kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Deprem gibi facia.
Deprem gibi facia

Konya'da 38 daireli 11 katlı bina çöktü, yerle bir olan apartmanın enkazında 100'den fazla kişi bulunuyor.

Selçuklu'da içinde 38 dairenin bulunduğu 11 katlı apartman, çöktü. Yaklaşık 150 kişinin yaşadığı binaya 3 ay önce belediyenin 'oturulamaz' raporu verdiği iddia edildi. Konya Valisi ise binanın statik nedenlerden çökmüş olabileceğini söyledi.

ENKAZ ALTINDAN ÇIĞLIK SESLERİ GELİYORDU
TEK
katlı bir bina görünümünü alan ve deprem sonrası görüntülerin yaşandığı binanın enkazından 26 kişi yaralı kurtarılırken biri çocuk 4 kişinin cesedi çıktı. Çok sayıda vatandaşın bulunduğu enkazın altından çığlık sesleri duyuldu.

KALABALIK KURTARMA ÇALIŞMASINI AKSATTI
BİNANIN
çökmesi ile birlikte deprem oluyor diye bir çok vatandaşın sokağa fırladığı görüldü. Çökme olayının duyulmasıyla insanların Kerkük caddesine hücum etmesi kurtarma çalışmalarının aksamasına neden oldu.





***

Deprem gibi facia.

138 kişinin yaşadığı binada enkaz altındakilere ulaşmak için Konya seferber oldu ancak yetmedi. Çok sayıda kurtarma ekibi bölgeye hareket etti GECEYARISINA kadar enkaz altında 26 kişi yaralı kurtarıldı, biri çocuk 2 kişinin cesedine ulaşıldı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

KONYA'DA içinde 38 dairenin bulunduğu 11 katlı apartman dün akşam çöktü. 138 kişinin yaşadığı binaya 3 ay önce belediye tarafından 'oturulamaz' raporu verildiği ortaya çıkarken, Konya Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı binanın statik nedenlerden dolayı çökmüş olabileceğini söyledi. Çöktükten sonra tek katlı bir bina görünümünü alan 11 katlı binada biri çocuk 2 kişi öldü. Geceyarısına kadar enkaz altında 26 yaralı çıkartılırken, göçükte çok sayıda kişinin bulunduğu öğrenildi. Ekipler sabaha kadar enkaz altından gelen yardım çığlıklarına ulaşmaya çalıştı.

VATANDAŞLAR AKSATTI
Olay dün akşam 20.15 sıralarında meydana geldi. Konya merkez Selçuklu ilçesi Kerkük Caddesi üzerindeki 11 katlı Zümrüt Apartmanı büyük bir görültüyle çöktü. İlk anda kalorifer kazanın patlaması sonucu binanın çöktüğü açıklanırken, daha sonra yapılan incelemelerde apartmanın statik nedenlerle çöktüğü öne sürüldü. Bina büyük bir gürültüyle çökerken, deprem oluyor sanarak evlerinden fırlayan vatandaşlar uzun süre kendine gelemedi. Apartmanın çökmesi sonucu olay yerinde deprem sonrası görüntüler yaşandı. Olay yerine koşan vatandaşlar göçük altında kalanlara ulaşmaya çalıştı. Çökme olayının duyulmasıyla vatandaşların Kerkük caddesine hücum etmesi kurtarma çalışmalarının aksamasına neden oldu. Enkaz altında çıkarılan yaralılar Konya Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

YARDIM YAĞIYOR
Konya'daki arama kurtarma ve itfaiye ekiplerinin yetersiz olması nedeniyle çevre illerden yardım istendi. Ankara'dan Acil durum yönetim Müdürlüğü'ne bağlı 11 arama kurtarma eri ile 1 kurtarma köpeği, jandarmaya bağlı gece uçuşu yapabilen helikopterle bölgeye hareket etti. Komşu illerden arama kurtarma birliği olan Afyon, Adana, Uşak, Antalya ve İstanbul'dan da ekipler bölgeye doğru yola çıktı.


'Büyük bir görültüyle çöktü'

Olay yerine 300-400 metre mesafede oturan Eral Demirci adlı görgü tanığı şunları söyledi: "Alışverişe çıkmıştık. Önce büyük bir görültü duydum, iddia edildiği gibi patlama sesi yoktu. Tozun dumanın kalktığı yere gittik. Çok kalabalıktı. Eşimin okulundan bir öğretmen ailesi vardı. Kendisine cep telefonundan ulaştık. Kendisinin ve çocuklarının kurtulduğunu ancak eşinin halen enkaz altında olduğunu söyledi. Bölgede büyük bir plansızlık ve programsızlık vardı. Herkes bir yere koşturuyor, kimse ne yaptığını bilmiyordu. Bu binanın yanında benzer iki emsal bina daha var. Çevrede lüks binalar olarak biliniyordu."

Yıkım nedeni statik olabilir
Konya Valisi Ahmet Kayhan, çökme nedeninin henüz bilinmediğini söyledi. Kayhan, "Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduk. Ankara ve Afyon'dan ilk yardım ekiplerini bekliyoruz. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan arama ekipleri istedik. Binanın gürültüyle çöktüğü söylendi. Yıkılış nedeni statik olabilir. 1998 yılında binanın bittiğini sanıyoruz" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa da, çökme nedeninin statik olduğunu düşündüklerini söyledi. Özkafa, ''Binada sağlamlaştırma yapıldığı bilgisi geldi, ancak net değil. 97-98 yıllarda iskan edilmiş statik nedenlere çökmüş olabilir" diye konuştu.

Çevre binalar boşaltıldı
Bayramlaşma törenine katılmak için Konya'da bulunan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü, olay yerinde yaptığı incelemelerin ardından şöyle konuştu: Başbakanlık durumu takip ediyor. Uzman bir ekip kurtarma çalışmaları ile uğraşıyor. Bizim de profesyonnel ekiplerimiz yolda. Çevre binalar boşaltılmış durumda." İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Enkazın üzerine binada oturanlar yakınları çıkıyor. Acı içerisindeler, bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Polise jandarma ve askeri birliklerden de yardım geldi. Güvenlik şeridi oluşturulmalı. Çünkü bu çok teknik bir çalışma gerektirir. Ancak yakını enkaz altında kalan vatandaşları oradan uzaklaştırmak zor oluyor" dedi.


Kemal SOYLU - Cengiz ALTAY

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hac'daki izdihamda ölenlerin 9'u Türk
 Yorumculara çok kızıyor
 Böylesi ancak Türkiye'de olur!
 Sınırda bayram sevinci yaşandı
 Emirleri Ladin'den alan Yiğit, DGM'de
ERDAL ŞAFAK
Türban yasası
Şu mübarek günlerde de İslam ülkeleri...
REFİK DURBAŞ
Kış günlerinde kar rahmeti...
Türkiye ekonomisinin 70...
SAVAŞ AY
Boğalar kaçtı koşun yakalayın!..
Ali Müfit Gürtuna...
HINCAL ULUÇ
Ben de bayram yapacağım!..
Çocukluğumuzun bayram...
MUHARREM SARIKAYA
Gül: Zikzak düzeltme
Ankara'da dün siyasi partiler...
UMUR TALU
Şaşkın ördek şeyinden dalar!
Şaşı baktığınızda ne...
MEHMET TEZKAN
En ağır bedeli 78 kuşağı ödedi
Vizontele Tuuba'yı...
Yeni Hillary geliyor
Bu bir külkedisinin hikayesi... Küçük bir kentte doğdu. 17 yaşında...
İmam el sıkışırken pimi çekti
Erbil saldırılarının detayı ortaya çıktı. KDP'nin bürosunu kana...
Sporun Oscarları
Sporun Oscarları
Yine SABAH, yine bir ilk... SABAH Spor Ödülleri 16 Şubat gecesi Lütfü...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.