kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Asgari ücrette şok olduk işten çıkarmalar başlar'
'Asgari ücrette şok olduk işten çıkarmalar başlar'

TGSD Başkanı Umut Oran, asgari ücrette Hazine'nin karşılayacağı payın 'mesai yapmayan işçiler için' olduğunu açıkladı Oran,‘Bu ay primleri yatırırken bundan haberimiz oldu. Bu uygulama ile Büyük işsizlik depremi gelir’ yorumunu yaptı.

Hükümeti asgari ücret zammının bir bölümünü karşılamak sözünü tutmamakla eleştiren Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Umut Oran, sektörde "büyük bir işsizlik depreminin" gelmekte olduğu uyarısında bulundu. Teksil sektörü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, hükümet, ekonomik programın destekçisi IMF'nin de tepkisini çeken bir kararla yılbaşından itibaren asgari ücreti yüzde 34.8 artırmış ve bu artışın 14.8 puanlık bölümünün Hazine tarafından karşılanacağı sözünü vermişti. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren birlik ve dernek temsilcilerinin ortak toplantısında konuşan Oran, şirketlerin bu ayın başında SSK primlerini yatırdıkları sırada bu sözün yalnızca "mesai yapmayan" işçiler için uygulandığını öğrendiklerini söyledi.

İŞSİZLİK DEPREMİ GELİR
"Bu nedenle işletmeler işçi çıkartmalara başlamak üzere" uyarısında bulunan Oran, "Korkunç derecede işsizlik depremine sürükleniyoruz ve bu durum da sosyal patlamalara yol açar" dedi. Toplantıda sektör adına hazırlanan deklarasyonu okuyan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da, 28 Ocak'ta yürürlüğe giren yasa uyarınca asgari ücret artışında söz verilen bölümün işletmelere ödenmesi gerektiği halde, işçi başına 46 milyon lira olan ödemelerin fazla mesai yapan kişiler için yapılmadığına dikkat çekti. Orakçıoğlu, "Bu noktada bir yol ayrımındayız. Bu kimseyi kurtarmayacak muğlak uygulamalar durumu daha da belirsizliğe götürecek" dedi. Orakçıoğlu, ihracatta görülen artışın temel olarak pariteden kaynaklandığını ve gerçekte artış olmadığını söylerken, Oran da son aylarda ihracatta düşüşlerin yaşanmaya başladığını ve uluslararası pazarlarda Çin tehlikesi arttıkça bu düşüşlerin artarak süreciğini söyledi.

DİBE VURMAK MI LAZIM?
İhracatta düşüş olduğunu belirtirken, ''İlla eksi mi çekmek, dibe mi vurmak lazım'' diyen Oran, kriz yılı 2001'de yüzde 9.8 olan işsizlik oranının, 2003 yılında yüzde 10.6 olduğuna dikkat çekti.Oran, şunları söyledi: "Şu andaki yüzde 34.8 ile işletmeler insan çıkartmak üzere. Sayın Başbakan (Merak etmeyin yüzde 20'sini işverene yüklüyorum, yüzde 14.8'ini Hazine karşılayacak, yatırım ortamı iyileştirilecek) dedi. Ama iyileştirilmedi. İstihdama gelen yük kaldırılamayacak bir yüktür. Biz gerçekleri söylüyoruz, dost acı söyler. Biz sürekli olarak kamusal maliyetleri artırarak, bu gelecek olan depremi tetikliyoruz. Şu an uygulanan asgari ücret politikası, Çin'e, Romanya'ya, Türkmenistan'a, Özbekistan'a yarıyor. Türk yatırımcıları yurtdışına gidiyor, bu şartlarda işsizliği nasıl önleyeceğiz? Yüzde 34.8 konusunda hükümet hesabını tekrar yapmalı. Eğer ihtiyaçları varsa, o hesabın anlatılması konusunda kendilerine her türlü bilgiyi vermeye veya işbirliğine hazırız. Yanlış hesaptan dönmek bir erdemdir. Bu hesaptan bir an evvel dönülmeli." Hazırgiyim ve tekstilcilerin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını, ülkeyi terketmemek için mücadele ettiğini belirten Oran, ''İşsizlik demek Türkiye'de sosyal patlamaların başlangıcı demektir. Biz bir rasathaneyiz, sosyal parametrelerin sigortasıyız. Bu konuda da hükümeti uyarıyoruz.'' diye konuştu. Umut Oran, asgari ücret sorununun çözülmemesi durumunda istihdamda azalmanın ve yurtdışına kaçacak yatırımın ne kadar olacağına ilişkin bir soru üzerine, 2000 yılından itibaren 5 milyar dolarlık yerli sermayenin yurtdışına çıktığını bildirdi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Şener: Batıklar sıraya girdi
 Limak'ın 4 yöneticisine sahtecilik suçlaması
 Danone, Türk ayranını keşfettim' diye pazarlıyor
 Stewart ilham oldu, Forbes en iyi hapishaneleri seçti
 Doğalgazda %4 zammı TOBB açıkladı
 Renault kamyon üretecek
 Bankalar faiz kazancından esas faaliyetlerine dönüyor
 Tansaş 2005'e kadar zararda
 Bank Europa: Banka almak için pusudayız
 Vestel'e 30 milyon dolar kredi
 Garanti ve S&P ile yükselen borsa, Arjantin'e takıldı
 Turcas Irak'la yükseldi
 Vergi beyanı 15 Mart'ta bitiyor
 Otomobil satışlarına şubatta kar freni
 2004 için acil 5 katrilyon aranıyor!
YAVUZ SEMERCİ
Fazla gaz, yerin altına basılacak
Doğalgazda Türkiye'yi...
İLKER SARIER
Hıncal Uluç haklı!
Hıncal Uluç, öyle zamanlarda öyle...
ŞELALE KADAK
Milyonlarca dolar hibe ettiler ama şimdi...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İktidar ile istikrarın yolu işsizliği önlemekten...
Masonlar'a kanlı baskın: 2 ölü 6 yaralı
İstanbul Kartal Yakacık'ta bulunan Hür ve Kabul Edilmiş Mason...
Herkes bakarken onlar yardım etti
İki genç kız erkeklerin bile yardıma yanaşmadığı kazazedeleri...
Buenos Aires'te yıldırım nikah!
Buenos Aires'te yıldırım nikah!
Galip Gürel'le birlikte 1998'de Türkiye'ye Camel Trophy'de...
Az daha evleniyorlarmış!
Az daha evleniyorlarmış!
Okan Bayülgen ve sevgilisi Deniz Seki ile ilgili bir dedikodu...
IMKB
E: 19,799 D:% 1.59
DOLAR
S: 1,320,000 D:% 0.08
EURO
S: 1,620,000 D:% -0.92
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.