kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Vergiler çok yüksek daha fazla artıramazsınız'
'Vergiler çok yüksek daha fazla artıramazsınız'
'Erdoğan söz verirse 2005'te programsız devam ederiz'

IMF 2005 için nabız yokladı

IMF Avrupa Direktörü Deppler ABD'de ağız aradı: "2005'te mali destekli program yapmasak da sadece faiz dışı fazla hedefi versek, işler yürür mü?" Cevap: "Başbakan söz verirse yürür..."

***

'Vergiler çok yüksek daha fazla artıramazsınız'

IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler, Türkiye'de vergi oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekti ve ekledi: Artık vergi idaresinin etkinliği dışında yapacağızın birşey kalmadı..

KIBRIS ve AB başta olmak üzere dış politika konuları ön plana çıksa da Ankara, IMF ile gelecek hafta başlayacak görüşmelere hazırlanıyor. Ekonomide, 2004 sonrasına dönük yol haritasının ana hatları çiziliyor. Aslında "IMF", sihirli bir tanım. "IMF" denildi mi ekonominin tüm alanları ve gelecek yıllara ilişkin kararların hepsi gün ışığına çıkıyor. Bankacılık, vergi, istihdam, işçi ve memur aylıkları, tarım fiyatları, döviz kuru, ödemeler dengesi, yapısal reformlar, özelleştirme, enerji, yatırımlar, sosyal güvenlik, teşvikler Aklınıza ne gelirse IMF vitrininde sergileniyor. IMF eksenli analizler sıkıcı gelse de her zaman önem kazanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD Ziyareti sırasında, Devlet Bakanı Ali Babacan ve ekibi, IMF ile bir gece yarısı zirvesi düzenledi. "Babacan'la sabahlamaya alışkınız" diyen IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam'ın gündemi, ek önlem paketi ve yapısal düzenleme takvimi idi.

EK ÖNLEM ISRARI
IMF'nin, mali yıl başlar başlamaz bütçe hedeflerini riske atan harcama arttırıcı kararlara ilişkin kaygısı ortadan kaldırılmış değil. IMF tarafı hala asgari ücret artışı ve emekli zamlarının gerek bekleyişler gerekse enflasyon hedefi üzerindeki etkisini görmeye çalışıyor. Babacan'ın bu konudaki tutumu oldukça net: "Bütçe ödeneklerinin yüzde 10'unu kesen yasal düzenleme yeterli olacak!" Oysa 2003 yılında bazı gelir kalemlerindeki yetersiz gerçekleşmeler IMF'de rahatsızlık yaratıyor. IMF, hem 2003 yılındaki vergi geliri açığının telafi edilmesini istiyor hem de 2004'e düşük bir bazla girileceği için ekstra gayret bekliyor. Ek önlem isteği ile kendisini bağladığı için geri adım atmaya yanaşmıyor.

KEŞKE ZAM YAPSAYDIK
IMF'nin talepleri, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bir tespitiyle de özdeşleşiyor: "Ne zaman mali önlem ihtiyacı oluşsa IMF'nin aklına vergi ve gaza tuza zam geliyor!" Evet, IMF akaryakıt ve tekel ürünleri üzerinden alınan ÖTV'de artış, hatta KDV'de ayarlama beklentisini yansıtıyor. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapılabileceğini düşünüyor. Bu yaklaşım, Babacan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin kilit isimlerince de paylaşılıyor. "Geçen yıl elektrik ve doğalgazda indirimler yaptık. Kendimizi bağladık. Oysa küçük artışlar yapsaydık daha iyi olacaktı" görüşü oluşuyor. Hatta, "Biz, (Zam yapmayacağız) demedik. (Şimdilik artış yok. Zam yapmamak için çabalıyoruz) dedik" açıklamaları kulislere yayılıyor. Başbakanın, "Birileri istedi diye zam yapacak değiliz. Zam, gerekirse yapılır" sözü hatırlatılıyor. IMF, ek önlemler kadar siyasi iradeyi de sorguluyor. Başbakan Erdoğan için teknik ekonomik konularda özel notlar hazırlanıyor. Erdoğan, üst düzey temaslarında bu bilgi notlarına başvuruyor. Ancak Başbakan, IMF Başkanı Horst Köhler'le görüşmesinde notlarına ihtiyaç duymuyor. Konuları ayrıntılı biçimde Köhler'e aktarıyor. Köhler, ekonomiye yakın ilgisi ve programı sahiplenme gücü için Erdoğan'a teşekkür ediyor ve böylesi özelliği çok az liderde gördüğünü sözlerine ekliyor. Tabii övgü sözleri, gerçekleri gizlemiyor. Paket gerekiyor
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Otomobil fabrikalarında 'cam' alarmı verildi
 Salçacı Tukaş, Papua Yeni Gine'yi bile fethetti
 Uni Credito: Popülizm IMF ile ilişkileri bozabilir
 Havadaki rekabete Corendon eklenecek
 Otomobil kredisi faizleri yüzde 2'nin altına düştü
 Sevgililer Günü çiçeği fırtınanın kurbanı oldu
 Doların geleceği başkanlık seçimi sonrasına kaldı
 19 milyonluk kart savaşı
 Çimentoda üretim % 131 arttı
 Aralık'ta sanayi üretimi % 21 ile rekora imza attı
 2004'te milli gelir 4 bin dolar sınırına gelecek
 İşsizlik fonunda 10 katrilyon birikti
 Türkiye'de 500 ton altın rezervi var
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Türkiye IMF'siz yoluna nasıl devam eder?
IMF ile...
Küçük Enes'in katili komşusu çıktı
Bayramın ikinci günü kaybolduktan sonra cesedi bir çöp konteynerinde...
Takside iğrenç teşhir
Akmerkez'den aldığı kadın müşterisine edep yerini gösteren taksiciyi...
Önce şirketine aldı
Önce şirketine aldı
Tarkan, birkaç yıl önce kurduğu Hitt Production adlı...
Noella hızlı çıktı!
Noella hızlı çıktı!
Üniversite eğitimi için ülkemize gelen Amerikalı manken...
IMKB
E: 17,641 D:% 3.98
DOLAR
S: 1,353,000 D:% 0.63
EURO
S: 1,717,000 D:% 0.76
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.