kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarım 'toptan'ı vurdu tüketici şimdilik kurtuldu
Tarım 'toptan'ı vurdu tüketici şimdilik kurtuldu

Kötü hava koşulları nedeniyle tarım ürünlerinde fırlayan fiyatlar TEFE'yi %2.6 artırdı. Yüksek fiyatlar henüz TÜFE'ye yansımadı, fiyatlar yüzde 0.7 yükseldi Antalya'daki sel, serada yetişen ürünlerin fiyatlarını % 60'lar seviyesinde yükseltti. Selden zarar gören elektrik direklerinin fiyatı % 25 arttı.

2004 yılının ilk enflasyon rakamları iki sürpriz sonuca sahne oldu. Enflasyonda düşüş trendi sürmesine rağmen, Toptan Eşya Fiyatlarında (TEFE) aylık artış yüzde 2.6 ile beklentilerin neredeyse bir puan üzerinde çıktı. Ancak geçen yılın ocak ayı fiyat artışlarının altında olduğu için TEFE'de yıllık enflasyon yüzde 10.8'e geriledi. Toptan fiyat endeksinde banka ve aracı kurumların ortalama beklentisi yüzde 1.7 seviyesindeyken, rakamın yüzde 2.6 gibi yüksek oranda çıkması kötü hava koşulları nedeniyle tarım fiyatlarında yaşanan yüzde 9.3'lük artıştan kaynaklandı. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı ise yüzde 0.6 düzeyinde gerçekleşti. Tarım ürünlerinin ilk çıkış fiyatlarını gösteren toptan eşyada fiyatlar yüksek çıkarken, meyve sebze fiyatlarında yaşanan olağanüstü artış henüz Tüketici Fiyatları Endeksine (TÜFE) yansımadı. Bu nedenle, TÜFE de yine banka ve aracı kurumların yüzde 1.6'lık ortalama tahminlerinin oldukça altında yüzde 0.7 çıkarak olumlu yönde bir başka sürpriz gerçekleştirmiş oldu. Fiyatların neredeyse artmaması, yıllık enflasyonu da TÜFE de yüzde 16.2'ye geriletti.

SİVRİ BİBER ENFLASYONU
Enflasyonun alt kalemlerine bakıldığında özellikle toptan eşya fiyatlarında beklentinin üzerinde gerçekleşen tek gelişme tarım fiyatları oldu. Tarım yüzde 9.3 arttı. Tarımda artış en fazla selden zarar gören serada yetişen ürünlerde gözlemlendi. Salatalık fiyatı bir ayda yüzde 65.8 arttı. Taze fasulye yüzde 64.6, domatesin sera çıkış fiyatı yüzde 46.5 yükseldi. Enflasyonla ilgili ilginç bir detay da yine, kötü hava koşullarından etkilenen elektrik direklerinin fiyatlarının bir ay öncesine göre yüzde 25 artmasıydı. Bunun dışında imalat sanayinde fiyatlar yüzde 0.6 yükseldi. Çekirdek enflasyon olarak bilinen özel sektör imalat sanayinde fiyatlar da yüzde 0.6 gibi düşük oranda yükseldi. Dövizde herhangi bir hareket olmaması, petrol fiyatlarının durgun seyretmesi imalat sanayinde fiyatları neredeyse sabit tuttu. Toptan eşya fiyatlarında tarıma bağlı yüksek artışlar tüketiciye ocak ayında yansımadı. Ocak ayında TÜFE yüzde 0.7 ile en düşük ocak ayı artışını yaşadı. Tüketicide giyim eşyasında fiyatlar, ocak ayındaki indirimli satışlarının etkisiyle yüzde 4.7 geriledi. Yine ayakkabı fiyatları da yüzde 4.9 düştü. TÜFE'de hastane hizmetlerinde fiyatların yüzde 3.8 artması ve aralarında noterlerin de bulunduğu mali hizmetler sektöründe yüzde 20'lik yıllık hedefin iki katı kadar zam yapılması dikkat çekti.

TEK HANEYE AZ KALDI
Her ne kadar tarım nedeniyle ocak enflasyonunda beklenenin üzerinde artış yaşansa da, yıllık enflasyonun yüzde 10.8'e gerilemesi TEFE'de tek haneli rakamlara bir adım daha yaklaştırdı. Eğer şubat ayında toptan eşyada fiyatlar en fazla yüzde 2.4 artarsa, yıllık enflasyon yüzde 9.9 seviyesine gerileyecek ve Türkiye 34 yıl sonra tek haneli enflasyonla tanışacak. Ancak, ocak ayında tarım fiyatlarının TEFE'de yüksek çıkması, bu fiyatların özellikle Şubat ayında tüketici fiyatlarına yansıyacağının sinyalini verdi.




DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tepelerine füze düştü ama Irak'tan yine vazgeçmediler
 Telsis, Pakistanlı köylüleri "alo" ile tanıştırdı
 Ferid Basmacı vefat etti
 Düzeltme ve özür
 BTC için son imzalar atıldı
 Fly Air, iç hatta uçuşları artırıyor
 2004'te 700 bin kişi iş sahibi olacak
 'Elektrik-su kesintisi ayıplı maldır'
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Maliye'de koşulsuz müşteri memnuniyeti
Maliye Bakanlığı...
ŞELALE KADAK
4 bin önemli adresle buluşan Türk tasarımcılar
Moda...
Çıldırtan süphe
Bayramın ikinci günü cesedi bulunan Damla'nın babası şüpheli olarak...
Sigaracıları kurtaran uyarı
Sigara üreticisi Philip Morris, ürettiği sigara paketlerinin içine...
Ender ile Lâl'in arasına Cem girdi!
Ender ile Lâl'in arasına Cem girdi!
Komedyen Cem Yılmaz ile Buz Bar'ın ortağı Lâl Dedeoğlu'nun,...
Düğün Paris'te
Düğün Paris'te
Ekinciler Holding'in sahibi Yasin- Heves Ekinci çiftinin...
IMKB
E: 17,259 D:% -0.13
DOLAR
S: 1,319,000 D:% 0.23
EURO
S: 1,643,000 D:% 0.12
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.