kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tasarımcıların başarısı için kumaş önemli
Trendler Premiere Vision'da doğar
Tasarımcıların başarısı için kumaş önemli

Tasarımcıların başarısı için kumaş önemli

Hem sinema, hem de moda dünyası, Oscar heyecanını geride bıraktı. Tüm dünyada medyanın gündeminde, film eleştirileri, kimler kazanacak tahminleri ve kimin ne giyeceği soruları vardı. Hafta içinde, bu konuyla ilgili görüşlerimi Günaydın'a yazmıştım. Kazananlar, Oscar heykelciklerini alıp, evlerine götürdü. Bizler de şimdi, görmediğimiz filmleri bekliyoruz. Ve ben hâlâ Oscar görüntüleri hafızamızda taze iken, bir film hakkında görüşlerimi paylaşmak istiyorum sizlerle.

NICHOLSON'UN YERİNE..
Türkiye'de gelecek haftalarda gösterime girecek olan "Something's Gotta Give" (Aşkta Her Şey Mümkün) filmini haftalar önce bir seyahatim sırasında izleme fırsatı bulmuştum. Şimdi tekrar izlemek niyetindeyim. Hayatın içinden bir hikâye, pek çok kişiye yakın olabilecek bir konu. İzlerken Jack Nicholson'ın karakterinin yerinde olabilecek tanıdığım kişileri düşünmeden edemedim. Tabii ki filmde olaylar, gerçek hayatta olabileceğinden daha komik, eğlenceli bir şekilde ele alınmış. Keyifle, gülümseyerek izlenen bir film. Beyazperdede tüm hikâyenin, prodüksiyonun dışında dikkatimi çeken, ilerlemiş yaşına rağmen pırıltısı ve enerjisiyle bir kadının her yaşta hoş olabileceğinin kanıtı olan Diane Keaton oldu. Sade, kültürlü, zevkli bir Amerikan kadını. Bakımlı bir görüntü içinde, hafif makyaj yapılmış, her şey sadece doğal bir güzellik kıvamında yerleştirilmiş, renkler ve kıyafetler bunu yansıtıyor. Aslında Diane Keaton'ın gerçek kimliği de, bu görüntüden uzak değil. Amerikan modern kadını için Ralph Lauren, Donna Karan kadını en iyi örnekler sanırım. Pastel, doğal renklerden, kumaşlardan yalın, akıcı siluetler. Çalışan, aktif, kültürlü kadını hedefleyen tasarımlar.

TRENDLER BURADA DOĞUYOR
Şubat ayı, moda haftaları ve Oscar töreninin dışında, önemli bir organizasyonu daha içeriyordu: Her yıl iki defa Paris'de düzenlenen, dünyanın her yerinden kumaş üreticilerini, tasarımcıları buluşturan 'Premier Vision'. Ülkemizden de birçok firmanın katıldığı, tasarımcıların ziyaret ettiği, gelecek sezonun modasının, trendlerinin doğduğu çok önemli, büyük bir organizasyon "Premier Vision". Vivienne Westwood, Donna Karan, Jean Paul Gaultier gibi isimlerin yanı sıra genç tasarımcılar, büyük hazır giyim firmaları, kısaca moda dünyasının her alanından çok sayıda insan bu organizasyonu ziyaret ediyor. Premiere Vizyon, sadece moda dünyası içindeki insanların takip ettiği, bildiği bir organizasyon ama aslında herkesi ilgilendiriyor. Çünkü tasarımlar, yenilikler, trendler, yani bir sonraki sezonda podyum ve vitrinlerde görülecek her şey orada belirlenmeye başlıyor. Tasarım hiçbir zaman tasarımcının kumaşa form vermesiyle başlamıyor. Modanın ilerlemesi, yenilenmesi, yeni ve değişik kumaş kompozisyonlarının tasarlanması, denenmesi ile başlıyor. Önemli olan kumaş tasarımı ile form, kıyafet tasarımının birleştiği, karşılaştığı nokta. İlerleme, başarı, farklılık orada. Kimi zaman farklı tasarlanmış, değişik kumaşlar bir tasarımcının koleksiyonunun temasını etkileyebiliyor, ilham verebiliyor. Kimi zaman ise, tasarımcılar kumaş firmaları ile anlaşıp kendilerine özel kumaşlar ürettirebiliyor. Koleksiyonların, tasarımların gerçekleşmesi için bu iletişim, beraberlik çok önemli. Ayrıca kumaş firmalarının arşivleri de tasarımcılar için önemli bir kaynak. Yıllar öncesinin kumaşları buralarda saklanıyor, yeni koleksiyonlara, trendlere rehberlik ediyor. Bir koleksiyonun, tasarımcının başarısında, kariyerinde, kumaş üreticilerinin rolü çok büyük. Artık şaşırtıcı, farklı, yenilik adına tekstil dünyası dışındaki tekniklerden yararlanılıyor. Hayal gücünü zorlayan bileşimler, teknikler deneniyor.

YAŞAMI ETKİLEYEN GELİŞMELER
Bir koleksiyonun hikâyesi sadece tasarımcısı ile başlamıyor. 2005 yazında, vücut ısısını dengeleyen microfiberlardan kumaşlar, 1980'lerde keşfedilen, modayı, formları, kalıpları en çok etkileyen likra, su geçirmeyen, hava dolaşımlı gore- tex gibi kumaşlar kullanılacak. Hepsi yaşamımızı, konforu, estetiği, etkileyen gelişmeler. Bunların arkasında yıllar süren çalışmalar, deneyler ve kalabalık ekipler var. Donna Karan'ın da dediği gibi: En iyi tasarımlar, teknoloji ve fantazinin birleştiği, buluştuğu noktalar! İyi bir hafta geçirmenizi diliyorum...

Dilek Hanif

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Boşanmaktan vazgeçmiyorlar
 5 cesur yürek
 Suçlamadan önce anlayın
 Hayatları müzik
 Sarı Sayfalar 7'nci yılında
 VE AÇIKLADILAR: Evet birlikteyiz
 Avizeciler cenneti: ŞİŞHANE
 Maksim Açılıyor
 Mücevherlerin de bir modası var
 Bayülgen'den Küba'da Hotiç'e özel fotoğraflar
 Bu haftanın en sevilen yıldızı: BARIŞ
 Tiyatrocu dostlar 'Suya Düşen Akıllar'da buluştu
 Sekiz gözlü ekmek sepeti
 15 yıldır Spartakus olmak için bekliyor
 Geriye sadece kum kalır!
YÜKSEL AYTUĞ
Televizyon kadını nasıl kullanıyor?
Yıllardır ağzımızda...
HAKAN & UTKU
Annan'ın doldurabileceği boşluklar
Kofi Annan, Kıbrıs...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Hanım tacı
Yumurta ve şekeri...
Tayin yüzünden cinayet
Uğradığı bıçaklı saldırıda yaşamını yitiren Bağ-Kur müdürü Şevket...
Bağışla gelen ikinci bahar
Darüşşafaka Maltepe Bağışçılar Sitesi odaların dizaynı, verilecek...
Onca acıdan bir hayat çıkardılar
Çocukluklarını yetiştirme yurtlarında geçiren, genç yaşlarında...
Abladan son şans
Abladan son şans
Hülya Avşar'ın kardeşi Helin, şimdiye kadar elini attığı işlerde pek...
Aşka devam
Aşka devam
Türkstar Yarışması'nın seksi sunucusu Seray Sever'in, Suzan...
'Kameralara aşığım'
'Kameralara aşığım'
Joddie Rimmer'i herkes 'Zeyna' adlı dizideki 'Seraphin'...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.