kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

Bu fırsat kaçırılmamalı

Daha önce görmediğimiz, tatmadığımız bir iyimserlik yaşıyoruz...
"Türkiye'deki dezenflasyon sürecinin geçici bir olay olmadığına inanıyoruz" diyen Morgan Stanley, Ocak rakamlarını gördükten sonra yıllık tüketici fiyat enflasyonu tahminini yüzde 11'e çekti. Geçmişte hep ihtiyatlı tahminlerde bulunan bir kuruluş olarak hatırladığımız Morgan Stanley aşırı iyimserlik içinde 2004 enflasyonunun hükümetin hedefinin bile altında kalacağına inanıyor. Alışılmış bir üslup değil.
Diğer bir önde gelen batılı finans kuruluşu olan Lehman Brothers ise Ocak rakamlarından sonra daha önce yıl sonu için açıkladığı yüzde 13'lük tahminin oldukça muhafazakar kaldığını söylüyor.
"Yıl sonu hedefine ulaşılması mümkün görünüyor" diyen JP Morgan, dışsal ve içsel bir şok olmaması halinde tüketici enflasyonunun Mayıs'ta yüzde 10'un altına inebileceğini tahmin ediyor.
Sadece yabancılar değil, yerliler de aynı durumda.
En son Ocak sonunda yapılan beklenti anketine göre piyasanın enflasyon tahmini yüzde 13.2 ile resmi hedefin sadece 1.2 puan üzerinde bulunuyor. Şubat ayının ilk anket sonuçları çok yakında açıklanacak. Eminim piyasanın enflasyon bekleyişi daha da iyimser bir hal alacak ve hedefle beklenti arasındaki fark biraz daha daralacak.

Koşullu indirim


Bugüne kadar faiz indiriminde oldukça temkinli davranan Merkez Bankası bile koşullu da olsa enflasyonun 2004 sonunda da hedeflenen düzeye ulaşmaması için büyük dışsal şoklar dışında bir neden görmüyor. "Koşullu bir iyimserlik" içinde olduğunu açıklayan Merkez Bankası, gelecek hafta sonunda tekrar başlaması beklenen IMF yedinci gözden geçirme görüşmelerini bile beklemeden faizleri iki puan indirdi. Demek ki, görüşmelerde bir sorun çıkmayacağına ikna oldu.
Eğer bir sürpriz olmazsa yıllık toptan eşya enflasyonu 30 yıl aradan sonra ilk defa Şubatta tek haneye düşecek. Enflasyonda tek haneli rakamın görülmesi hızla iyileşen bekleyişleri daha da güçlendirecektir.
Türk ekonomi tarihi tutmayan tahminlerle doludur. "Gözünüzü açın" diye seslenen Morgan Stanley'in ya da her ay iki defa Merkez Bankası'nın gönderdiği enflasyon anketini dolduran piyasa ekonomistlerinin tahminleri de tutmayabilir. Burada önemli olan bekleyişlerin ciddi bir şekilde iyileşerek hükümete yıl sonu hedefine ulaşabilme imkanı tanımış olmasıdır.
Ecevit hükümetinden kendisine miras kalan programı sürdürerek olumlu bir başlangıç yapan hükümetin bu saatten sonra yanlış yapmaya hakkı yok.
Eğer aylardır istikrarlı bir şekilde düşen enflasyondan sonra Türkiye tekrar eski yüksek enflasyon günlerine dönerse uzunca bir süre bir daha hiçbir dezenflasyon programı bu ülkede başarılı olamaz. Hükümetin yapması gereken, mali disiplini sürdürmek, yapısal reformlara devam etmek ve hızla iyileşen bekleyişleri doğru bir şekilde yönetmek.
Böylece Türkiye hbir hayli uzağında olduğu kalıcı fiyat istikrarına ulaşabilir ve her ne kadar bu başarıda önceki hükümetin payı bulunsa da Erdoğan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşüren başbakan olarak tarihe geçebilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Verimlilik artıkça kur sorun olmaz   / 12-02-2004
 Bu fırsat kaçırılmamalı   / 07-02-2004
 Hoş geldiniz   / 31-01-2004
 Bankacılıkta yeni dönem   / 29-01-2004
 İstanbul'a başkan aranıyor   / 24-01-2004
 Prodi dedi ki...   / 17-01-2004
 Ağız tadıyla özelleştirme nasıl olur?   / 15-01-2004
 Faiz, belirsizlik kalkmadan düşmez   / 10-01-2004
 IMF'den kurtulmak...   / 08-01-2004
 Ekonomide yılın dikkat çekenleri   / 03-01-2004
GÜNTAY ŞİMŞEK
'Caça as palavras'
Sao Jose dos Campos - Brezilya'ya...
SERVET YILDIRIM
IMF'den sürpriz beklenmiyor
IMF çok büyük ihtimalle...
Uzun yaşamın 19 formülü
Nasıl uzun yaşarım' sorusunun yanıtı genler ya da kader değil. Sizin...
Böyle olur törenin 'barış'ı
Siverek'te kız kaçırmayla başlayan dargınlık töre usulüyle...
Tehlikeli yakınlaşma!
Tehlikeli yakınlaşma!
Tuğçe Kazaz ile Kenan Doğulu'nun beraberliği üzerinde kara bulutlar...
JANSET Cem'i soydu
JANSET Cem'i soydu
Cem Davran, atv'nin iddialı dizisi 'Patron Kim'deki partneri Janset...
IMKB
E: 19,000 D:% 0.61
DOLAR
S: 1,314,000 D:% -0.79
EURO
S: 1,690,000 D:% -0.18
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.