kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkler'den vitrin mankeni olmaz
Türkler'den vitrin mankeni olmaz

Mağaza vitrinlerinin "olmazsa olmazı" vitrin mankenlerinin nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? İşte ideal vücutlu cansız modellerin imalat öyküsü
Bugünlerde herkesin gözü vitrinlerde. Yüzde 70'lere varan indirimler yüzünden ister istemez kendimizi onların önünde buluyoruz. Peki, kıyafetlere bakarken mağazaların "olmazsa olmazı" vitrin mankenleri hiç dikkatinizi çekti mi? Herhalde birçoğunuzun cevabı "hayır" olacaktır. Oysa, orada öylece duran cansız mankenlerin aylarca süren, tamamen el emeğiyle yapılan, tarihi 40 yıl öncesine uzanan bir öyküsü var. Üstelik bu sektörde yüzlerce kişi çalışıyor ve son yıllarda ülkemize bu mankenler sayesinde ciddi bir döviz giriyor.

Türkiye'de ilk vitrin mankenlerini, 1960'lı yılların başında Mimar Sinan Üniversitesi mezunu, heykeltraş Rafet Meriç yapmaya başlamış. Yaklaşık 15 yıl tek başına sürdürmüş bu işi. 1980'lerdeki değişim ve hazır giyimdeki gelişmelere paralel olarak da bu sektörde yeni imalatçılar oluşmuş. Şu anda yaklaşık 50 firma, aylık 5-6 bin adet vitrin mankeni üretiyor. Beş bin kişinin çalıştığı sektör başta Rusya olmak üzere Arap ülkelerine ihracat yapıyor. İthalat ise neredeyse hiç yok.

DÖRT AY SÜRÜYOR
Peki, vitrin mankeni nasıl yapılıyor? Bu sorunun cevabını almak için, bu mesleğin kurucusu Rafet Meriç'in çocuklarıyla görüştük. Babalarının emekli olmak istemesiyle "Meriç Manken"in başına geçen Hakan ve Hülya Meriç, baba mesleğini başarıyla sürdürüyor. Hakan Meriç babası gibi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nden mezun olmuş. Meriç, imalatının tamamen el işçiliğine dayandığı için çok zor olduğunu belirterek "Bir vitrin mankeni yaklaşık dört ayda yapılıyor" diyor.

Vitrin mankenleri, sanıldığı gibi hayali değil, canlı modellerin yüzleri ve vücutlarının birebir kopyaları. Modellik yapacak kadın veya erkeği bulmak da oldukça zor. Meriç, "Model olarak kullanacağımız kadınların belirli özelliklere sahip olması gerek. Örneğin göbeği çok karakteristik, göğüsleri yukarıda, kalçası arkaya doğru çıkık, alt baldır kasları gelişmiş, diz kapakları ince ve uzun, göz kapaklarının üstü geniş, dudakları kalın ve kontürlü, omuz genişliği de orantılı olmalı. Bu arada Türkler'de bu özelliklerin bulunmadığını da belirteyim. Onun için Doğu bloku ülkelerinden modellerle çalışıyoruz. En son Kenan Doğulu'nun son klibinde oynayan Rus manken Elena ile çalıştık. Bu özelliklere uyan Türkiye'de bir tek Cansu Dere var" diyor.

Hakan Bey sözlerine şöyle devam ediyor: "Seçtiğimiz modelin yüzünün kopyasını çıkarmak için 16 saat çalışırız. Vücut için de modelle 10 kez, dörder saat prova yapılır. Bu aşamada çalışanlar heykeltraşlardır. Sonra heykelin kalıbı yapılır ve üretime geçilir. Her ürün için günlerce el emeği, göz nuruyla çalışmalar devam eder. En son yüzüne makyaj yapılır." Hakan Meriç'e vitrin mankenlerinin modası olup olmadığını soruyoruz. "Olmaz olur mu? Bir kere son yıllarda peruklu ve makyajlı mankenler moda. Bundan 10 yıl önce kafasız olanlar kullanılıyordu. Son birkaç yıldır ten rengi ve saçlı mankenler çok revaçta. 1980'lerde kısa ve çok ince olanlar, 90'larda iri yapılı, kaslı olanlar vitrinleri süslüyordu. 2000'lere geldiğimizde ise, 1.75 boylarında kassız, fit görünümlüler moda oldu".
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Aerobikli, internetli, nargileli cami
 Buradaki köpekler çok şanslı
 Cengiz Han Büyükada'da
 Ünlü tasarımcıdan yeni proje
 Genel istek üzerine
 Yaradan böyle istedi
 İstanbul'u sevmezse gönül aşkı ne anlar?
 Son halifenin kitapları artık okunacak
 Bu duvarın altında Filistin halkı kaldı
 Hollanda'ya ucuz uçuş
 BM yardımını Orex taşıdı
 JAA'nin Komite Başkanı Yalçın
 Hukukun cesur kadınları
 Kısa...kısa...kısa...
 Dondurması meşhur
 Çorap derdi yok
 Şimdi iş zamanı
 Dört mevsime tek ayakkabı
 Fotoğraflar artık dijital
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Meğer cinayet anında orada...
ATİLLA DORSAY
Oscarlı güzel kadın
Baba mesleğini seçen Mira Sorvino,...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bodrum bir işe yaradı
Üç büyük şehirden Bodrum'a en...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bu kadar yolcuyu kim taşıyacak?
Antalya'da, Sabah...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Kır Saçlı Yabancı
Bir restoranda tanıştığım yabancı...
FİKRET AYDEMİR
Adaleti Beklerken
Sübyancı çetenin...
YASEMİN TAŞKIN
Samih Bey'in Anıları
"Bir Türk'ün İtalya'daki Seyahati"...
STELYO BERBERAKİS
Samuray'lar Çarpışıyor
Yunanlılar bugün yapılacak...
TURGAY NOYAN
ADF toplantısının ardından (II)
Geçtiğimiz hafta Amatör...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.