kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Boğaz'ın Kavak'taki gözcüsü: TELLİ BABA
Boğaz'ın 'telli' bekçisi
Boğaz'ın Kavak'taki gözcüsü: TELLİ BABA
Üsküdar ve Beşiktaş semtlerinin bekçileri
Her yörede farklı bir inanış var
Telli Baba kimdir?

Boğaz'ın Kavak'taki gözcüsü: TELLİ BABA

Denizciler, İstanbul Boğazı'nın dört manevi bekçisi olduğuna inanır. Bunlar Üsküdar'da Aziz Mahmud Hüdayi, Beykoz'da Hz.Yuşa, Rumelikavağı'nda Telli Baba ve Beşiktaş'ta Yahya Efendi'dir..

Telli Baba Türbesi, genellikle evlenmek isteyen genç kızların türbeyi ziyaret ettikleri ve bu ziyaret sırasında daha önce bırakılmış olan gelin duvaklarından tel alıp hayırlı bir kısmet için dua ettikleri bir türbedir. Diğer türbelere yapılan ziyaretlerde olduğu gibi, İstanbul'dan veya İstanbul dışından gelen ziyaretçiler arasında, sadece yatanın ruhu için veya farklı isteklerde bulunmak amacıyla Telli Baba Türbesi'nde dua edenlerin hayli fazladır. Hala birçok çift, evlendikleri gün Telli Baba Türbesi'ni ziyaret ederek, hem kısmet için hem de beraberliklerinin devamı için dua eder. Rumelikavağı'ndaki Telli Baba Türbesi, şehir merkezinden uzakta bulunmasına rağmen, özellikle cuma günleri ve hafta sonları çok yoğun bir ziyaretçi akınına uğrar. Telli Baba'nın ziyaretçileri arasında kadınlar ve genç kızlar geniş bir yer tutuyor. Hayatında Telli Baba'nın özel bir önemi olduğuna inananlar, türbenin şehir merkezinden uzakta olmasına rağmen, düzenli ziyaretlerini aksatmaz.

KISA TELİN KERAMETİ
Telli Baba efsanesini duyan turistler de türbeyi ziyaret edenler arasında yer alır. Türbenin üzerinde bulunan tellerden ismini alan Telli Baba Türbesi'ne halıfleksle kaplanmış merdivenlerden inilir. İçeride ziyaretçilerin namaz kılabildikleri bir de mescit bulunur. Ziyaretçiler türbedeki tellerden küçük bir parça alarak dileklerinin gerçekleşmesi için dua eder. Dileklerinin gerçekleştiğine inananlar da bir dahaki ziyaretlerinde bir miktar tel getirerek türbenin üzerine bırakırlar. Ziyaretçilerin arasındaki yaygın inanış, dileğin gerçekleşmesi için alınan telin kısalığı ile doğru orantılıdır. Uzun tel alanların dileklerinin gerçekleşmesi daha uzun zaman alabilir.

RÜYASINDA GÖRMÜŞ

* Gamze ve Gözde Dursun:
İki kardeş, Sefaköy'de oturmalarına rağmen anneleri ile birlikte kilometrelerce uzaklıktaki Telli Baba Türbesi'ni ziyaret etti. Gamze Dursun, daha önce Garip Dede ve Hacıbektaş Türbesi'ni de ziyaret ettiğini belirterek "Evlenemeyenlerin Telli Baba'ya geldiğini duymuştum. Çok merak ettiğimiz için biz de geldik. Ama ben evlenmek için değil üniversiteye girebilmek için dua ettim" dedi.

TÜRBEYİ MERAK ETMİŞ
* Maria Kokanova:
Telli Baba Türbesi'nin ziyaretçileri arasında bulunan yabancı bir genç kız dikkat çekiyordu. Üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Maria Kokanova, İstanbul'a arkadaşlarının davetlisi olarak gelmiş. Türbenin çok güzel ve çok ilgi çekici olduğunu söyleyen Kokanova, türbeye girmeden önce hikayesini de öğrenmiş.

* Kenan Oktay ve ailesi:
Telli Baba Türbesi'ni ailece ziyaret edenler de var. Beşiktaş'ta oturan Oktay ailesi gibi. Taksicilik yapan 26 yaşındaki Kenan Oktay, burada dualarının kabul edildiğine inandığını söylüyor. Türbeden özel istekleri olmadığını belirten Kenan Oktay; "Biz ne istersek Allah'tan isteriz. Ancak bu ulu kişileri ziyaret etmeyi kendimize borç biliyoruz. Onların vasıtası ile dualarımızın kabulüne inanıyorum" dedi.

BANA İKİ ÇOCUK VERDİ
Kenan Oktay'ın yengesi Fatma Oktay (32) da Telli Baba Türbesi'ni sık sık ziyaret edenlerden. Ancak Fatma Oktay'a göre buraya gelmesinin bir de özel nedeni var. 14 yıllık evli olan Fatma Oktay, geleneklere uyarak evliliğinin 15. gününde ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini söylüyor. İkinci ziyareti ise 2 yıl sonra gerçekleşiyor. Zira Fatma Oktay, çok istemesine rağmen çocuk sahibi olamıyor. Doktorların kendisine çocuğunun olamayacağını söylemesi üzerine yıkıldığını belirten Fatma Oktay, "Ben de buraya geldim. Burada bir çocuk sahibi olmak Allah'a yalvardım. 1,5 sene sonra oğlum Fatih dünyaya geldi. İki sene sonra da ikinci oğlum Faruk doğdu. Dualarım kabul oldu" şeklinde konuştu.

Erhan DOĞAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Dünya vatandaşı
 Deniz, Türk ajanı olacak
 Özel partilerin son gözdesi
 Gece hayatı kirlendi
 Bira göbeği tarih olacak
 İddialı dizilerin değişmez yıldızı
 Modaya uydu yaşamını yazdı
 Aşçıların dili bu kitapta çözüldü
 Aşkın kıymetini iyi bilin
 Sevgi Sözcükleri
 Kültür-sanat Ajandası
HAKAN & UTKU
İradenin zaferi
Daha önce E5 karayolunda Kartal Kadıköy...
AYŞE TÜTER
Yeşil çorba
3çorba kaşığı tereyağını orta ateşte ısıtın.
Mahallede panik var
İstanbul'da Gizem ve Damla'nın tecavüz edildikten sonra...
Sağlıksız binalar hasta ediyor
İş merkezlerinden hastanelere kadar her yerde rastlanabilen 'hasta...
"Ben bu sırrı daha fazla saklayamam yardım edin"
Polisi telefonla arayan gencin itirafı, müthiş bir cinayeti ortaya...
1 trilyon tazminat
1 trilyon tazminat
Yarış pistlerinin şampiyonu, işadamı Behzat Külür, 8 Ocak 2003...
Böyle soruya Böyle cevap!
Böyle soruya Böyle cevap!
Ünlü şovmen Okan Bayülgen'in aşk hayatı, kendisinin de içinden...
Tek rakibi kendisi
Tek rakibi kendisi
PODYUMLARIN 1981 doğumlu güzel top modeli Alessandra Ambrosio,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.