kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Hayal kurmayın, iş için Iraklı firmalarla evlenin'
'Hayal kurmayın, iş için Iraklı firmalarla evlenin'
Türkler Bağdat'ta emlak fiyatlarını da oynattı

'Hayal kurmayın, iş için Iraklı firmalarla evlenin'

Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, "Irak'ta ABD'nin vereceği ihalelere katılmanın yolu Iraklı firmalarla evlilikten geçiyor" dedi. Aksoy, bunun ilk adımını martta işbirliği yapmak üzere Irak'a gidecek olan Türk müteahhit heyetinin attığını belirti.

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk - Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Türk firmaları için Irak'ta iş yapmanın yolunun Iraklı işadamları ile evlilikten geçtiğini söyledi. Türk-Irak İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri ileAksoy, Irak'ın yeniden yapılanmasında ABD Kongresi'nin onayladığı 18.6 milyar dolarlık fona odaklanarak hareket eetmenin yanlış olduğunu belirtti. Aksoy, bölgeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Irak'taki parasal güçleri üçe ayırmak gerekiyor. Bunlardan birincisi 18.6 milyar dolar. Aklın yolu birdir. ABD Kongresi'nin ABD mükelleflerinin cebinden çıkardığı parayı bir Türk firmasına doğrudan ihale etmesi beklenemez. 18.6 milyar dolarlık ihalelerin çoğu, ABD firmalarına verilecek. Belki göstermelik olarak küçük çaplı birkaç ihaleyi Polonyalı, Türk, Ürdünlü, Kuveytli bazı firmalara verebilirler.'' 18.6 milyar dolarlık ABD ihalelerinin yanı sıra Irak için alternatif kaynak olarak günlük 2,5 milyon varil petrol üretimi bulunan Irak'ın petrol satışından sağlanacak geliri, BM'den kalan parayı, Saddam'dan ele geçirilen para ve ABD'nin müttefiklerinden sağlanan bağışları gösteren Aksoy, bu kaynaklarla birlikte Irak'ın 2004 fonunun 40 milyar doları aştığını belirtti. Aksoy, şöyle devam etti:

İLK ADIM MARTTA
"O zaman sadece ABD fonlarının üzerine gitmenin anlamı yok. ABD, Irak'ta özel sektör yaratmak, istihdamı artırıp işsizliği ve dolayısıyla terörü azaltmak istiyor. Bu yüzden alt yüklenici olarak da Irak firmalarını tercih ediyor. Altyapı işlerinden pay alınabilir. Yani direkt alamayacağız ama, alt yüklenici olarak Iraklılar'la çalıştığımız takdirde alabilecek durumdayız. Ancak bunun yolu da Iraklı bir firmayla evlilik yapmaktan geçiyor. Irak Koalisyon Geçici Yönetimi de temaslarımızda bize, 'Türk firması olarak muhakkak burada örgütlenin, mutlaka kendi ofisinizi açın, yoksa bir şey alamazsınız' önerisinde bulundu. Bizim müteahhitlerimiz bunu yapıyor. Son gezimizde Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, karşı tarafın Müteahhitler Birliği Başkanı ile anlaştı. Martın ortasında buradan bir müteahhit heyeti, Irak'taki müteahhitlerle evlilik yapmak arzusuyla oraya gidecek. Evliliğin sonucunda, ABD fonlarında verilecek işlerin beraberce üstlenilmesi mümkün olabilecek.'' Söz konusu rakamın işlere göre ayrılmasında Türk müteahhitlerinin ciddi bir potansiyel alt yüklenici olarak yerine getirebileceğini kaydeden Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar her türlü altyapısal işlerdir. Bunlarda söz sahibi olma şansımız var. Ama mart ayının ortasına doğru, bu ihaleler açılıp da Türk firmaları direkt alamadığı takdirde, 'Biz bunları alamadık, yine nerede yanlış yaptık?' gibi değişik görüşler ortaya çıkacak. Bence bu yanlıştır. Türkiye'siz bölgede yeniden yapılandırma olamaz. Muhakkak ve muhakkak bizler işin içinde olacağız.''

ŞİRKET EVLİLİĞİ KOLAY
Aksoy, Irak'taki firmaların şirket evliliklerine nasıl baktığı yönündeki bir soru üzerine, "Çok kolay. Ben hayran kaldım. 10 dakika içinde buna karar verildi. Karşı taraf bu tip işbirliklerine çok sıcak bakıyor. Onların elinde teçhizat yok, teknolojileri düşük ve finans olarak zayıflar. O yüzden bu çok başarılı bir hamledir'' dedi.

Avrupalılar kararsız tek çekinmeyen Türkler
Irak'ta bu yıl kullanılacak çimento miktarının 20 milyon ton olduğunu ve ülkede 10'a yakın çimento fabrikası bulunduğunu kaydeden Ercüment Aksoy, çimento fabrikalarının canlandırılmasının istendiğini, bu konuda en büyük eksikliğin elektrik olduğunu ve çıkılan ihaleyi Türk firmalarının aldığını bildirdi. Aksoy, Irak'ta Avrupalı firmaları görmediklerini, bu firmaların güvenlikten çekindiklerini ifade ederek, ''Tek çekinmeyen Türkler'' dedi. Aksoy, ''Irak'ta firma kurmanın bedeli nedir?'' sorusuna ''Emlakçıdan yer bulup, ofisi döşemek ve tabela asmak'' cevabını verdi. Türk işadamlarının Irak'ta evlilik niyetinde olduğunu ve çok büyük bir bölümünün de konsorsiyum anlaşmaları imzaladığını kaydeden Aksoy, ''Orada aile, isim çok önemli. ABD'lilere (siz çok yanlış ailelerle çalıştınız) dedim. Bugün en fazla çalıştıkları ailenin başı hapiste'' dedi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Markete, özel günler dışında indirim yasak
 Duvara asmak isteyene Fener hissesi verilecek
 Devremülk yat dönemi
 Tekel hazirana, MP aralık ayına kadar satılacak
 İştahlı Motorola 'cep'te uyanık Telsim'e çattı
 ÖTV artışı Mercedes'i vurdu ocak satışı yarı yarıya azaldı
 Garanti, 301 trilyon lira net kâr açıkladı
 Parmalat'ta skandal çocuklara sıçradı
 Finansbank'tan 153 trilyonluk net kâr
 Turkcell'in dolaşım davası reddedildi
 8.5 milyar dolarlık kredi için daha uygun şartlar aranıyor
 'IMF henüz gelmiyor hazır olunca çağırırız'
 Aria tahkimden vazgeçiyor
 Hazine, 4 ihalede şubat ödemesini topladı
 Kalite Ödülü'ne aday 3 şirket ismini sakladı
 ABD'de 41 milyar dolarlık evlilik
 TMSF stratejisi: Uygun ödeme planı sunulmazsa Uzan...
YAVUZ SEMERCİ
Serbest bölge
Kamuoyunda çok tartışılmadı ama serbest...
İLKER SARIER
Uzan'ın vücut dili
Günlerdir, Cem Uzan'ın "vücut...
ŞELALE KADAK
Rahmi Koç'un Londra seyahati 45 milyon dolar tasarruf...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dövizde neler yaşanıyor?
Yılbaşı geçildikten sonra döviz...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İstanbul yarışında sona doğru
Aralık ayının ilk haftası...
Böyle evlat istemiyoruz!
Altı tane porno film çevirdiği ortaya çıkan Altın Ayı ödül kazanan...
Yaşlıların 166 yıllık kalesi
Harbiye'de 1838 yılında kurulan Artigiana Düşkünler Evi her milletten...
Üniversiteli Alara
Üniversiteli Alara
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın eşi Alara Uzan,...
Tiryakisi olacaksınız
Tiryakisi olacaksınız
İstanbul sosyetesinin son dönemdeki gözde mekanlarından biri...
IMKB
E: 19,479 D:% 2.46
DOLAR
S: 1,321,000 D:% -0.23
EURO
S: 1,698,000 D:% 0.06
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.