kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çuvalcı Albay da görüşmelere katıldı
Çuvalcı Albay da görüşmelere katıldı


Bağdat'a yaptığımız gezide Türk heyetini ABD askerleri korudu. Heyet, Bremer'in hemen ardından ABD'li bir albayla görüşme yaptı - Albayın adı resmi programda 'Mayfield' olarak geçiyordu. Görüşmeden sonra 'Mayfield'in aslında, 'çuvalcı albay' olduğu ortaya çıktı.

CAN güvenliğinizi sağlayamayız" diye bir kez ertelenen gezi nihayet gerçekleşti Bağdat'a riskli uçuş. Genelkurmay Başkanlığı uçak tahsis etti. Dışişleri Bakanlığı Irak uzmanı diplomatlarını görevlendirdi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun öncülüğündeki 8 kişilik işadamı heyeti bir günlük Bağdat gezisini tamamladı. Heyetini Bağdat'ta ABD askerleri korudu.. TOBB heyeti Irak'a aslında 7 Şubat Cuma günü gidecekti. Bütün hazırlıklar tamamlandı. Ancak son anda Amerikalılar devreye girdi ve gezinin iki gün ertelenmesi istendi. ABD'liler, "Can güvenliğinizi sağlayamayız. Bize iki gün izin verin" diyordu.Ve iki gün sonra 9 Şubat'ta, Tük Hava Kuvvetleri'ne ait "Casa" tipi uçak, Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan 04:30'da havalandı.. Riskli yolculuğa çıkanlar, başta TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu olmak üzere 8 işadamı, Irak konusunda uzman üç dışişleri yetkilisi ve 6 gazeteciydi. 3.5 saatlik yolculuğun ardından işadamları Bağdat Havaalanı'na iniş yaptı. O gün havaalanında pasaport kontrolü uygulamasına başlanmış. Türk heyeti, uygulamanın ilk gününde pasaport kontrolünden geçirildi.

SIKI KORUMA
En önde bir Amerikan tankı. Arkada zırhlı bir araç. Onun arkasında içinde Amerikan askerlerinin yer aldığı bir minibüs ve en arkada yine bir Amerikan tankı. Oluşturulan bu konvoyla 20 kişilik Türk heyeti, havaalanından yola çıktı.. Yol boyunca oluşturulan güvenlik bölgelerinden geçerken askerler silahlarını indiriyor, güvenlik bölgelerinin çıkışında ise askerler silahlarını hazır hale getiriyordu. Türk heyetini epey kaygılandıran bu yolculuğun ardından eskiden Saddam'ın ülkeyi yönettiği geniş bir alan üzerine kurulu "hükümet binası"na geçildi.. Hükümet binası şimdi çoğunluğunu askerlerin oluşturduğu Irak Geçici Yönetimi'nin emrine verilmiş..

BREMER TEMKİNLİ
Türkiye'ye yönelik pek de sıcak duygular beslemediği belirtilen Koalisyon Güçleri'nin Geçici Yönetimi'nin ABD'li Yöneticisi Paul Bremer, Türk heyetine karşı temkinli ve mesafeliydi. Bremer, Türk işadamlarına "burada iş yapabilirsiniz, gelin ve rekabete katılın" mesajını verdi. Rıfat Hisarcıklıoğlu ise Bremer'e Irak'ta iş yapan firmaların sorunlarını anlattı, talepleri içeren bir dosyayı sundu. Irak'taki Özel Sektör Temsilcisi Foley ve Bremer'in yardımcısı ABD'li Büyükelçi Jones ile de bir araya gelen Türk heyeti, daha sonra Er-Reşid Oteli'ne geçti.. Otelde tam öğle yemeğine geçilmişti ki, bir anda uzaklardan gelen bir patlama sesi duyuldu.. Patlamanın ardından da elektrikler kesildi. Getirilen mumlarla bir süre idare edildi ve daha sonra elektrikler yeniden geldi..

EN SICAK KARŞILAMA
En sıcak görüşme, Iraklılardan oluşan "Irak Geçici Yönetim Konseyi"nin Başkanı Muhsin Abdülhamit'le gerçekleşti. Konuşmasına "besmele" ile başlayan Abdülhamit, Türkiye'ye sıcak mesajlar gönderdi, din kardeşliğinin altını özenle çizdi. Öğleden sonra gerçekleşen diğer görüşmelerin ardından yine yoğun güvenlik önlemleri arasında Türk heyeti Bağdat Havaalanı'na geçti. Kısa süreli bekleyişin ardından uçak, güvenlik nedeniyle ışıklarının söndürülmesinin ardından havalandı. Dönüş yolunda geziyi değerlendiren Hisarcıklıoğlu, dünyada ilk kez bu derece üst düzey bir işadamı gurubunun Irak'a gittiğine dikkat çekti ve ardından ekledi: "Somut bir sonuç olmasa da biz ilk teması gerçekleştirdik. Bundan sonra işin peşini bırakmayacağız."

Albay William Mayville: Kerkük'e yatırım yapın

TOBB heyeti, Paul Bremer'in hemen ardından ABD'li bir albay ile görüşme yaptı. Albay'ın adı resmi programda "Mayfield" olarak geçiyordu. "Mayfield" adının hemen yanı başında da "basına kapalı" ibaresi yer alıyordu. Yani görüşmede gazeteciler yer alamayacaktı. Görüşmeden sonra "Mayfield"in aslında, Türk kamuoyunun yakından tanıdığı Albay William Mayville olduğu ortaya çıktı. Mayville, "çuval operasyonu"nun baş kahramanıydı. 4 Temmuz'da Süleymaniye'de Türk askerlerinin başlarına çuval geçiren Mayville, Türkiye'den çok büyük tepki almıştı. İşte bu Mayville, Bağdat'ta Türk işadamlarıyla yarım saati aşkın bir görüşme yaptı. Mayville, görüşmede Türk işadamlarına "Kerkük'e gelin, yatırım yapın" dedi.

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Alevilik din dersine girecek
 İstanbul'da kar alarmı
 AB'den kanserle mücadeleye destek
 Röntgencilere ağır ceza geliyor
 28 Mart'ta 'boyanacağız'
 Kardeşim Selman genç yaşta kahrından öldü
 Trafik sigortasına yeni düzenleme
SAİT GÜRSOY
Gerçek kahramanlar
Onları tanımazsınız... Bu iki genç...
SAVAŞ AY
Geçti Bor'un pazarı!..
Yüzlerce mail geldi dünkü yazımla...
REFİK DURBAŞ
İnşaatta kalite kontrolü
Her can alan yıkıntılı...
MEHMET TEZKAN
Bizim taraf, öbür taraf..
Üzerİnde durmadığımız, dikkate...
EMRE AKÖZ
Kübalılar'ı örnek alın
Geçenlerde tatil için Küba'ya...
UMUR TALU
Muhammet ile Yasemin... Mucize ile mücadele
Aklımızın...
MUHARREM SARIKAYA
Teşkilata boyalı teslim
Eski Yüksek Seçim Kurulu Başkanı...
2 "Mars" 1 "Oyun"
Mars'ı nasıl bilirsiniz? Kızıl Gezegen diye değil mi? Değilmiş!..
Irak'ta yeni intihar saldırısı 55 ölü
Irak'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Kürdistan Demokrat...
Tek Aday Canaydın
Tek Aday Canaydın
G.Saray'ın 13/20 Mart'taki Genel Kurulu'nda Özhan Canaydın'ın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.