kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İyi uykular yavrum

Değerli okurlar, uyku, çocuklarımız için en az yiyecek, içecek ya da güvende olmaları kadar önemlidir. Bu herkes tarafından bilinmekle beraber, çoğu anne baba çocuğunun gelişmesi için gerekli uykuyu alması konusunda özel bir çaba göstermez. Bunda bir kasıt aramamak gerekir. Günümüzün yaşam ritmi içinde geç saatlere kadar çalışan anne babalar, kendi işlerini yapmak zorunda kalan çocuklar, atlanan gündüz uykuları, geriye itilen gece uyku saatleri, sabahları artan trafik ve uzayan mesafelerden dolayı, her gün daha da erken kalkma zorunluluğu... Bu küçük uyku ritim değişiklikleri önemli gibi durmuyor olsa bile, gerçek sonuçları sizi ürkütebilir.

BEYNİ ŞARJ EDİYOR
Uykunun çocuklarımızın büyüme ve gelişimi üzerindeki önemli etkisini anlamak için uyku sırasında ne olduğunu bilmemizde fayda var. Dr. Marc Weissbluth yazdığı 'Sağlıklı Uyku, Mutlu Çocuk' kitabında uykunun fonksiyonundan şöyle bahsediyor: "Uyku zihnimizi huzurlu ve tetikte tutan güç kaynağıdır. Her seferinde uyku beynin bataryalarını şarj eder. İyi bir uyku, nasıl ağırlık kaldırma kasları kuvvetlendirirse, beyni güçlendirir. Çünkü dikkatiniz artmış, zihinsel olarak tetikte ve bedensel olarak rahatlamışsınızdır. Bu da kişinin en iyi halidir."

KALİTELİ UYKUNUN ŞARTI
Sağlıklı bir uyku için:

* Yeterli bir süre

* Kesintisiz ve kaliteli uyku

* Yaşa göre uygun sayıda gündüz uykusu

* Çocuğun biyolojik ritmine uygun bir düzen gerekir. Sağlıklı bir uyku uyanıkken fonksiyonlarımızın en uygun şekilde çalışmasını sağlar, buna 'optimal uyanıklık' denir. Optimal uyanıklık çevremizdeki olayları en iyi kavradığımız ve ilişkiye geçebildiğimiz durumdur. Bunu en iyi, gözlerini kocaman açmış, mutlu, huzurlu çevresindeki her olguyu adeta emen, kolaylıkla ilişki kurulabilen çocuklarda görebilirsiniz. Yeterli uyku süresi, tüm bu fonksiyonların yerine gelebilmesi için şarttır. Kaliteli bir uyku, kesintisiz bir süreç içinde uykunun tüm gerekli evrelerinin uyunduğu bir uyku anlamına gelir. Sinir sisteminin gelişmesinde oynadığı rol yüzünden kaliteli uyku önemlidir.

ONUN RİTMİNE UYUN
Gündüz uykuları çocuğun uyanıklığını dengede tuttuğu için sağlıklı bir uyku düzeninde önemli yer tutar. Gece uykusundan farklı görevleri vardır ve çocuğun ritmine uygun bir düzende olması faydalıdır. Uyanıklık ve uyku halinin birbirini takibi, biyolojik ritmimizin kontrolü altındadır. Bu sıra yaşamın ilk aylarında düzenli değilken, geçen zaman içinde bir ritme kavuşur. Gece ve gündüz uykularının zamanları bu ritme uygunsa, en fazla faydayı sağlar. Bu uyumun bulunmaması sadece uyku değil, yaşam düzenini de bozacaktır. Artık uykuya dalmak ve uyanık kalmak da dahil olmak üzere, tüm bedensel ve entelektüel görevler zora girmiştir. Bunun sonucu çocuğunuz yorgun, huzursuz ve dalgındır. Dolayısıyla onun ihtiyaç ve düzenine ayak uydurmanız gerekir. Unutmayın sağlıklı bir uyku sadece bedensel değil, zihinsel gelişimin de anahtarıdır. Tüm yaş gruplarında, daha yüksek IQ'ya sahip olanlar daha uzun uyumaktadır. Gelecek yazıda yapmamız gerekenleri tartışacağız. Sağlıkla kalın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Antibiyotiklerin Yüzde 44'ü Çöpe Gidiyor
 Gelişigüzel İlaç Kullanımı Yarar Değil Zarar Veriyor
 Dikkat Şişmanlıyoruz!
 Açık Büfe Sistemi Çok Kilo Aldırıyor
 Yüz Germe Kolaylaştı
 Erkeklerin Favori Ameliyatı: Burun Estetiği
 Dudak Tiryakiliğini Zararsız Sanmayın
 Göz Hastalığı Uykusuzluk Yapabiliyor
 İyi Uykular Yavrum
 Altını Islatan Çocuğu Azarlamayın
 Hamilelikte Gaz Sorununa Çözümler
 Gözlük Seçimine Dikkat
 Posalı Beslenme Vücudu Temizliyor
 Bağırsak Kanserini Önlüyor
Mahallede panik var
İstanbul'da Gizem ve Damla'nın tecavüz edildikten sonra...
Sağlıksız binalar hasta ediyor
İş merkezlerinden hastanelere kadar her yerde rastlanabilen 'hasta...
"Ben bu sırrı daha fazla saklayamam yardım edin"
Polisi telefonla arayan gencin itirafı, müthiş bir cinayeti ortaya...
1 trilyon tazminat
1 trilyon tazminat
Yarış pistlerinin şampiyonu, işadamı Behzat Külür, 8 Ocak 2003...
Böyle soruya Böyle cevap!
Böyle soruya Böyle cevap!
Ünlü şovmen Okan Bayülgen'in aşk hayatı, kendisinin de içinden...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.