kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Türban yasası

Şu mübarek günlerde de İslam ülkeleri dünya gündemine damgasını vurmayı "başardı..." Ama hiç de övünülecek gündem değil bu.
Hangi birini sayalım? Mina'da şeytan taşlamanın faciaya dönüşmesini mi? Kuzey Irak'ta bayramlaşmanın katliama yol açmasını mı? İran'daki siyasal krizi mi? Pakistan'da "Atom bombasının babası" Abdul Kadir Han'ın nükleer sırları satan şebekenin başı çıkmasını mı?
Bu "yoğun" gündeme bugün "esaslı" bir madde daha eklenecek: Fransa'da devlet okullarında türban yasağı getiren yasa tasarısının mecliste görüşmeleri başlıyor.
"Esaslı madde" dememiz boşuna değil. Çünkü Fransa'daki yasa ve uygulaması çok büyük bir olasılıkla tüm AB ülkeleri için de emsal oluşturacak.
Türban tartışmaları, birkaç yıldır Fransa'nın siyasal ve toplumsal yaşamını alt-üst eden bir konu. Tıpkı Türkiye gibi.
Burada bir parantez açıp, türbanın kökenini özetlemekte yarar var. Humeyni 15 yıllık sürgününün son günlerinde, Paris yakınlarındaki Neuphle-le-Cheteau'da İtalyan kadın gazeteci Oriana Fallaci'ye "İran'da bizim rejimimizde kadınlar ile erkekler eşit statüde olacak. Kadınların tüm haklarını tanıyacağız" demişti.
Ancak 1 Şubat 1979'da İran'a dönüşünde, ilk fetvası "Tüm Müslüman kadınlar örtünecek" olmuştu. Fallaci, İslam Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı o günlerde bir kez daha dini liderle görüşmeyi başarmıştı. Ancak Humeyni bir şart koşmuştu: "Başını örtecek..." Fallaci "Hani uçakta bana kadınların tüm hak ve özgürlüklerine sahip olacaklarını söylemiştiniz. Ne oldu?" diye sormuş, Humeyni de gülerek, "Ben kadınların hak ve özgürlüklerine sahip olacaklarını söyledim ama başları açık olacaklar demedim ki" diye konuşunca, cesareti ve pervasızlığıyla ünlü İtalyan gazeteci türbanını çıkarıp yüzüne fırlatmıştı...
İşte Müslüman ülkelerde türbanın doğuşu demesek bile yayılması Humeyni'nin İran'a ayak basar basmaz verdiği o fetvaya dayanıyor.
Avrupa İslamı olur mu?
Fransa türbandan yola çıkarak, okullarda dini simgelerin tümünü yasaklamaya götüren kararı çok ateşli tartışmalardan sonra aldı.
Yasayı hazırlayan komisyonun başkanı Bernard Stasi bakın çıkış noktalarını nasıl anlatıyor:
"Fransız laikliği, dini özgürlüğün kısıtlanmasına değil, devletin hiçbir dine ayrıcalık tanımaması ilkesine dayanıyor. Böylece ulusal birliği tehlikeye düşürmeyecek dinsel çoğulculuğun koşullarının korunmasını öngörüyor.
Biz daha önce nasıl diğer dinleri hoşgörü ve saygıyla aramıza kabul ettiysek, İslam'ın da laik Fransa'da hakkı olan yeri almasını istiyoruz. Ancak din özgürlüğü kalkanı arkasına sığınıp, köktencilerin tüm dinlerin birarada hoşgörü içinde yaşamasının ortamını yok etmeye kalkışmalarına izin veremeyiz."
Stasi iyi niyetlerini kanıtlamak, İslam'ı değil, İslam'a da ölümcül zarar veren köktenciliği önlemek istediklerini göstermek için, Cumhurbaşkanı Chirac'a yaptıkları önerileri hatırlatıyor. Örneğin, silahlı kuvvetler bünyesinde Müslüman askerler için imamların görevlendirilmesi gibi...
Tartışmaların ayrıntılarında boğulup giden bir gerçeği vurgulamakta karar var. Fransa, devlet okullarında her türlü dini simge ve giysileri yasaklayan yasayla yalnızca türbanı hedef almıyor, yarının toplumunda dinlerin barış içinde birarada ve daha da önemlisi toplumsal baskı unsuru olmadan yaşayabilmelerinin koşullarını oluşturmaya çalışıyor. Daha açık ifadeyle, İslam'ı dönüştürmeyi, "Avrupa İslam'ı"nı yaratmayı amaçlıyor. Bir başka deyişle, Fransa, İslamiyet'i en azından Avrupa'da reforme etmek, kamusal ve siyasal alanların dışında, bireyin dinsel özgürlüğüyle sınırlı bir inanç boyutlarına getirmek iddiasıyla yola çıkıyor.
Fransız meclisindeki tartışmaları iyi izleyin. AB'deki İslamiyet'in sınırlarına ilişkin çok değerli ipuçları bulacaksınız...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Komşuda neler oluyor   / 02-02-2004
 Veda Hutbesi'nin ilkeleri   / 01-02-2004
 Siyasal ahlak   / 31-01-2004
 Türkiye'nin onur listesi   / 30-01-2004
 Erdoğan ve Kwasniewski   / 29-01-2004
 Yeşil Hat kurbanları   / 28-01-2004
 İstanbul-Paris   / 27-01-2004
 Kubbede bir hoş seda   / 26-01-2004
 Gizli itiraf   / 25-01-2004
 "Kimseler" korkusu   / 24-01-2004
ERDAL ŞAFAK
Türban yasası
Şu mübarek günlerde de İslam ülkeleri...
REFİK DURBAŞ
Kış günlerinde kar rahmeti...
Türkiye ekonomisinin 70...
SAVAŞ AY
Boğalar kaçtı koşun yakalayın!..
Ali Müfit Gürtuna...
HINCAL ULUÇ
Ben de bayram yapacağım!..
Çocukluğumuzun bayram...
MUHARREM SARIKAYA
Gül: Zikzak düzeltme
Ankara'da dün siyasi partiler...
UMUR TALU
Şaşkın ördek şeyinden dalar!
Şaşı baktığınızda ne...
MEHMET TEZKAN
En ağır bedeli 78 kuşağı ödedi
Vizontele Tuuba'yı...
Yeni Hillary geliyor
Bu bir külkedisinin hikayesi... Küçük bir kentte doğdu. 17 yaşında...
İmam el sıkışırken pimi çekti
Erbil saldırılarının detayı ortaya çıktı. KDP'nin bürosunu kana...
Sporun Oscarları
Sporun Oscarları
Yine SABAH, yine bir ilk... SABAH Spor Ödülleri 16 Şubat gecesi Lütfü...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.