kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Kapıdaki yumurta

Şu sıralarda ülkede yaşanan kafa karışıklığının da, iktidar mücadelesindeki sertleşmenin de ardında çok önce yapılması gereken bir işin kendini iyice dayatmış olması var. Özetle söylemek gerekirse yeniden yapılanan bir dünyada dış politika ile iç politika arasındaki neredeyse simetrik ilişkilerin göz ardı edilmesi artık mümkün değil.

Ne eski tür dış politika yaklaşımlarıyla Türkiye demokratikleşmesini tamamlayabilir, ne de Türkiye'nin demokatikleşmesi eski tür dış politika anlayış ve yaklaşımlarını taşıyabilir.

Türkiye, Sovyetler değil
Soğuk Savaş'ın bitmesiyle Türkiye'nin çizeceği yönle ilgili tartışmayı bu ülkedeki yönetici seçkinler uzun bir süre ertelemeyi başardı.

Bu ertelemenin temelinde, varolan iktidar yapısını koruma kaygısı mutlaka vardı. Duvarın yıkılması ve ardından Sovyetler Birliği'nin de çökmesiyle Türkiye'nin önüne gelen değişme gereksinimi bir tehdit olarak algılandı. Direniş başladı.

AB'nin o tarihlerdeki Türkiye'yi dışlayıcı tavrının da bu direnişin güçlenmesine katkısı oldu.
Körfez Savaşı'ndan sonra PKK eylemlerinin istim kazanmasıyla, terörün bölücü bir siyasetin aracı olarak giderek etkinleşmesiyle korku bir toplumsal beka kaygısına bağlandı. Bu sayede/ yüzden Türkiye ekonomide olduğu gibi siyasette de on yılını verimsizce tüketti. O günlerde son on beş yılın en önemli iki olayı sayılması gereken İran devrimini ve Sovyetler Birliği'ndeki Gorbaçov reformlarının önemini Türkiye'deki seçkinler kavradı. Ancak bunlardan yanlış sonuçlar çıkardılar.

İran devrimini yalnızca ideolojik boyutuyla algılayıp, ideolojik olarak değerlendirdiler. Bunun altındaki toplumsal, ekonomik ve siyasal dalgalanmaları görmediler, ya da görmek istemediler. Bundan farklı ancak gene de koşut sayılacak şekilde Gorbaçov devrimi de Türkiye'de sistemin liberal bir yönde yeniden yapılandırılmasının yaratacağı tehlike perspektifinden değerlendirildi. Türkiye'nin çok benzer yönü bulunsa bile Sovyetler Birliği olmadığı, reforma çok daha açık bir yapının ülkedeki varlığı inkar edildi. Reform süreçlerinin riskler içerdiği, İran devriminin ardından özellikle Türkiye'nin etrafında bir yükselen İslamcı akımlar dalgası olduğu doğruydu.

Ama henüz ne gücünü, ne de meşruiyetini yitirmiş bir açık sistem bunlarla pekala başa çıkabilirdi. Bu arada patlayan Yugoslavya krizi de parçalanma dinamikleri nedeniyle korkuları pekiştirdi ve değişime destek verebilecekleri çekingenleştirdi. Turgut Özal 1989 yılının anlamını diğer siyasi aktörlerden daha iyi kavramıştı. En büyük farkı da bunun yarattığı meydan okumanın daralma veya içe kapanmayla değil açılarak daha rahat aşılabileceğini görmesiydi. Kendi sicilinin eksileri, gerekse hükümeti kaybeden partisinin içinde de iktidarı kaybetmesi elini çok zayıflattı.

Türk demokrasisinin zaafı
Tarihin hükmünden ve toplumsal dönüşümün dayattıklarından ilelebet kaçınılamadığı için de Türk siyasi sınıfı kendisini tüketti, topluca intihar etti ve deneyimsiz bir kadro işbaşına geldi.

28 Şubat sillesini de yemiş olmanın getirdiği olgunlukla AKP'nin arka planını oluşturan siyasi kadrolar o güne dek pek yakın durmadıkları pozisyonlara yakınlaştı. AB süreci ve buna verilen toplumsal destek ellerini güçlendirdi, önlerini açtı.

Fuat Keyman'ın geçen hafta Radikal 2'deki CHP'yle ilgili yazısında da belirttiği gibi 3 Kasım seçimleriyle "Türkiye'nin geleceğinin devletmerkezci siyaset anlayışında değil, demokratikleşmede aranması gerekliliği, hem AKP'ye, hem de CHP'ye tarih ve değişim tarafından söylenmiş oldu." Ancak gene Keyman'ın vurguladığı gibi, CHP kafasına vurulanı anlamadı. Anlamamayı da sürdürüyor. Bu durum ise şu sıralarda Türk demokrasisinin en kritik zaafını oluşturuyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Güç kayması   / 15-02-2004
 "Dönmüyorum"   / 12-02-2004
 Irak politikasının geleceği   / 05-02-2004
 Araplarla Kürtlerin mücadelesi başladı   / 02-02-2004
 Çıkarmanın Ardından   / 01-02-2004
 Vietnam'ın gölgesi   / 29-01-2004
 Zirvelerin ötesi   / 25-01-2004
 CHP ve gelecek   / 22-01-2004
 Kapıdaki yumurta   / 18-01-2004
 Karnaval başlarken   / 15-01-2004
ERDAL ŞAFAK
Tek yönlü yol
Çin atasözü "9 kadınla bile bir ayda çocuk...
AHMET HAKAN COŞKUN
Güllüce mi?Topbaş mı?
İstanbul'da AKP'nin adayı, ya...
MEHMET BARLAS
Eski kavramlarla, bugünü anlamak mümkün...
ALİ KIRCA
Sabah serinliği
Gecenin bir vaktinde sabah serinliğini...
ÖMER LÜTFİ METE
T'imarbank Vakası'na dair
Gerçeği, yalnızca gerçeği...
REFİK DURBAŞ
Kıbrıs meselesi...
Kıbrıs'ta görüşmeler BM nezdinde...
SAVAŞ AY
Ona bakarsan Rambo da pornocuydu
Eyy memleket ahalisi!..
HINCAL ULUÇ
Alnından öperim Altan!..
Altan Tanrıkulu müthiş bir...
Olacak bu iş 0-1
Olacak bu iş 0-1
Adana'daki özel maçta iki şutumuz direkten dönerken, özellikle orta...
Liderimiz yoktu
Liderimiz yoktu
Güneş, "Danimarka karşısında sonuç kötü, oyun iyiydi. Orta sahada...
Türkiye 2015'te AB'de
Türkiye 2015'te AB'de
AB'nin gelecek dönem başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bot,...
İran: Türkiye ABD için elçi olsun
İran: Türkiye ABD için elçi olsun
İran Dışişleri Bakanı Harrazi, ABD'nin kafasındaki 'yanlış İran...
Topbaş kesin gibi
Topbaş kesin gibi
AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda Beyoğlu Belediye...
AKP'lilerden önerge taktiği
KOMİSYON çalışmaları sırasında CHP milletvekillerinin,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.