kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ankaralı off-road'culara dere tepe vız geliyor
Ankaralı off-road'culara dere tepe vız geliyor
Teknik eğitim veriyorlar

Ankaralı off-road'culara dere tepe vız geliyor

Off-road yarışmalarında, ancak filmlerde görebileceğiniz aksiyon sahnelerini bizzat yaşamak mümkün. Adrenalin tutkunları da zaten off-road'u şu sözlerle özetliyor: Yolun bittiği yerde biz başlarız. Off-road'un mayası 4x4, güç ayağınızın altında.

Off-road'cular yağmur, çamur, dere, tepe demeden her türlü engeli aşıyorlar. Kimi zaman bataklıklara gire çıka, kimi zaman yüksek tepelere tırmanarak doğanın önlerine çıkardığı engellere meydan okuyorlar. Büyük binaların, beton yığınlarının, şehrin keşmekeşinin içinde bulabildikleri her ormanlık alan, engebeli arazi ve tabiatın henüz tahrip etmediği yerlerde 4x4'lerine binip doğayla iç içe, heyecan ve macera yaşıyorlar. Off-road, 4x4 arazi araçları ile kendi kategorilerine ayrılarak yapılan bir motor sporu. Arazi şartlarında, çamurlu, engebeli, su ve dere geçişlerinin olduğu parkurlarda, kendine özgü kuralları bulunan off-road sporunun diğerlerinden farkı, doğayla iç içe, gerek yarışanlar, gerek seyircilerle beraber takım ruhu içinde yapılması.

Türkiye'de sadece iki off-road kulübü bulunuyor. İstanbul Off-Road Kulübü (ISOF) ve Ankara Doğa Sporları ve Off-Road Kulübü (ANDOFF). ANDOFF'un kurucularından Dinç Şanlı, "Off-road'un mayası 4x4, güç ayağınızın altında. Off-Road öğrenilmez, yaşanır" sözleriyle bu sporu özetledi. Şanlı, kulübün amacının hafta sonları ve tatil günlerini yaz kış demeden en iyi şekilde değerlendirerek, günübirlik ve kamplı geziler yapmak olduğunu söyledi.

Eşlerinin ve çocuklarının da toplu gezilere katıldığını belirten Şanlı, şunları söyledi: "Şehrin stresinden uzakta, güvenli bir şekilde vakit geçireceğimiz bir ortam oluşturmak; hasret kaldığımız çam kokusuna, akan derelere, göl kenarına gidip doğanın eşsiz renkleri arasında mükemmel bir hafta sonu geçirerek dinlenmek hepimizin ihtiyacı. İşte off-road bu ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor."

YARIŞÇI YETİŞTİRİYORLAR
Şanlı, ANDOFF'un sadece geziler düzenleyip kamp yapmakla sınırlı bir kulüp olmadığını belirtirken, hedefleri arasında bir otomobil sporu olan off-road'u Ankara'da yaygın hale getirmek ve bu spora gönül verenleri aynı çatı altında toplayıp yarışlar düzenlemek olduğunu ifade etti. Yarışçılar yetiştirmek ve motor sporlarına katkıda bulunmak amacıyla mahalli yarışlar düzenlediklerini söyleyen Şanlı, "Yolun bittiği yerde biz başlarız" dedi.

Şanlı, şöyle konuştu: "Bu seneki sezonu 28-29 Şubat tarihlerinde düzenlenen 1. Mahalli Off-Road yarışı ile açtık. Mahalli yarışlar sonrasında ekipler ulusal yarışlara katılıyor. Tüm yarışlar tamamlandığında ise Türkiye Kupası elemeleri yapılıyor. Kulübümüzün, 96-97 sezonunda Ümit Uyar isimli üyemiz ile aldığı bir de Türkiye birinciliği bulunuyor."

HEYECAN TUTKUNLARI
ANDOFF Kulübü'nün şu anda 60 üyesi bulunduğunu belirten Şanlı, üye sayısının arttığına dikkat çekti. Doğa sporlarına tutkun, heyecan seven, macera ve serüven meraklısı herkesi ANDOFF'a katılmaya davet eden Şanlı, "Bazen sadece merak ettiği için gelen ya da yolu düştüğü için uğrayanlar bile bir kere off-road'un tadına vardıktan sonra bir daha vazgeçemiyor" diye konuştu.

Türkiye'de extrem sporlara yeterince şans tanınmadığını vurgulayan Şanlı, insanların önüne spor olarak sadece futbol ya da en iyi ihtimalle ralli yarışlarının sunulduğunu söyledi. Şanlı, rallide yarış arabalarının seyircilerin önünde saniyeler içinde geçip gitmesine karşın seyircinin birebir yarışın içinde olduğunu da ifade etti: "Araçların çok yakınında izlerler yarışları. Batağa saplanan veya devrilen bir araç, seyircilerin yardımıyla hep beraber kurtarılır. İzleyenler yarışa bire bir dahil olurlar."

HİÇ TEHLİKESİ YOK
Off-road'da amacın sürat değil, etapları geçmek olduğunun altını çizen Şanlı, "Off-road'un tehlikesi yok. Çünkü sürat yok, hız yok. Araçlar araziye uygun. Sürüş tekniklerini bildikten sonra da bir tehlike söz konusu değil. Kimi zaman aracımız yan yatıyor, devriliyor, takla atıyor. Her seferinde tek bir yara almadan devam ediyoruz. İşin zevkli, keyifli yanı orda zaten" diye konuştu. Şanlı, ANDOFF olarak en büyük sorunlarının sponsor bulamamak olduğunu ifade ederken, gezi ve yarışların maliyetli olduğunu söyledi. Bunun da katılımı düşürdüğünü belirten Şanlı, "İstanbul'da bu tarz sorunlar yok. Ankara'da off-road'a hak ettiği değer verilmiyor" dedi.

Belgin TAŞDİREK- Özlem EROĞLU / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Iman 50 yaşında ama reklamcılar onun peşinde
 Potaya değen kadın eli erkekleri huzursuz etti!
 Laila'nın havası bozkırı da ısıttı
 Botox yerine saf oksijen kürü
 Çadır biçimli perde
 Son mektubunu gönderemedi
 Martfest'te en caz kokan son iki konseri kaçırmayın
 Vitrin Meleği
 Sezonun ENNNN 5'i
 TülİN- TülOUT
GÜLSE BİRSEL
Vatikan'ın neresindensin hemşehrim?!
Nerelisin...
AYŞE TÜTER
Karışık kızartma
Patlıcanları alacalı olarak soyun.
Dikkatsizlik...
Havalimanına giden turist minibüsü kavşak dönerken kaza yaptı iki...
Özgürlük tutkusu kadını alkolik yaptı
Erkekler gibi çalışıp erkekler gibi yaşamaya başlayan kadınları büyük...
BBC büyük tartışma yaratacak...
İngiltere Devlet Televizyonu yayınlayacağı belgeselle Nuh Tufanı'nı...
'Aşk oyunu' buna derler...
'Aşk oyunu' buna derler...
Kenan Doğulu ile Tuğçe Kazaz ayrıldı. Tuğçe, tıpkı sevgilisinin...
Yardım melekleri
Yardım melekleri
İstanbul'un elitleri, korunmaya muhtaç çocukları topluma kazandırmak...
Paris attan düştü
Paris attan düştü
Sevgilisiyle çektikleri amatör porno filmle skandal yaratan Hilton...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.