerken, gülerken çekilen boy boy fotoğrafları ile kaplı. Ama en büyük fotoğraf Önder Babat'ınki. Derginin sürekli okuru olduğunu belirten 22 yaşındaki Burak Yücel, Babat vurulduğunda iki metre arkasında olduğunu anlatıyor. "Korkuyor musun, bu olaydan sonra buraya gelip gitmekten?" sorusuna "Korkmuyorum. Aksine Önder öldükten sonra daha sık gelmeye başladım" diyor. Burak Rus dili ve edebiyatı okuyor. Ailesi de İstanbul'da. Yaşanan bu olaydan sonra ailesinin "Tehlikede olabilirsin, bırak bu işleri" demesine karşın Burak bütün bunun öğrencilere bir mesaj olduğunu düşünüyor.

ÖĞRENCİ CENNETİ
Beyoğlu'ndaki sol merkezlerden bir başkası ise Türkiye Kominist Partisi'nin (TKP) binası ve adeta bir öğrenci cenneti. Yüzlerce öğrenci üzerlerine TKP'nin parlak önlüklerini giyerek afiş asıyor, dergi satıyor. 22 yaşındaki Hande onlardan biri, Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi. Hande, okulu bitirince insan hakları konusunda mücadele veren bir hukukçu olmak istiyor. Zonguldak'ta doğup büyümüş. Babası işçi. Beyoğlu'nun güzelliklerini bildiğini, özellikle Tünel'e yakın kafelere takıldığını anlatıyor. Birkaç kere izinsiz afiş asmaktan göz altına alındığını söylüyor. Hande, aynı zamanda Önder'in okuldan arkadaşı. Arkadaşının ölümü için, "Tarihi biliyoruz. Düzen ona karşı gelenlere çiçek sunmayacaktır. Bu olaya öfkeleniyorum" diyor. Beyoğlu'nu mesken tutan bir başka yayın ise Öteki İstanbul. Çalışanlar kendilerini sol görüşlü olarak tanımlıyorlar. Ama onların duvarlarında elinde bir parça ekmek ağlayan kız çocuğunu fotoğrafları var. 15 günde bir yayımlanan gazetenin Yazıişleri Müdürü Sedat Güngör Beyoğlu'nun sadece İstiklal Caddesi'nden ibaret olmadığını, öte yanda Tarlabaşı'nda bir odada 15 kişinin yaşamını sürdüğünü anlatıyor ve muhalif ses olduklarını belirterek, "Adeta Don Kişotluk yapıyoruz. Yanlışlara karşı mücadele ediyoruz" diyor.

BURADA HER ŞEY VAR
Beyoğlu'ndaki Aznavur Pasajı'nın en üst katında ise Grup Yorum hayranlarının ve Grup Yorum'da çalışanların mekanı var: İdil Kültür Merkezi. Grup elemanları çalışmalarını bu merkezde sürdürürken, ayda 3 bin satan Tavır Dergisi, Anadolu'nun Sesi Radyosu da aynı yerde. Grup Yorum'un gitaristi olan aynı zamanda merkezde çalışan 24 yaşındaki Umut Yetkin, Beyoğlu'nu merkezi bir yer olduğu için seçtiklerini söylüyor. Kafesi de bulunan kültür merkezinin hafta sonları müşteri sayısı ortalama 300. Yetkin, "Beyoğlu'nda kültürden, eroinmanlara kadar her şey var. Hem İstanbul'dan kopuk hem de İstanbul'un küçük bir örneği." diyor.

İnci Döndaş

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Köpeğiniz ne düşünüyor?
 Çığlığın ışıkla buluşması
 O en güzel siyah beyaz filmdi
 Küba'da herkes puro içer
 Trenle fotoğraf yolculuğu
 Arabistan'da bir kadın yönetmen
 Adam arıyorum
 Türkiye'de 20 yıllık geçmişi var ama biz onu yeni tanıyoruz
 Çiçek açmaya hazırlanın
 Seçim, demokrasinin bayram günüdür
 Bir Papa'nın gözüyle Cumhuriyet'in ilk yılları
 THY'den gece uçuşları
 Embraer 170 uçuşa hazır
 Boeing'ten 5 yılda 50 uçak
 VIP helikopteri satıldı
 Kısa...kısa...kısa...
 Nevruz ateşi söndü
 Seçimlerin galibi şimdiden belli
 Usta ve çırak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Taksim'den Üsküdar'a el sallayabilir misiniz?
Onca yıl,...
MEHMET ALTAN
Deniz hamamı
Geçenlerde, sararmış kağıt kokusuna...
ÖNCEL ÖZİÇER
Ben de Nefertiti'yim!
Hiçbir üyesinin...
REFİK DURBAŞ
Salihli'de şiirin ikindi vakti
Salihli'de 'Çakallar'...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Havacılık valilerden kurtarılmalı
Türkiye'de yurtiçi ve...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Orıana Nerede?
Bir zamanlar dünyanın en ünlü kadın...
STELYO BERBERAKİS
Terör Ve Kültür
Selanik'teki belgesel film festivalinde...
FİKRET AYDEMİR
Doğu'nun Sineması
Bir anlamda festivaller başkenti de...
YASEMİN TAŞKIN
Yaşama Sanatı
Eğlence ve oyun arayışı içindeki...
Kebap makarnayı unutturdu
Yedi yıl önce kebap yapmaya merak saran İtalyan aşçı Piero Ciantra, artık...
Doğu'da sadece kebap yok
Türkiye'nin yeme-içme merkezi İstanbul'da Çin'den Fransız mutfağına,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.