kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Akut'u sorgulamak gerekmez mi?..
Serpil'in yazısına önsöz!..
Avrupa'nın en güzel otelinde bir öğle yemeği..
Bir daha Bayhan...
TEBESSÜM
Bizim duvar
SEVDİĞİM LAFLAR

Avrupa'nın en güzel otelinde bir öğle yemeği..

Önümde bir tatlı tabağı var.. Var da içindeki tatlının ne olduğunu anlamaya imkan yok.. Yemeğin üzerine gelmese "tatlı" yerine koymazsınız zaten.. Soruyorlar.. Görünüşüne bakıp, "salatalık jölesi" desem mi? Yoksa susmayı mı yeğlesem.. Giancarlo yanımızda, bilmecesinin yanıtı bekleyen çocuklar gibi heyecanlı.. Yerinde duramıyor..
Bu kabak.. Bildiğimiz yeşil sebze kabak.. Onun reçeliymiş! Aksesuarı da peynirli bir krem..
Kabak ve peynirden tatlı yani..
Eşit miktarlarda krem peynir, Türkiye'de labne, krema ve sütü çırpınca elde ediliyormuş.. İki yaprak taze naneyle süslenmiş.. Giancarlo, Türkiye'deki kabaklarda şeker oranı dışarıdakilere göre daha yüksek olduğundan, daha az şekerle pişirdiği bu reçelin yapımı üç gün istiyor.. Kabakların dağılmaması için, her seferinde reçel kaynama kıvamına geldiğinde ateşten almış, soğutmuş, sonra yeniden ateşe koymuş..
Enfes.. Kabak tabii ama enfes.. Daha önce tattığımız öteki yemekler gibi..
Giancarlo Gottardo, Avrupa'nın en iyi, dünyanın en iyi ilk on otelinden biri olduğu tescillenen Four Seasons Sultan Ahmet'in Sicilyalı şefi.. Otuz yaşında ya var ya yok! Kendisini bildi bileli de mutfakta.. Annesi, ayaklarının altında dolaşmasın diye, onu dayısının dükkanına aşçı yamağı olarak vermiş.. Yıllar yılı diğer işçiler bir çalışırken, dayısı Giancarlo'yu on çalıştırmış.. Ama sonunda aşçı gömleğine imzasını atıp, yeğenini mezun etmiş.. "Gece yarısı yorgun bitkin eve dönerken üzerime sinen yağ ve yemek kokularından sokak köpeklerinin saldırısına uğrardım" diye anlatıyor..
İstanbul'a gelir gelmez, ilk işi kasabı, manavı, bakkalı ve Osmanlı Mutfağı'nı araştırmak olmuş.. Balık pazarında sabahın erken saatlerinde satışa çıkan üç kasa balığın içinden sadece üç adet balık seçecek kadar titiz.. Ama pek çok yabancı şefin aksine, yemeklerini, Türkiye'de bulduklarıyla pişirecek kadar da rahat..
Mönü İtalyan ağırlıklı ama Türk spesiyaliteleri de var.. Biz, yemeğe karamelize kırmızı soğan ve sarımsaklı bir ordövr tabağıyla başladık. Ardından bizim ağız tadımıza çok uygun, nefis bir "penne arabiata" (sosu, domates, biber, sirke, soğan, zeytinyağ ve çeşitli taze otlarla yapılan makarna), ardından da Urfa'nın ünlü Meftune'sini anımsatan bir patlıcan yemeği yedik.. Bulgur pilavı, der geçeriz.. Bu kadar mı güzel yapılır? Kuru değil. Kıvamında nemli, ama yapışık lapa değil, tane tane.. Masada Güven Osma var.. Tanıdığım en iyi gurmelerden biri.. Hıncal Ağabeyim var.. Dünyanın en tutucu damağı.. Hiç ödün vermez.. Gözünün kesmediği yemeği tattıramazsınız bile.. Ünal var.. Four Seasons'ın çok başarılı genel müdürü Marcos Bekhit var.. Oteldeki tüm çalışanlarla tam bir takım yaratan.. Hepimizden Giancarlo'ya yıldızlı on..
Yolunuzu o tarafa düşürün.. Müthiş yemekleri tadın.. Sultan Ahmet Cezaevi'nden dünya çapında bir otele dönüştürülen bu ilginç yapıyı gezin.. Duvarlardaki resimlere dikkat edin. Tercihan bir cuma günü öğleyin gidin.. Hele hava iyiyse, bahçede oturun.. Önce ilk ezan sesini duyacaksınız.. Birkaç saniye sonra öteki camiden bir başka ezan sesi daha.. Derken, bir tane daha.. Bir tane daha.. Özellikle mi böyle düzenlenmiş yoksa tesadüf mü? Bilmiyorum.. Civardaki dört camiden dört ayrı ezan sesi.. İkişer saniye arayla.. Ezan kanonu.. Ezan şöleni.. Cezaevinin yüksek duvarlarında yankılanıyor. Anlatmak yetersiz, yaşamak gerek.. Kendinizi güzelliklere bırakın.. Bırakın, sizi bildikleri gibi ağırlasınlar, şımartsınlar..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sabah Spor ödülleri.. Lucescu.. Ben..   / 12-02-2004
 Halkın parası ile reklam..   / 11-02-2004
 Kendime 14 Şubat hediyesi aldım!..   / 10-02-2004
 Top sevmedi   / 09-02-2004
 Kül tablası suç aleti.. Dolu silah yasal!..   / 08-02-2004
 İşte Türkiye'nin acı gerçeği..   / 07-02-2004
 "Vurun kahpeye.." Ama hangi kahpeye..   / 06-02-2004
 Galatasaray Başkanını arıyor!..   / 05-02-2004
 Yılın Sporcusu ödüllerinin itibarı şimdi geri gelecek   / 04-02-2004
 Halk adamı olabilme sanatı..   / 04-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Tatsız gerçek
Ankara'nın dün yine Kıbrıs...
AHMET HAKAN COŞKUN
Belki de en iyisi Abidin'i dinlemek
Artık yeni bir...
MEHMET BARLAS
Kimseye etmem şikayet, ağlarım ben halime!..
Diskçalara,...
ÖMER ÇELİK
Dış rekabet mi iç kutuplaşma mı?
Bundan birkaç on yıl...
SAVAŞ AY
Tuz ölümleri ya da eğitim(ci) şart!..
Tuz öldü... "Et...
ÖMER LÜTFİ METE
TÜPRAŞ'tan yanık sorular
Yıllardır hemen her...
REFİK DURBAŞ
Uygulanmayan trafik kuralları...
AB'ye girebilmek için...
HINCAL ULUÇ
Akut'u sorgulamak gerekmez mi?..
"Bir zamanlar ki, belli...
Canaydın'ın zaferi
Canaydın'ın zaferi
Yönetime geldiğinden beri selefleri Süren ve Cansun'un tersine AIG...
Mutfakta biri var
Mutfakta biri var
Koch'un ölesiye çalıştırdığı Kanarya futboluyla olmasa da...
Rum kesimine sürpriz
Rum kesimine sürpriz
Hazırlıksız yakalanan Atina ve Güney Kıbrıs, Denktaş'ın planına...
Ankara ilk kez önde
Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Ankara'nın ortak tutumu sonuç...
Vali: A, B değil H planını uyguladık
Vali: A, B değil H planını uyguladık
İstanbul Valisi Güler, "Ne A, ne B, ne de C planı. Uyguladığımız H,...
Önlemler alındı korkulan olmadı
Önlemler alındı korkulan olmadı
İstanbul'da dün öğlen saatlerinde başlayan kar yağışı bu kez beyaz...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.