kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

İktidar ile istikrarın yolu işsizliği önlemekten geçer

Dün açıklanan istihdam verileri Türkiye'nin çözülmesi en zor ekonomik sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Üstelik ekonominin diğer alanlarında sağlanan başarıya ve siyasi istikrara rağmen bu konuda kayda değer bir iyileşmenin henüz başlamadığı ortaya çıktı.
Öncelikle son verilerden işsizlik konusunda çarpıcı tabloyu ortaya koyalım. Bitişikteki tabloda sadece kentsel istihdam verileri yer alıyor. Kır ve dolayısıyla Türkiye geneli dikkate alınmadı. Çünkü, iş özellikle kentlilerin bir sorunu.
*Umutlar bitti mi?- 2003 yılında kentlerde ancak 220 bin yeni istihdam yaratılabilmiş. 11.461 kişilik istihdamın 15 yaş ve daha yukarı yaştaki sivil nüfusa oranı yüzde 37.7 gibi çok düşük düzeyde. Kentlerde işgücüne katılma oranı da çok düşük. 30.372 kişilik 15 yaş ve üstü sivil nüfusun ancak yüzde 43.1'i işgücü piyasasına katılıyor. Buna karşılık işsizlik oranı kentlerde yüzde 12.5'i buluyor. Yüzde 37'lik işgücüne katılma oranı ise neredeyse bazı ülkelerin yarısı düzeyinde. Bitişikteki tablodan görülebileceği gibi, işgücüne katılma oranı OECD ülkelerinde yüzde 72, AB ülkelerinde yüzde 71, ABD'de yüzde 79. Türkiye'de ise bu oran yüzde 60'larda seyrederken önce yüzde 55'lere, sonra yüzde 50'lere ve altına geriledi. 2003'te ise yüzde 47.1'e geriledi. Ya iş arayanlar umutlarını yitirdi ve bıktı, evlere çekilmeyi kabullendi, ya da sakat ve çalışamayacak durumdaki nüfusumuz arttı. Sonuçta şehirlerde 15 yaş üstündekilerin ancak yüzde 38'i çalışıyor ve geride kalan yüzde 62'lik nüfusa bakıyor.

*Eğitimliler işsiz- İstihdam verilerinin en çarpıcı tarafı ise işsizlikte eğitimli gençlerin başı çekmesi. Gerçi önceki yıla göre bu oranda kısmi bir iyileşme var ancak halen eğitimli gençlerin yüzde 26'sı işsiz, yüzde 5.6'sı da eksik istihdam kategorisinde iş arıyor. Dolayısıyla eğitimli gençlerde işsiz ve eksik istihdamla atıl işgücü oranı yüzde 31.9'a çıkıyor. Her üç üniversite mezunundan biri işsiz. Bu rakam 2002'de yüzde 36.2 gibi rekor düzeydeydi.
Yerel seçim nedeniyle geçen hafta sonu Doğu Karadeniz'in sahil kentlerindeydik. Belediye başkan adayları ve kent ileri gelenlerinin bir misyonu da işsizliğe çare bulmaktı. Bunun için yeni üniversite veya mevcut üniversitenin kapasitesinin artırılmasını istiyorlardı. Evet belki öğrenciler okurken bir tüketici olarak o şehre faydaları olacak. Ama bunun üniversiteden mezun olacak gence bir yararı olmayacak. İşsizlik verileri, üniversitenin, gençlerin üçte birinin umudunu tüketeceğini, zamanını kaybedeceğini ortaya koyuyor.

*İstikrarın gereği- 2001 sonrasında ortaya konulan program krizi önlemede ve ekonomik istikrarı sağlamada, enflasyonu düşürmede, borçları çevirmede başarılı oldu. Sırada istihdam yaratacak bir büyümeyi gerçekleştirme var. Eğer siyasi iktidar bütün gücünü ve dikkatini bu alanda yoğunlaştırmaz ve belli bir diyalog içinde özel sektörü yönlendirerek istihdam artışını sağlayamazsa, iktidarda kalması zorlaşacağı gibi, siyasi ve ekonomik istikrar da tehlikeye girebilir. Bu nedenle başarının en net sonucu işsizliğin azaltılması olacak. Baksanıza yerel seçimler bile, istihdam eksenine çekilmiş. Hükümet, herhalde istihdam artışı yaratamayan iktidarların ikinci seçim dönemine geçemediğini biliyordur.
*Sonuç- "Küçük işlere önem veren kimse büyük işler başaramaz" La Rochefoucauld

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İstanbul Yaklaşımı'ndan sonra gerçek yapılandırma yaklaşımı   / 09-03-2004
 Kamu borcunu iyileştirmede daha fazlasını istemenin anlamı   / 08-03-2004
 "Dövizi sat TL'ye yat" förmülü bir yılda yüzde 100 kazandırdı   / 04-03-2004
 Enflasyon tek haneli sırada artık işsizlik var   / 03-03-2004
 Bu ülkede Koç yatırım yapmıyorsa kim yapacak?   / 02-03-2004
 Reel kesim ve borsada devir büyüklerin devri   / 01-03-2004
 Borsada Kayserili farkı   / 27-02-2004
 Borsa kimsenin malı değil   / 26-02-2004
 Yatırım atılımı için düşük enflasyon fırsatı   / 25-02-2004
 Küçüklere hayat hakkı yok büyükler ise atak değil   / 24-02-2004
YAVUZ SEMERCİ
Fazla gaz, yerin altına basılacak
Doğalgazda Türkiye'yi...
İLKER SARIER
Hıncal Uluç haklı!
Hıncal Uluç, öyle zamanlarda öyle...
ŞELALE KADAK
Milyonlarca dolar hibe ettiler ama şimdi...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İktidar ile istikrarın yolu işsizliği önlemekten...
Masonlar'a kanlı baskın: 2 ölü 6 yaralı
İstanbul Kartal Yakacık'ta bulunan Hür ve Kabul Edilmiş Mason...
Herkes bakarken onlar yardım etti
İki genç kız erkeklerin bile yardıma yanaşmadığı kazazedeleri...
Buenos Aires'te yıldırım nikah!
Buenos Aires'te yıldırım nikah!
Galip Gürel'le birlikte 1998'de Türkiye'ye Camel Trophy'de...
Az daha evleniyorlarmış!
Az daha evleniyorlarmış!
Okan Bayülgen ve sevgilisi Deniz Seki ile ilgili bir dedikodu...
IMKB
E: 19,799 D:% 1.59
DOLAR
S: 1,320,000 D:% 0.08
EURO
S: 1,620,000 D:% -0.92
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.